Kako na zdrav način pripraviti pečeno slanino?

Priprava zdrave slanine
Foto: LumenSt iz iStock

Trik, ki veliko jedi naredi še slastnejše, je dodatek slanine. Ta se odlično prileže tudi k številnim zajtrkom in brunchem. Ta hrustljava in okusna poslastica pa običajno vsebuje velike količine maščobe in nasičenih maščobnih kislin. Posledično se ne uvršča med preveč zdrave izbire živil. Če brez slanine preprosto ne moreš živeti, na srečo obstaja način, ki omogočajo pripravo slanine na bolj zdrav način. Poleg tega, da tako pripravljena slanina vsebuje precej manj maščob, je tudi bolj hrustljava. S peko slanine v pečici se izogneš tudi neredu, ki običajno spremlja cvrtje v ponvi. Z manj truda boš na ta način lahko pripravil več slanine naenkrat, peka v pečici pa je tudi prijaznejša do začetnikov v kuhinji.

Pripravi pekač, segrej pečico

Pečico segrej na 205°C. Pladenj obloži z aluminijasto folijo in razporedi rezine slanine, ki naj se med sabo ne prekrivajo. Aluminijasta folija sicer ni nujna, a ti bo precej olajšala pomivanje. Po peki jo namreč lahko zavržeš, s tem pa se znebiš tudi vse masti, ki bi se sicer lahko prijela pekača.

Postavi slanino v pečico

Slanino daj v pečico. Po približno 16 do 20 minutah oziroma, ko bo slanina hrustljavo zapečena, je peka končana. Če slanino pečeš na dveh pekačih naenkrat, ju približno na polovici peke zamenjaj, da bo slanina na obeh pekačih gotova hkrati in enakomerno zapečena. Čas peke je odvisen tudi od debeline rezin: debelejši kosi se bodo pekli več časa, tanjši bodo zapečeni prej. Če želiš slanino obogatiti z dodatnim okusom, jo v zadnjih minutah peke premaži s katero izmed sladko-pekočih omak.

Slanino odcedi na papirnatih brisačkah

Slanino prenesi na krožnik s papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno mast. Če želiš vso slanino postaviti na en krožnik, med posamezne rezine dodaj papirnate brisačke. Se ti zdi škoda zavreči maščobo, ki je ostala na aluminijasti foliji? Ohlajeno jo lahko v posodici hraniš v hladilniku in uporabiš pri cvrtju jajc ali praženju zelenjave namesto olja.

Čeprav je pečena slanina tako okusna, da bi jo verjetno lahko jedel kar kot glavno jed, so tudi recepti s slanino odlični. Seveda jo lahko dodaš burgerjem in toplim sendvičem, najrazličnejšim solatam in umešanim jajcem ter omletam. Tudi pečenemu krompirju doda posebno noto in okus. Pa si že pomislil na vaflje z javorjevim sirupom, pekan orehi in slanino? Dober tek!

fried meat with yellow sauce on white ceramic plate
Foto: Bao Menglong iz Unsplash
VIRGood Housekeeping
Prejšnji članekŠest ovir, s katerimi se soočajo zagonska podjetja pri iskanju vlagateljev in kako jih premagati
Naslednji članekNajboljše makadamske kolesarke poti v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.