NBA tekma v Sloveniji?

Liga NBA je s strani slovenskih navijačev v zadnjih letih postala veliko bolj gledana. Velik razlog za to sta Goran Dragić in Luka Dončić. In ko se je na marketinški konferenci Sporto pred dnevi pojavil Mark Cuban, lastnik Dallas Mavericksov, pa so se začela ugibanja. Omenil je gostovanje Dallasa v Sloveniji in med navijači je završalo. Bi lahko liga NBA v prihodnje dovolila obisk v Sloveniji v sklopu NBA Global Games?

Mark Cuban pravi, da je možno

V pogovoru z Boštjanom Nachbarjem je Mark Cuban omenil, da je bila v načrtu tekma z Lukovim bivšim klubom, Realom iz Madrida. »Preden je vse skupaj presekala pandemija, je bila v načrtih tekma z Realom iz Madrida. Ko se stvari normalizirajo, želimo to izpeljati. Povedal sem Luki, da ko odigramo tekmo z Madridom, lahko načrtujemo tudi tekmo v Sloveniji. Jasno bo precej težje, ker je vaša država manjša, ampak vse je stvar dogovora z našo ligo,« je povedal. Nachbar pa je pametno prilival olje z dejstvi, da bi bil to največji športni dogodek v zadnjih letih in da imamo novo dvorano, primerno za tako gostovanje.

V sklopu Global Games se liga NBA odloči, da bo peščico tekem odigrala izven meja ZDA. Največkrat je to Mexico City, kar je predaleč od nas. Nekaj dni več kot eno leto nazaj sta v Parizu zaigrali moštvi Milwaukee Bucks in Charlotte Hornets. Leto poprej v Londonu New York Knicks in Washington Wizards, leta 2018 pa je bil v Londonu pravi derbi med Boston Celticsi in Philadelphia 76ersi.

Gostovanje lige NBA v naši bližini

Ob gostovanju v Sloveniji zaradi zvezdništva Luke Dončića, se enako govori o gostovanju v Grčiji, Srbiji in Kamerunu. Razlogi pa Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić in Joel Embiid. Že več let se govori o gostovanju ekipe Brooklyn Nets (nekoč New Jersey Nets) v Beogradu kot spomin na Dražena Petrovića.

Kje bi potekala tekma v Sloveniji?

Četudi se tekma rednega dela sezone ne bi odigrala v Sloveniji, pa bi lahko prišli na pripravljalno tekmo, kar bi bilo za navijače pravzaprav vseeno. Le kako bi Dallas dobil še več navijačev v Sloveniji kot z obiskom? Vprašanje za ligo NBA pa je, ali ima Slovenija dovolj veliko dvorano? Poglejmo si primer ali dva.

Dvorana Stožice bi bila najbolj verjetno prizorišče tekme NBA
Dvorana Stožice bi bila najbolj verjetno prizorišče tekme NBA

Ko se odigra tekma v londonski O2 Areni, je tam povprečno 19 tisoč ljudi. V Parizu je bilo prostora za 15 tisoč ljudi, kar 150 tisoč pa jih je pokazalo interes iz celotne Evrope. Obe dvorani v Mehiki pa sprejmeta najmanj 20 tisoč obiskovalcev. Kako bi to lahko rešila naša Slovenija. Stadion Stožice ima prostora za 16 tisoč obiskovalcev, dvorana Stožice pa za 12.500 obiskovalcev. V primeru lepega vremena bi lahko tekmo postavili kar na stadion in dobili še nekaj tisoč sedežev. Take ideje uporablja že hokejska liga NHL, ki prireja zunanje tekme, ki povprečno sprejmejo 60 tisoč ljudi.

Lukovi oboževalci, navijači Dallasa in drugi oboževalci košarke nasploh bomo veseli, če bi liga NBA privolila v igranje na slovenskih tleh. S tem bi navdihnili mnoge mlade igralce in nas še bolj utrdili na košarkarskem zemljevidu.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKiti pomagajo proti globalnemu segrevanju
Naslednji članekArhetip je zgodba o Noetu, ki si jo vedno želel prebrati

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.