Arhetip je zgodba o Noetu, ki si jo vedno želel prebrati

Arhetip je strip Ralfa Königa in je po pravilu drugi del trilogije. Ker pa v današnji družbi pravil ni, je bil Arhetip prvi strip, ki sem ga prebral. Risoroman nemškega kralja stripov na svoj način pove zgodbo o velikem potopu in njegovem junaku Noetu. V opisu knjige je zapisana beseda »spada v vsako gospodinjstvo« in kot nekdo, ki je strip prebral dvakrat v istem dnevu, najprej sebi in nato družini, lahko na to tudi odgovorim. Kako enkraten vpogled v delček Biblije je torej Arhetip?

Arhetip, drugi del biblijske trilogije se lahko bere zase

Noe, glavni – pravzaprav naslovni – junak Arhetipa (2009), drugega dela Königove svetopisemske trilogije, teži in teži. Siten, homofoben, zoprn in moralistično vzvišen tako dolgo živcira v božje uho z naštevanjem sprijenosti v Sodomi in Gomori (kamor pa zvesto odjezdi na svojem oslu vsak vikend, da kar se da osebno razišče in preuči lokalne nečednosti), da ga ima vrhovna avtoriteta počasi dovolj, pa mu obljubi, kar hoče: vesoljni potop. Noe je naravnost vzhičen, celo izdelati barko mu ni problem in jo zunaj in znotraj natreti s smolo – kaj se pa zamudi! Če bo to pomagalo izkoreniniti razvrat in ničpridje, nič lažjega! Nekoliko več težav mu povzroča zbiranje parčkov živali na kup … a Božjega smisla za humor vendarle ne gre podcenjevati.

Prebral sem že veliko stripov, a vsi so bili tisti klasični. Saj veš, Miki Miška, Batman, Superman, Watchman, Walking Dead in podobno. Moja najljubša stripovska serija je Arkham Asylum, ki ima izjemno prepoznaven stil in tematike, ki morda niso vsakdanje. Na neki čuden način je zelo podobna Arhetipu. Popolnoma drug stil, a vseeno bi neki norček lahko povlekel nekaj vzporednic.

Arhetip: Ralf König, prevedla Anja Golob, založba VigeVageKnjige, 142 strani.

Če smo bili do zdaj navajeni zreti v lik Noeta, ki je pokončen, ponosen, mogočen starec, lahko na to kar pozabimo. Naslovnica prikaže Noeta kot vaškega pijančka na kupu živali, ki jih v potopu spravi na svojo ladjo. In kaj je boljše kot naslovnica, ki nam da takoj vedeti, kaj pričakovati od knjige? No, vsebina knjige, ki je še boljša od naslovnice, a do tam še pridemo.

Ena izmed najbolj smešnih zgodb vseh časov

Prva četrtina knjige govori o začetku Raja, Adamu in Evi ter bogu in hudiču. Na izjemno zabaven način, v prevodu Anje Z. Golob, zaživijo rime in besede, ki si jih izmenjujejo liki v zgodbi. Humor v Arhetipu bo nasmejal vsakega, ki se zna nasmejati vsakdanjim rečem in v sebi ve, da je to le šala. In teh je v stripu ogromno ter tako ni hudič, da ne bi bralec našel vsaj nečesa, kar bi ga nasmejalo. Naslednji del knjige pa govori o Noetu in njegovem velikem potopu. Vsebine ne bom izdajal, ker bi povedal »punch-line« šale in s tem ne bi stripu napravil ničesar dobrega.

Arhetip je sicer drugi del trilogije, a se brez težav bere kot samostojna zgodba. To pravzaprav tudi je, njen navdih pa poznamo že vsi. Ralf König si je sposodil zgodbo iz Biblije in jo v čudovitem stilu vzel za svojo. Med branjem sem se večkrat glasno zasmejal in imel na obrazu ves čas velik nasmešek. Od zdaj naprej bo vedno, ko bo govora o Noetu, Adamu ali Evi, nekje nad mojo glavo oblaček, v katerem bo zapisan del Arhetipa. Tako dober je strip.

Recenzijo nam je omogočila založba VigeVageKnjige.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNBA tekma v Sloveniji?
Naslednji članekV ZDA bi z bankovcev za 20 dolarjev umaknili sužnjelastniškega predsednika

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.