V ZDA bi z bankovcev za 20 dolarjev umaknili sužnjelastniškega predsednika

V ZDA si že vse od vlade nekdanjega predsednika Baracka Obame prizadeva z bankovca za 20 dolarjev umakniti predsednika Andrewa Jacksona, ki je bil znan lastnik sužnjev. Menjava bi se morala zgoditi že lani, vendar je vlada Predsednika Trumpa to ustavila. Po predlogu bi morala Jacksonovo mesto zasesti aktivistka in borka proti suženjstvu Harriet Tubman, kar je Trump v svojem slogu označil kot »čisto politično korektnost, ki je nepotrebna«. Po več kot štirih letih prizadevanja za menjavo Jacksona na bankovcu za dvajset dolarjev, obstaja možnost, da se bo to končno uresničilo.ameriški bankovci

Andrew Jackson si je upodobitev na bankovcu za dvajset dolarjev prislužil zaradi uspešnega vodenja druge vojne proti Veliki Britaniji. Po drugi strani pa je bil Jackson poleg tega, da je bil lastnik sužnjev odgovoren tudi za smrt več tisoč ameriških Indijancev. 

Harriet Tumban je suženjstva rešila vsaj 70 ljudi, sama se je suženjstva osvobodila leta 1849 ter je bila znana kot borka za volilno pravico žensk.

Harriet Tubman: Fearless Freedom Fighter who Liberated Hundreds of Slaves | Biography

Upodobitev ženske na bankovcu bi bila definitivno prelomnica za Američane. Doslej namreč na ameriških bankovcih še ni bilo žensk, razen za zelo kratek čas. Od leta 1891 do leta 1896 je bila na papirju za en srebrn dolar upodobljena prva dama Martha Washington, indijanska princesa Pocahontas pa si je na bankovcu za 20 dolarjev prislužila mesto v skupinski upodobitvi, ki je bila v veljavi od leta 1865 do leta 1869.

Prejšnji članekArhetip je zgodba o Noetu, ki si jo vedno želel prebrati
Naslednji članekAnksioznost, stres in depresija med pandemijo ter vloga socialne podpore

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.