Nevarnosti fitnes obsesije

Dandanes se v našem svetu vse vrti okrog zdravega življenja. Vsakodnevno lahko vidimo na spletu fit moške in ženske, ki se prehranjujejo zdravo in veliko časa preživijo v telovadnicah. Ja, res je, da je veliko teh fotografij obdelanih, vendar fitnes obsesija je v teh časih, ko se vse govori okrog zdravega življenja, nekaj normalnega.

Večja, kot je poraba Instagrama, večja je možnost obolenja za ortoreksijo nervozo. Na Instagramu se je #fitspiration pojavil že skoraj 18 milijonkrat in največjim fitnes influencerjem sledi vsaj 13 milijonov ljudi. Vendar je to korak k zdravemu življenju?

Ortoreksija nervoza

V zadnjih letih se veliko pojavlja besedna zveza ortoreksija nervoza. To je motnja hranjenja, obsedenost z zdravo in biološko hrano, oziroma z drugimi besedami, pretirano izogibanje hrani, ki naj bi bila nezdrava. Telo se navadi na drugačno, bolj zdravo hrano in posameznik tako poseže po še skrajnejših omejitvah vnašanja hrane v telo, kar pa je nevarno. Za razliko od anoreksije so posamezniki zadovoljni s svojo telesno podobo; hrane ne vnašajo v telo, ker pogosto ne vedo, kaj je v njej. S pomočjo nadzora nad hrano naj bi si oseba tudi odpravila občutek pomanjkanja nadzora. Ortoreksija vključuje tudi prekomerno telovadbo.

Merjenje sendviča

Največkrat se pojavi pri mladih, uspešnih in inteligentnih ženskah, vendar za ortoreksijo seveda lahko zbolijo tudi moški. Ko pride do hujšanja ali do omejitve socialnih stikov zaradi izogibanja druženja ob potencialno škodljivi hrani, se je treba posvetovati z zdravnikom. V težjih primerih lahko zdravljenje traja do več let tudi s psihoterapevtom.

Če naj bi za neko osebo želeli oceniti izpostavljenost ortoreksiji, bi ji morali postaviti vsaj 4 vprašanja, kot so na primer:

  • Ali razmišljaš o zdravi prehrani več kot tri ure na dan?
  • Ali načrtuješ obroke za več dni vnaprej?
  • Ali ti je prehrambena vrednost obroka važnejša od uživanja v hrani?
  • Ali se ti je ob ukvarjanju s kvaliteto prehrane znižala kvaliteta življenja?

Posameznik pogosto ne ve, da je bolan. Zraven pritrdilnih odgovorov na zgornja štiri vprašanja, je lahko pogosto:

  • čedalje strožji v izboru kvalitetne hrane, ki jo uživa;
  • bolj samozavesten, ko jé zdravo hrano in se odreče hrani, ki jo je nekoč užival;
  • zaradi načina prehranjevanja umaknjen iz kroga družine ali družbe;
  • slabega oziroma krivega počutja, če jé hrano, ki ni del njegovih pravil prehranjevanja;
  • pomirjen, ker uživa zdravo hrano, ki mu omogoča kontrolo nad njim.

Najpomembnejše

Zapomni si, da fitnes ne pomeni, da moraš telovaditi vsak dan. Obsedenost s fit postavo se sliši kot nekakšna zdrava obsedenost, vendar ni. Zavedaj se, da je tvoje mentalno zdravje lahko ogroženo zaradi fitnes influencerjev in da je prekomerna omejitev vnašanja hrane v telo nevarna.

VIRBBC
Prejšnji članekFacebook kupil Giphy za 400 milijonov dolarjev
Naslednji članekPod vplivom 6. del Povezana

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.