Neverjetna zgodba: Konj preživel požar, postavil hitrostni rekord in bil prodan na dražbi

Pravijo, da za vsakim prvakom stoji zgodba, a veliko pripovedi ne more primerjati neverjetne poti, ki jo je opravil ta posebni konj. Od bega pred plameni, divjih požarov, do rušenja rekordov na nedavnem svetovnem prvenstvu v Breeders ‘Cup v Santa Aniti in na koncu prodaje na dražbi. Čustvena zgodba konja z imenom Belvoir Bay. Dogodek za posnet film.

Belvoir je skoraj izgubil življenje

Vendar zgodba bi bila lahko zelo drugačna. Decembra 2017 je divji požar Lilac na jugu Kalifornije šel proti Centru za usposabljanje konjev San Luis Rey, kjer trenirajo najboljše dirkalne konje v ZDA. Ogenj se je hitro širil in ni bilo časa, da bi evakuirali vse konje. Edina možnost je bila, da jim omogočijo prosto tekanje za svoje življenje. Eden tistih, ki je tekel za svoje življenje, je bil tudi Belvoir. »To je bila njihova edina možnost, da preživijo požar. Bilo jih je na stotine in požari so bili divji,« je takrat povedal BBC-jev konjski trener Peter Miller.

Ogenj je opustošil velik del središča. Od 450 konj, ki so bili evakuirani ali izpuščeni, jih je 46 umrlo.

Belvoira so našli v bližnjem skednju. Imel je brazgotine svojega izjemnega pobega. »Tako težko ga je bilo prepoznati,« je dejal takratni lastnik in nekdanji izvršni direktor MGM Gary Barber. »Ljudje so nam pošiljali slike in rekli smo, da ni videti kot on.« Imel je hude opekline na nogah, poslali so ga na kliniko San Luis Rey Downs Equine, kjer je preživel nekaj časa v hiperbarični komori. Po nekaj tednih zdravljenja je bil vrnjen v Barber in čez nekaj časa že dosegel zmago na dirki.

Belvoira peljejo na zdravljenje
Belvoira so peljali na zdravljenje.
Vir: CNN

Postavil rekord in bil prodan na dražbi za 1,5 milijona

Vrhunec njegove čudežne kariere je prišel v začetku novembra na Breeders’ Cupu. To je svetovno prvenstvo za čistokrvne konjske pasme, na katerem je zmagal Belvoir. Če že zmaga ni bila dovolj, je dosegel še rekord – 1 kilometer v 54,83 sekunde. Z zmago je Belvoir »zaslužil« 1699.787 ameriških dolarjev.

Rekordna zmaga Belvoir Baya je pritegnila veliko pozornosti in konja so prodali na novembrski dražbi za 1,5 milijona ameriških dolarjev. Kupil ga je Mike Shannon, agent podjetja Bluewater Sales. Konja je označil za najhitrejšo kobilico na svetu.

VIRCNN
Prejšnji članekPlesalka, ki svoje znanje deli naprej
Naslednji članekKam gre ves denar? Triki za uspešno »šparanje« za študente

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.