četrtek, 1 oktobra, 2020
Doma Lajf je Kam gre ves denar? Triki za uspešno »šparanje« za študente

Kam gre ves denar? Triki za uspešno »šparanje« za študente

Študentsko življenje je lahko zelo pestro… in tudi potrošno. In verjamem, da si nihče od nas ne želi, da bi že v študentskih letih zabredel v dolgove samo zaradi nekaj kavic in obrokov na teden. Torej, kako prihraniti kot študent?

Shranjuj račune

Uporabljaj aplikacijo za sledenje porabi denarja ali si preprosto shranjuj račune in na koncu meseca naredi računico. Če vidiš, da si presegel budget, pomisli, česa od kupljenih stvari nisi nujno potreboval. Je bil to morda nov pulover ali nova šminka? Kakorkoli, na voljo je ogromno aplikacij, ki ti omogočajo sledenje porabi. Samo dosleden moraš biti in vpisati res vsako kavico. Da, tudi tisto z avtomata. Presenetilo te bo, koliko se nabere na koncu meseca.

Denar in kalkulator
Tudi ti poješ svoj denar?

Budget

Nujno je tudi, da si zastaviš budget. Lahko je ta mesečni, še bolje pa je, če si zastaviš tedenski budget, saj tako lažje slediš porabi in predvidevaš vnaprej, za kaj boš potreboval denar.

Kuhaj sam

To velikokrat slišimo in veliko študentov se s tem ne strinja. Če ješ zgolj en obrok na dan, se ti morda splača nekaj konkretnega pojesti zunaj za nekaj evrov, nekje se lahko s hitro hrano naješ celo zastonj. Če pa rad kuhaš in si želiš jesti bolj zdravo, potem je ceneje, če kuhaš sam. Za solato, od katere si sit, boš moral v veliko lokalih odšteti 4 evre na bon, če si jo narediš doma, pa te pride veliko ceneje.

Solata z dodatki.

Planiraj obroke

Prihranil boš tudi, če boš planiral obroke v naprej. Tako boš začetek tedna točno vedel, kaj kupiti v trgovini in ne boš vsak dan znova taval lačen med policami, saj tako kupiš veliko več, kot bi sicer. Pa še en nasvet: nikoli ne hodi lačen v trgovino!

Prevoz

Če imaš možnost in dobre povezave, se vozi v mesto študija z vlakom ali avtobusom. Subvencionirana letna karta pride mnogo ceneje, kot če bi se vozil s prevozi ali z lastnim avtom, za karto za mestni promet pa boš odštel bistveno manj, kot če bi vsak mesec znova kupoval mesečno.

Stoli na vlaku

Žurke

Pa še en trik, ki ga poznamo vsi študenti. Poskušaj čim manj zapraviti zvečer v barih in v klubu, kjer gre cena piva v oblake. Pijačo raje kupi v trgovini in se igraj bartenderja preden greste z družbo ven. Tako boš imel že »podlago« in na žurki ne boš tako žejen. ?

Urednica portala Študent

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (5 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,260FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,680FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Odkritje tekoče vode na Marsu

Raziskovalci so našli dokaze o obstoječi tekoči vodi na Marsu. Jezero leži pod južno polarno ledeno kapo planeta in je široko približno 20 km....

Ocena filma: Prvič narazen

Prvič narazen je nadaljevanje najstniškega globalnega fenomena Prvič oziroma After. Film, ki je obudil slovenske kinematografe, mnoge kritike pa poslal v stanje hibernacije. Se...

Letos Pozdrav brucem preko spleta

Novih ukrepov zaradi koronavirusa smo že vajeni, zato nas ne preseneča, ko se dogodki preselijo na splet. Letos bo v spletni obliki potekal tudi...

Top nasveti, ki bodo olajšali tvoj prehod v študentsko življenje

Jutri bo marsikateri dijak postal študent. In čeprav se ta prehod na prvi pogled morda ne zdi tako grozen, večini povzroča preglavice. Če se...