Odbiti zimski športi, v katerih ljudje dejansko tekmujejo

tekma s severnimi jeleni

Skijoring

Beseda skijoring izhaja iz norveške besede za smučanje skikjøring. Gre za tekmovanje, v katerem športnika na smučeh vlečejo psi, konj, celo severni jelen ali motorno vozilo. Kar na prvi pogled izgleda kot način premikanja po snežnih površinah, je za nekatere tekmovalni šport, za druge pa prostočasna aktivnost. Oseba na smučeh na progi tudi skače in se prebija čez ovire. Hitrost in dolžina proge sta odvisni od tega, ali smučarja vleče žival ali vozilo.

Ledeni karting

Ledeni karting ima elemente dirke formule s to razliko, da se odvija na ledeni stezi. Karti so večinoma enaki tistim za dvoranski karting, je pa motor močnejši in pnevmatike so za boljši prijem obogatene z žebljički. Šport je primeren za tiste, ki imajo radi hitro vožnjo in so hkrati spretni. Gre za zabavno aktivnost, v kateri se lahko preizkusi vsak. Zelo je razširjen v Skandinaviji, na steze se lahko med drugim odpraviš tudi v ZDA, Italiji in Veliki Britaniji.

Idiotarod

Idiotarod je tekmovanje, v katerem skupine »idiotov« dirkajo z nakupovalnimi vozički po ulicah večjega metropolitanskega območja. Ideja in ime izhajata iz Iditaroda, znane 1000 milj dolge dirke s pasjimi vpregami na Aljaski. Prvo tekmovanje se je pod imenom Urbani Iditarod odvilo leta 1994 v San Franciscu, danes poteka v različnih mestih v ZDA. Gre za zabavna tekmovanja, kjer med seboj tekmujejo ekipe v kostumih, ki vlečejo tematsko okrašene nakupovalne vozičke po mestnih ulicah.

Letenje s smučmi

Tako imenovana hitrostna vožnja (speed riding) je zelo adrenalinska mešanica smučanja in jadralnega padalstva. Izvaja se na smučeh s pomočjo krila jadralnega padala. Od padalstva se ta šport razlikuje predvsem po tem, da je njegov namen hitra in vznemirljiva vožnja blizu pobočja, ne pa daljši in blažji let. Športniki se na smučeh spustijo z višin, na primer z zasnežene gore, pri čemer se razpre jadralno krilo. Ko letijo čez strmine, dele poti opravijo v stiku s podlago.jadranje s smučmi

Potiskanje zunanjega stranišča na smučeh

Outhouse Classic je tekmovanje, ki se enkrat na leto odvije v kraju Trenary v zvezni državi ZDA Michigan. Skupine iz lesa, kartona, plastike, traku ali praktično katerega koli materiala zgradijo prenosno stranišče, ki ga privežejo na smuči. Tekmovanje poteka tako, da dva člana skupine potiskata stranišče po zasneženi glavni ulici kraja. Zmaga najhitrejša ekipa, tekmujejo pa v različnih starostnih skupinah. Tekmovanje obstaja od leta 1994 in se vsako leto odvije zadnji vikend v februarju, spreminja pa se tema tekmovanja.

Snežni polo

Snežni polo je igra z enakim potekom in enakimi pravili kot običajni polo, glavna razlika med njima je podlaga. Namesto na travi se snežni polo igra na ledenih površinah, najbolj značilno na zaledenelih jezerih. Žoga je nekoliko večja in obarvana, da jo igralci bolje vidijo. Konji imajo dodatne oprijeme na nogah, da so na ledu bolj stabilni. Prvi turnir snežnega pola se je odvil leta 1985 v St. Moritzu v Švici, kjer še danes vsako leto izvedejo prestižen turnir. Šport se igra tudi v drugih zasneženih državah, od ZDA do Italije in Kitajske.

Prejšnji članekLak, ki vsebuje manj kemikalij
Naslednji članekNova videoigra ponuja srhljivo izkušnjo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.