Odvila se bo že 25. GHD Ilirska Bistrica

Od 30. 8. do 1. 9. se bo odvijala že 25. gorska hitrostna dirka Ilirska Bistrica. Trenutno je prijavljenih 169 dirkačev iz Italije, Češke, Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Madžarske.

Gorsko hitrostno dirko je leta 1998 zaznamovala huda nesreča v ciljnem izteku proge. Martin Črtalič je v zadnjem zavoju pred ciljem izgubil oblast nad vozilom in nesreče ni mogel več preprečiti. Poškodovanih je bilo 21 gledalcev, poškodbam pa je pozneje podlegel 46-letni domačin. Dirko so prireditelji takoj prekinili. Že naslednje leto so uredili pešpoti za gledalce in zavarovali najbolj nevarne odseke proge.

Dirka je postajala vse bolj zanimiva. Vsako leto je bilo na startu več kakovostnih tekmovalcev. Gledalci pa bodo kmalu spet uživali ob pogledih na dirkalnike. Tako na startu ne manjka formul, prototipov, ostalih predelanih vozil in tudi starodobnih vozil.

Od leta 2007 dirka šteje za FIA evropsko gorsko prvenstvo, ki je najvišji rang tekmovanja v tej panogi avto športa. Od tedaj je tekmovalna proga dolga 5 km. Najuspešnejši dirkač GHD Ilirska Bistrica je Italijan Simone Faggioli s formulo Norma M20 FC in s šestimi zmagami. Drži tudi aktualni rekord proge, ki znaša 1:59,558.

Formula Norma M20 FC.
Formula Norma M20 FC, ki jo vozi Simone Faggioli.

Dirkači startajo v Ilirski Bistrici in že kmalu jih čaka prva trojna šikana. Najbolj zahteven del proge so šembijski ovinki, kjer se ponavadi zbere največ gledalcev. Pred ciljem v Šembijah pa jih čaka še zadnja trojna šikana. Vseh ovinkov na progi je 14 + 2 šikani.

Do 23. 8. 2019 si lahko zagotoviš vstopnico po polovični ceni – 10 EUR.

VIR25. GHD Ilirska Bistrica 2019
Prejšnji članekAmazonski pragozd nam umira pred očmi
Naslednji članekKako biti motiviran?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.