Olimpijske igre v Tokiu dobivajo končno podobo

Virtualno zasedanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) razkriva številne podrobnosti o prestavljenih olimpijskih igrah v Tokiu, ki bodo potekale med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Organizacijski odbor za olimpijske igre v Tokiu je udeležence zasedanja seznanil s svojimi zadnjimi informacijami o pripravah in obljubil, da bodo to olimpijske in paraolimpijske igre, za katere bo na prvem mestu varnost, navdušile in navdihnile pa bodo ves svet.

Na prvem mestu bo varnost

olimpijska bakla
25. marca bo svojo pot začela olimpijska bakla.

Predsednica in izvršni direktor odbora za Tokio 2020, Seiko Hashimoto  in Toshiro Muto, sta na zasedanju predstavila napredek, ki ga v dosegajo priprave na letošnje olimpijske igre. Štafeta olimpijske bakle se bo pričela kar kmalu, 25. marca, od aprila dalje bo potekalo še 18 preizkusnih dogodkov, s tem pa se na Japonskem začenja pravi zagon dela pred največjim športnim dogodkom.

Hashimoto je pri tem poudarila predvsem pomen varnosti pri organizaciji iger: »Kot predsednik odbora za Tokio 2020 si bom prizadeval za izvajanje brezhibnega sistema priprav na olimpijske igre,« je povedal in dodal, da je varnost zanje na prvem mestu. Še naprej delajo tudi na podrobnejših opredelitvah točnih ukrepov proti covidu-19, je še povedal, in se zavzemajo, da bodo lahko svetovni športniki nastopali na olimpijskih igrah z zaupanjem in s ponosom.

Bodo gledalci prisotni?

gledalci tekme
Koliko gledalcev bodo dovoljevali olimpijske igre?

Na seji MOK so poudarili, da v prihajajočih dneh prihajata dve pomembni odločitvi: uradna odločitev o tem, ali bodo na tribunah prizorišč olimpijskih iger lahko prisotni tudi gledalci, ki ne prihajajo z Japonske, bo znana do 25. marca, ko se bo začela tudi štafeta olimpijske bakle. V aprilu se pričakuje še odločitev o zmogljivosti prizorišča.

V anketah japonskega časnika se je sicer kar 75 odstotkov ljudi opredelilo proti gledalcem iz tujine. Po nekaterih podatkih so doslej v tujino sicer prodali že 900.000 vstopnic za olimpijska tekmovanja.

Protidopinški program najintenzivnejši doslej

Veliko strožji bo tudi nadzor nad dopingom. MOK je na seji prejela posodobitve o protidopinških aktivnosti tako Svetovne protidopinške organizacije (WADA) kot tudi Mednarodne agencije za testiranje (ITA). Organizaciji si letos prizadevata za zaščito čistega športa in integritete olimpijskih iger v Tokiu 2021, ITA je v sodelovanju z WADO razvila močan in učinkovit program testiranja. 

ITA je izvedla tudi globalni program za dolgoročno shranjevanje vzorcev pred igrami v zavarovanem objektu, da bi športnike odvrnila od uporabe prepovedanih snovi in omogočila ponovno analizo vzorcev do 10 let kasneje.

Veliko tekem, nič žarišč okužb

Predsednik MOK Thomas Bach je povedal še zelo spodbudno novico: od septembra 2020 je potekalo več kot 270 svetovnih prvenstev in svetovnih pokalov, v katerih je sodelovalo več kot 30.000 športnikov in na katerih je bilo opravljenih več kot 200.000 testiranj. Nobeden od dogodkov pa, tudi brez cepljenja, ni postal žarišče novih okužb. To je dokaz, da je mogoče organizirati športne dogodke z velikim številom udeležencev in hkrati skrbeti za zdravje vseh, je poudaril Bach.

Obvestil je tudi, da je bilo precejšnje število olimpijskih ekip že cepljenih, druge so od svojih vlad prejele zaveze v skladu z nacionalnimi strategijami izvajanja cepljenja. Dodal je, da MOK še naprej sodeluje z mednarodnimi partnerji, ki bi omogočili dodatne možnosti za cepljenje športnikov. MOK sicer podpira cepljenj športnikov in športnic, udeležencev olimpijskih iger, a to ne bo pogoj za njihovo udeležbo na največjem športnem dogodku. Pomoč pri dobavi cepiva za udeležence je že ponudila Kitajska, gostiteljica zimskih olimpijskih iger 2022, predstavniki MOK so ponudbo sprejeli.

V odboru več ženskih predstavnic

Poleg napredka na zdravstvenem nivoju je predsednica odbora za Tokio 2020, Hashimoto, poudarila še napredek na področju enakosti spolov. V izvršni odbor Tokia 2020 je bilo imenovanih 12 žensk, kar je povečalo zastopanost ženskega spola na 42 odstotkov.

Predsednik koordinacijske komisije mednarodnega olimpijskega komiteja, John Coates, je organizatorjem čestital za njihov napredek pri organizaciji in potrdil svoje prepričanje, da je Tokio kljub okoliščinam najbolje pripravljeno gostiteljsko mesto v zgodovini olimpijskih iger.

VIRThe International Olympic Committee
Prejšnji članekVečbilijonski načrt filtriranja CO2 je lahko rešitev za planet
Naslednji članekTop destinacije za študij v tujini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.