Top destinacije za študij v tujini

Razmišljaš o študiju v tujini, a ne veš, za katero državo se odločiti? Možnosti je res veliko, vendar je lažje, če se odpraviš v državo, kjer študira že kar nekaj Slovencev. Lažje se namreč spopadeš s potrebno birokracijo in izbiro univerze, med študijem pa ti sonarodnjaki lahko nudijo še kako potrebno podporo. Katere destinacije so torej najbolj priljubljene med Slovenci?

Nizozemska

V državo tulipanov se vsako leto vpiše ogromno mednarodnih študentov. Danes na Nizozemskem študira že več kot 112.000 tujih študentov, ta številka pa vsako leto še narašča. Nizozemska je tako privlačna, ker ponuja največje število študijskih programov v angleščini v celinski Evropi, pa tudi prebivalci tekoče govorijo angleško. Država je ena izmed najbolj varnih in srečnih držav na svetu, za svoj denar pa dobiš kvalitetno izobraževanje z visoko vrednostjo. Po končanem študiju boš imel odlične možnosti za kariero, ne glede na to, ali se odločiš ostati v tujini, ali se vrneš v Slovenijo.

Tortni grafični prikaz deleža slovenskih študentov v tujini

Italija

Ta država nam je geografsko seveda izredno blizu, kar pa ni edini razlog, da se vse več Slovencev odloča za študij v Italiji. Vpis na italijanske univerze narašča zaradi ugodnih šolnin, poleg tega ima izredno privlačno zgodovino, kulturo in umetnost. Nizki stroški šolanja pa niso edini razlog, zakaj se vse več dijakov odloča za študij v Italiji. »Dijaki in študenti se za študij v Italiji odločajo predvsem zaradi unikatne življenjske izkušnje, ki poleg akademskih priložnosti vključuje tudi bogato kulturno in umetnostno dediščino ter prvovrstno kulinariko«, pravi Filip Cirkvenčič, izkušeni izobraževalni svetovalec in vodja vpisov v Italijo. Cena šolnine je odvisna od dohodka družine, kar Italijo označuje za izredno enakopravno državo.

Irska

Dežela zelenih polj in bogate zgodovine je sicer znana po višjem življenjskem standardu, kot ga imamo v Sloveniji, vendar obenem ponuja visoke štipendije za evropske študente. Irska je privlačna tudi zaradi svojega jezika, ki tujim študentom olajša prehod v novo državo. Študij je sicer plačljiv, vendar država nudi številne ugodnosti in velikodušne štipendije. Te v nekaterih primerih lahko pokrijejo celotno šolnino. Irska je za slovenske študente privlačna tudi zaradi možnosti študentskega dela. Nudi namreč odlične pogoje za tiste, ki želijo študirati ob skrajšanem delovnem času.

Študenti na zelenici pred stavbo

Velika Britanija

Zaradi odhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije so za evropske študente začela veljati nova pravila. To pa ne pomeni, da moraš za študij plačati več! Večina univerz namreč evropskih študentom ponuja razne štipendije, zaradi katerih te študij v bistvu stane manj kot pred brexitom. Britanske univerze so osredotočene na prihodnost študentov, kar nam v Sloveniji manjka. Tom Williams iz University of Central Lancashire, kjer študira kar nekaj Slovencev, pravi: »Osredotočamo se na vašo prihodnost. Oblikovati želimo vašo kariero po koncu študiju. Vlagamo v službe za dobrobit študentov in zagotavljamo, da večina programov ponuja možnosti zaposlitve.« Pohvalijo se lahko s statistiko, da se kar 95 % njihovih diplomantov zaposli ali nadaljuje študij v 6 mesecih po zaključku študija.

Kako se lotiti vpisa na študij v tujini?

Najprej je potrebno zbrati vse informacije. Verjetno te zanima, kakšne so cene šolnin v različnih državah? Kakšni so pogoji za vpis? Kdaj so sploh prijavni roki in kakšne so tvoje možnosti, da boš sprejet/a?

Vse informacije lahko dobiš v četrtek, 18. marca, ko svetovalna skupina IntegralEdu gosti brezplačni dogodek World Education Fair, na katerem se bo predstavilo 18 univerz iz 7 držav. Več o sejmu si lahko prebereš tukaj, prijava je brezplačna.

World Education Fair je eden izmed največjih svetovalnih projektov v Evropi in predstavlja najnovejše trende izobraževanja v tujini, povezanih s profesionalno perspektivo. Sejme skupina Integral organizira že več kot 15 let, v Ljubljani od leta 2017 dalje. Letos bo zaradi pandemije sejem potekal virtualno.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekOlimpijske igre v Tokiu dobivajo končno podobo
Naslednji članekSi v stiski zaradi trenutne situacije? Obišči platformo na-varnem.si za pogovor

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.