Paintball

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so v gozdarski in kmetijski industriji uporabljali nekakšne pištole s katerimi so označevali drevesa in živali. Kmalu nato pa se je pojavila ideja, da bi s tem orodjem lahko pridobili novo igro, novo vojno igro, kjer zaradi šibkega orožja nihče ne bi bil poškodovan. In tako se je razvil danes vse bolj priljubljen šport imenovan paintabll.

Paintball je eden izmed najhitreje razvijajočih se športov na svetu, hkrati pa je tudi ena najbolj taktičnih iger, kjer se za nasprotnikovo zastavo bojujeta dve skupini igralcev. Paintball se je začel razvijati leta 1981, danes pa ga igrajo v več kot v 30 državah po svetu, moški in ženske, mladi in stari, bogati in revni, ljudje vseh kultur … Od začetne individualne igre se je s časom prelevil v ekipno. Prva leta te igre pa je veljalo, da so vsi igrali proti vsem, zmagal pa je tisti, ki je na koncu “preživel”. Danes velja za ekipni šport in je primeren za krepitev timskega dela.

Igralni prostor

Paintball se igra na posebej urejenem poligonu; ta prostor je lahko gozd, travnik ali pa tudi zaprt prostor. Celotna igra pa poteka pod strokovnim sodniškim vodstvom. Pri igri tekmujeta med seboj dve ekipi. Naloga obeh ekip je varovati svojo bazo in hkrati zlomiti nasprotnikov upor pri osvajanju njihove baze. Skupina, ki prva osvoji nasprotnikovo bazo in zastavo, zmaga!

Oprema

Vsi v boju imajo enako opremo. Na začetku ti dajo vse potrebno: obleko, “puško”- marker, jeklenko zaščitno masko in seveda kroglice, ki so želatinaste kapsule, polnjene z barvo, ki se jih zlahka odstrani in niso škodljive do ljudi in okolja.

Vrste iger

Pri paintballu se lahko igrate več vrst iger. Ena najbolj priljubljenih je igra Osvoji zastavico. Pri njej se igralci razdelijo v dve skupine. Vsaka ekipa dobi svojo zastavico, ki jo mora skrbno varovati. Cilj igre je zavzeti zastavico, ki se nahaja v nasprotnem taboru, ter jo čim hitreje prinesti v svoj tabor.
Pri igri Do konca so igralci prav tako razdeljeni v dve enakovredni ekipi. Namen in cilj igre pa je izločiti nasprotnika. Sredinska zastavica je igre, kjer med seboj tekmujeta dve skupini. Na sredini poligona visi zastavica. Cilj igre je zastavico vzeti ter jo čim hitreje prenesti v nasprotnikov tabor, da ti to uspe je potrebna pomoč soigralcev. Igre je časovno omejena, zmaga tista ekipa, ki osvoji cilj.
Ena izmed iger je tudi Prisvajanje, kjer igralci, ki so razdeljeni v dve ekipi, ne osvajajo talcev, trdnjav, zastavic ampak si prisvajajo igralce. Cilj vsakega igralca je da prisvoji čim več igralcev in da čim dalj časa ostane v eni ekipi. Na eni strani igra Prisvajanje, zato na drugi strani igra Reševanje talca. Igralci se razdelijo v dve ekipe. Prva ekipa ki ima talca ima cilj talca obraniti. Nasprotna ekipa ima cilj talca osvojiti in ga varno pripeljati v svoj tabor. Obema ekipama pa je cilj izločiti čim več igralcev.
In še zadnja igra, ki vam jo predstavljamo je Lov na manjšino. Igralci se razdeljeni v dve ekipi. Igra se igra v razmerju (1:7 ali po želji). Prva ekipa lovi druga ekipa beži. Tisti, ki bežijo imajo 5 min prednosti pred zasledovalci in v tem času si morajo priboriti čim boljšo pozicijo za prevlado na terenu. Igre je konec ko ena ekipa izloči drugo.

Tudi v Sloveniji se je paintball kar dobro razvil. Ustanovljena je bila Športna paintball zveza Slovenije. Njen glavni cilj je pomoč pri razvoju in organizaciji turnirjev. Vedno več pa je tudi zasebnih površin in ljudi, ki nudijo za sprostitev svoj prostor vsem, ki se želite pomeriti med seboj. Paintaball je lahko tudi ene vrsta zabava in druženje s prijatelji, namesto čepenja po lokalih in pred računalnikom.

Za konec poglejmo še nekaj cen, ki smo jih pridobili. Za paket kroglic boste odšteli okoli 13 EUR na osebo (mini paket- 100 kroglic) ali  okoli 21 EUR na osebo (maksi paket- 250 kroglic). Poleg kroglic Marker pa oba, tako mini kot maksi paket, vsebujeta še Marker, zaščitno masko za obraz, zaščitno obleko in neomejeno Co2. Najmanjše število igralcev je 6. Torej, če želite za svoj rojstni dan ali ob kakšni drugi priložnosti povabiti in častiti prijatelje, boste morali kar globoko seči v denarnico.

Če mislite, da pozimi ni možno igrati paintballa, se še kako motite. Člani Paintball kluba Dobrova vas kot vsako leto tudi to leto vabijo, da se preizkusite v paintballu tudi pozimi. Zberite družbo in pridite ter se preizkusite tudi v najtežjih razmerah. Pričakujejo vas z belimi maskirkami da se boste zlili s snegom!

Mojca Polc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.