Kje bomo letos za Novo leto?

Novo leto 2008 bo pred vrati hitreje, kot si mislimo! Če še ne veste, kje boste letos počakali Silvestra in nazdravili prihajajočemu letu, smo za vas pripravili pregled nekaterih silvestrovanj v bližnjih mestih Evrope, ki so ugodna za študentski žep. Torej, kje letos silvestrovati in kaj si še hkrati tudi ogledati …

Beograd
V Beogradu boste doživeli pravo srbsko čago. Na prostem prirejajo silvestrovanje z ognjemetom; tam se toči rakija, vino, vsi plešejo in se veselijo. Nekateri so raje v diskotekah, kjer se vrti popularna glasba, vmes pa tudi nekaj njihove turbo folk glasbe. Proti jutru pridejo v nekatere diskoteke tudi trobentači, kar da piko na i. Ljudje so odprti in prijazni. Zanimivo je, da 1.1. se zgodi ponovitev, ki pa je velikokrat še bolj divja kot silvestrovo samo.
Priporočamo: vožnjo po cesti bratstva in enotnosti, podoživitev jugonostalgije z vonjem po pleskavicah in čevapčičih, ki jih obvezno marate zmazati vsaj eno porcijo. Prav tako se morate udeležiti tradicionalno zabavo na ulici otvorenog srca, kjer vas bodo pogostili s kuhanim žganjem. Nato ogled še nekaterih znamenitosti: uliva Kralja Petra, najstarejšo beograjsko kavarno, kjer si lahko privoščite eno turško iz dzezvice. Po močni kavici še do Kalamegdanskega parka, Trga Republike …

Praga
Najbolje je prelom počakati na prostem, med množico ljudi. Najbolj noro je na Karlovem mostu. Povsod so postavljene stojnice, kjer ponujajo pivo, vino in različno hrano. Če boste poskušali njihov Absint, previdnost pri količini zaužitega ne bo odveč. Zadeva je namreč dokaj močna, še sploh ko boste iz mrzlega prestopili na toplo. Popularna so silvestrovanja v pivnicah. To niso majhni prostori, temveč velike, prostorne kleti. Tam boste dobili poceni pivo, klobasice in drugo domačo hrano. Priporočamo: tudi dnevni ogled Karlovega mosta, ki je posebnost Prage, ta je zaprt za promet. Zanimiv je tudi ogled kraljeve palače na Hradčanah ter pokopališče Slavin. Ne smete zamuditi priložnosti posedeti v kakšni od kavarn, kjer visijo slike Franza Kafke.

Budimpešta
Najbolje je pričakati novo leto na utrdbi nad mestom – na Citadelli. Silvestrovanje je dobro organizirano, lahko si kupiš pijačo, lahko jo imaš zraven sam v nahrbtniku. Zbere se množica ljudi, kjer je razgled na Budimpešto iz Citadelle nepozaben. Pogled na morje lučk in ognjemet nedvomno prepričata. Priporočljivo je tudi silvestrovanje v njihovih tipičnih čarddah. Tam boste pili bele ali rdeče vino, jedli pa razne jedi na žlico, od golaža pa vse do paprikaša. Čez dan si lahko ogledate Planetarij, kjer si lahko približate vesolje. Dnevni izlet na Citadello, sprehod po mestnih ulicah je svojevrstno doživetje. Ponoči ne manjka nočnih klubov, predvsem je popularen Alcatraz.

Amsterdam
Silvestrovanje v Amsterdamu je organizirano v središču mesta, vendar je bolj razpršeno, zaradi velikega števila rečnih kanalov. Najbolje je silvestrovati v kakšnem od številnih klubov, nekateri ostanejo kar v Coffe shopih, kjer pa alkohol ni prvi na meniju. Dogajanje je nekoliko bolj umirjeno kot na primer v Bratislavi. Zanimiva za ogled je tudi Rdeča četrt, Van Gohhov muzej, ter ogled mesta s krožno vožnjo po kanalih. Nikakor ne smete zamuditi ogleda pivovarne Heineken. Ogledi so v dopoldanskem času, vstopnina je nekaj evrov. V eni uri boste zvedeli vse od nastanka pivovarne do današnjega stanja pivovarne. Najslajši je konec, kjer vas v hišni pivnici postrežejo s pivom, in to toliko, kolikor ga lahko popijete. 

Pariz
Res da velja Pariz za romantično mesto in je morda najprimernejši za zaljubljene pare, pa vendar v času novega leta se zabava najde tudi za druščine fantov. Silvestrovanje na prostem je tam zelo priljubljeno, glavna zabava je na znamenitih pariških Elizejskih poljanah. Okoli so postavljene številne stojnice s hrano in pijačo. Romantično vzdušje ob prehodu v novo leto dopolni veličasten ognjemet. Pa ne izpustiti ogleda Eiffelovega stolpa, od koder se odpira najlepši pogled na mesto. 

Bratislava
Je zelo poceni in zelo primerna za mlade. V času Silvestra, se odvijajo številni ulični koncerti, ki jih sponzorirajo domače pivovarne, le te pa pivo ponujajo od pol evra naprej. Tisti, ki so že silvestrovali v Bratislavi, ji pravijo tudi Partyslava. Po silvestrovanju na prostem, se vse zavleče dolgo v noč v številnih diskotekah in barih, tudi splavih, kjer je hrana in pijača res poceni. Če maček ne bo prehud, si lahko naslednji dan ogledate zaščitni znak mesta. To je jeklen most z 90 metrov visokim stolpom, kjer se nahaja restavracija in kavarna. Razgled na Donavo in mesto je čudovit.

Doma
Tisti, ki boste ostali doma, se boste lahko udeležili katerega od silvestrovanj na prostem, ki bodo v vseh večjih mestih Slovenije. V Ljubljani in Mariboru bo pod veličastnim ognjemetom zagotovo pestro. Žur s prijatelji v domačem središču mesta je lahko tudi nepozaben.

Čas vse prehitro beži, kaj kmalu se bomo dokončno poslovili od starega leta. Pravi čas je, da pobrskate po spletu in raznih katalogih, ter se razgledate po številnih silvestrskih destinacijah po vsej Evropi. Največjo in najcenejšo izbiro ponuja agencija Collegium, ki je specializirana za mladinska potovanja. Vedno poskrbijo za nepozabno doživetje in razburljiv silvestrski večer. Številne različne destinacije, ki jih ponujajo:
Deželo piva – Bratislavo – že od 33 evrov naprej, Beograd – od 39 evrov naprej, Sarajevo od 99 evrov naprej; čarobni Pariz od 159 evrov; skrivnostni Amsterdam od 181 evrov, Prago od 139 evrov, Azurno obalo in še bi se našlo. Enodnevno ali nekajdnevno silvestrovanje vključuje tudi zanimive oglede mesta, večerne tradicionalne zabave in obilico novih poznanstev, tako za žurerje, kakor za tiste malce zahtevnejše. Iz leta v leto z njimi silvestruje vedno več mladih, teh je že vsako leto več kot 6000 tisoč. Več informacij najdete na www.collegium.si .


 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.