Pilates ali joga?

Joga in pilates sta dve popolnoma različni vadbi, ki sta v zadnjih dveh desetletjih postali popularni za vse generacije in za oba spola. Pilates je vadba, ki se osredotoča na krepitev telesnih mišic, medtem ko pri jogi poskušamo doseči duševno uravnovešenost z raznimi telesnimi položaji.

Nežna vadba za mišice

Pilates telo preoblikuje, ga utrdi, sprosti in ga razgiba. Največkrat ga izvajajo športniki, saj z njim dopolnjuje svoje treninge, ker jim omogoča pridobiti dodatno trdnost in ravnotežje. Vaje se izvajajo z mehkimi gibi, poudarek pa je na dihanju. Z dihanjem prispevaš k pravilnemu izvajanju vadb. Velikokrat se izvaja z raznimi pripomočki, kot so elastični trakovi.

Izvajanje vadbe ima tudi svoje učinke – preoblikuje trebuh, stegna in zadnjico. Telo po daljšem izvajanju pilatesa postane močnejše in okrepi koordinacijske sposobnosti.

Pilates torej poskrbi, da na novo vzpostaviš naravno mišično ravnovesje, saj se kratke mišice med vadbo raztegnejo, oslabljene mišice pa okrepijo.

Vadba je pomemben del življenja

Meditacija, koncentracija in vitalno telo

Joga je najstarejši nauk o ravnovesju telesa, uma in duha, ki izvira iz indijske filozofije. Pri vadbi se sproščaš in meditiraš na podlagi poudarjenih telesnih položajev in dihalnih vaj. Za razliko od pilatesa se joga osredotoča na koncentracijo, samodisciplino in popolno umiritev uma.

Prakticiranje joge vpliva na obvladovanje stresnih situacij, sproščanje telesa in pusti učnike na telesu. Zaradi težjih položajev je rezultat močno in stabilno telo. Povezuje torej fizično telo in um.

Danes je bistvo joge bolj preoblikovanje telesa kot združitev z univerzalno energijo.

Položaj puščica pri jogi

 

Obe vadbi sta priporočeni za sproščanje stresa in za pridobivanje telesnih mišic. Nobena vadba pa ni enostavna. Pri vsaki se boš moral potruditi, ampak če vztrajaš, bo trud poplačan. ?

Prejšnji članekUporabna spletna orodja pri izdelavi seminarskih in diplomskih del
Naslednji članekPlaylista za oboževalce filmov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.