Pomlad je čas za tek

Marčevsko prebujanje narave in prvi toplejši žarki so najboljša vzpodbuda za nove tekaške izzive. Tek je ena izmed človeku najbolj prijaznih oblik vadbe, saj gre za naravno gibanje, ki ga s sedečim načinom življenja v sodobnosti zanemarjamo.

Vse pozitivne učinke tekaške vadbe je skoraj nemogoče našteti – dvig splošne kondicijske ravni, kurjenje kalorij, utrjevanje mišic celotnega telesa, prispevanje k bolj zdravemu načinu življenja, za študentski žep pa je pomembno tudi dejstvo, da nas tek praktično nič ne stane.

Za še prijetnejši uvod v tekaško pomlad je vredno upoštevati nekaj nasvetov:

1.    Prvi korak je ogrevanje
S pravilnim ogrevanjem lahko preprečimo marsikatero poškodbo. Posebej pomembno je pred vsakim tekaškim treningom dobro razgibati sklepe, zlasti kolena in gležnje. V primeru, da želimo izboljšati svojo tehniko in rezultat, je dobrodošlo izvajanje t. i. atletske abecede (npr. tek s poudarjenim korakom, hopsanje …). Trening nato začnemo z nekaj minutami lahkotnega teka in ga počasi stopnjujemo na želeno raven. Če smo v časovni stiski, se lahko ogrejemo že med preoblačenjem ali hojo po stopnicah. Vsekakor si je vredno vzeti teh nekaj minut za ogrevanje in poskrbeti, da bo naše telo na napore primerno pripravljeno.

2.    Pripravimo si program
Tekač z oblikovanim načrtom treninga bo lažje vztrajal in dvigoval formo, zato se splača tudi rekreativcu nekoliko „pogooglati“ in na številnih spletnih straneh poiskati programe za oblikovanje tekaške vadbe. Dobro si je zastaviti cilj, npr. 10 km v času pod eno uro ali 21 km v času pod dvema urama ter mu slediti. Seveda naj se tek ne izrodi v vsakodnevno mučenje in pretirano naprezanje za dosego želenega rezultata. Treba si je vzeti čas tudi za počitek. Še vedno je najpomembnejši cilj užitek v gibanju in zdravem načinu življenja.

3.    Vaje za moč so ključnega pomena
Veliko tekačev zanemarja vaje za moč, kar zna zlasti pri dolgotrajnih tekih pripeljati do neželenih poškodb. Pomembno je, da si pri vsakem tekaškem treningu vzamemo tudi nekaj časa (recimo vsaj 10 minut) za vaje za moč. Izvajamo lahko čisto običajne sklece, trebušnjake ali počepe. Posebno pozornost namenimo sprednjim in zadnjim stegenskim mišicam, ki stabilizirajo pri teku obremenjena kolena.

4.    Izberimo si tekaško prireditev
Marsikomu pomaga, da si v svoj koledarček označi datum organiziranega teka, na katerem želi sodelovati in si nato do dne prireditve začrta treninge. V marcu bo v Sežani na Krasu že 13. Kraški maraton, kmalu zatem pa se bodo zvrstile še druge priljubljene tekaške prireditve med drugim DM tek za ženske, maraton v Radencih in Tek trojk.
 
5.    Najdimo si družbo
Več zabave in spodbude je pri teku v paru ali skupini. Zagotovo kdo izmed vaših prijateljev ali sošolcev teče – dogovorite se za skupni trening. V zadnjem času se je oblikovalo kar nekaj tekaških skupin, tudi med študenti, na pravni fakulteti denimo obstaja skupina Pravniki tečemo (http://www.facebook.com/PravnikiTecemo).

6.    Zdravo se prehranjujmo
Brez prave prehrane telo ne bo pravilno funkcioniralo, vsaj ne v meri, ki je potrebna za kvaliteten in učinkovit tekaški trening. Zlasti dekleta ne smemo pozabiti v svojo prehrano redno vključevati beljakovin. Belo meso in skuta sta odličen vir beljakovin, zaradi katerih nobena ne bo dobila „bodibilderskih“ mišic. Ko kupujemo žitne izdelke, se izognimo beli moki in se raje osredotočimo na polnozrnate izdelke, pri čemer naj bo vrednost vlaknin v njih okoli 10 %. Zadostna količina maščob je za tekača prav tako zelo pomembna, zlasti jih je priporočljivo uživati (seveda, tiste dobre maščobe, ki jih najdemo v ribah, oreščkih, avokadu …) v primeru težav s koleni.

Helena Uršič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.