Pridi ven, zima kliče!

Si za novo leto sklenil, da se boš več gibal, preživel več časa s prijatelji, se naučil čim več novega in se začel aktivno spopadati s stresom, ki ti je v preteklem letu sledil na skoraj vsakem koraku?

V nadaljevanju ti predstavljamo nekaj idej za aktivno preživljanje prostega časa. Poleg tega, da se s športnimi aktivnostmi sprostiš in si nabereš dovolj energije za premagovanje stresa, ti nudijo tudi veliko užitkov na snegu in svežem zraku.

Od zimske palice do snežne deske
Težko je ugotoviti, kdo se je pravzaprav prvi spomnil deskanja na snegu, saj ljudje že od nekdaj iščemo različne načine zimske zabave. Prvo snežno desko, ki je prišla na prodajne police, pa je tja plasiral Sherman Poppen iz Združenih držav Amerike. Med opazovanjem igre svojih hčera na snegu se je domislil, da bi lahko dve smučki zvezal skupaj in na začetek smučke navezal vrv, da bi se jo dalo lažje usmerjati. Kmalu so tako smučko želeli imeti tudi prijatelji hčera in smučka, imenovana »The Snurfer«, je postala prodajna uspešnica. Prvo snežno desko, ki je izgledala kot surf, hkrati pa delovala kot smuči, si je izmislil Dimitrije Milovich leta 1969, imenoval pa jo je »Winterstick« oziroma »zimska palica«.

Deskanje, ki je sicer relativno nov šport (v Slovenijo je prišel v osemdesetih letih), po prvih očitkih, da gre le za modno muho, postaja iz leta v leto bolj priljubljeno. Poznamo dva sloga deskanja na snegu, in sicer alpski slog, ki je bolj podoben carving smučanju, in pa prosti slog, ki ga delimo na freestyle in freeride.

Smučanje – težavna pot
Ali veš, da so ljudje že pred pet tisoč leti znali smučati? To dokazuje v skalo vklesana risba smučarja, najdena na norveškem otoku Roedoey. Smuči so nekoč uporabljali predvsem zato, da so ljudje pozimi lažje prišli iz ene točke do druge, najprej lovci in gozdarji, kasneje pa še vojaki. Oče modernega smučanja je Sondre Norheim, ki je v 19. stoletju izumil vezi, ki smučarju omogočajo delanje zavojev med vožnjo po hribu navzdol. Norheim in njegovi sodobniki so to tehniko smučanja poimenovali Slalom. Slalom v norveškem narečju pomeni težka pot. Novi izumi in ideje so skozi desetletja pripomogli k učinkovitejšemu in varnejšemu smučanju, hkrati z razvojem smuči in vezmi pa so se začele razvijati tudi nove tehnike smučanja, kot so alpsko smučanje, smuk in vse bolj priljubljeni carving. Zamisli o tej smučarski tehniki so nastale že leta 1966, vendar se je ideja začela uresničevati šele po letu 1990 in do danes je to postala najbolj priljubljena smučarska tehnika.

Sprosti energijo s tekom na smučeh!
Iščeš zabavo in igro na snegu? Si želiš odpočiti od vsakodnevnega stresa in najti notranji mir in biti eno z naravo? Potem je tek na smučeh kot nalašč zate. Ni dvoma, da je to eden najbolj zdravih športov nasploh. Razvil se je v skandinavskih deželah v predzgodovinskem času, kjer so smuči služile predvsem za lov in obliko potovanja v snežnih razmerah, kar se je ohranilo do 19. stoletja. Tudi domorodci iz Severne Amerike so že od pradavnine poznali smuči in jih s pridom uporabljali pri lovu, saj so pri tem opravilu potrebovali obe prosti roki. Tek na smučeh je dostopen skorajda vsem. Potrebna je minimalna oprema, ki je relativno poceni. Pri smučarskem teku je obremenjenih največ mišičnih skupin, kar pomeni zelo učinkovito aerobno vadbo, s katero krepimo srčno mišico ter razširimo ožilje. Gibanje je lahkotno brez trdih udarcev, tako da so poškodbe prava redkost. Ločimo med dvema tehnikama in sicer klasično in drsalno tehniko. Na tekaških smučeh lahko vidimo tako mlade kot stare, vrhunske športnike in pohodnike.

Če te pa nobeden od predstavljenih športov ni preveč navdušil, se lahko s prijatelji odpraviš na noro kepanje ali sankanje. Tudi delanje snežaka ali igluja je lahko prava umetnost. Zato si le hitro nadeni šal, bundo, rokavice, kapo in snežke na noge ter hitro na zasnežene poljane!

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.