S športnimi aktivnostmi do več energije

Young woman jogging outdoors on bridge. Concept of healthy lifestyle.
Foto: Ivanko_Brnjakovic iz iStock

Posijalo je sonce, dnevi se daljšajo in nas vabijo ven. Konec je z zimsko zaspanostjo in s pasivnostjo, prihaja čas aktivnosti na prostem. Športna dejavnost izboljšuje kakovost našega življenja in telesno pripravljenost. Redna športna vadba vpliva na izboljšanje funkcionalnih sposobnosti, zniževanje krvnega tlaka, ohranjanje primerne telesne teže, zmanjševanje stresa, bolj smo zadovoljni sami s seboj, izboljšajo se nam gibalne sposobnosti in še bi lahko naštevali.

Za začetek morda le hoja

Za hojo ne potrebujemo posebne opreme in ne posebnega prostora. Za boljše počutje je lahko dovolj le krajši sprehod po mestu, parku ali bližnjem gozdu. Če pa želite izgubiti kakšen kilogram ali si telo bolj okrepiti, bo potrebno povečati tempo in se odpraviti na daljše ture. Po priporočilih strokovnjakov naj intervalna hoja variira med hitrimi in zmernimi obdobji hoje, npr. 2 minuti hitre hoje in 5 minut zmerne hoje. Ko boste že bolj v formi, čas hitre hoje podaljšujte in skrajšajte interval zmerne hoje. Nadgradnja za povečanje intenzitete in kurjenje kalorij je hoja navkreber, kjer so mišice bolj aktivne kot pri hoji na ravni podlagi. Če vas zanima koliko korakov ste naredili, kakšno razdaljo prehodili ali koliko kalorij ste porabili, si lahko pomagate s števcem korakov.

Stopnjujte aktivnost s tekom

Tek je ena izmed najpreprostejših in najbolj priljubljenih športnih aktivnosti na prostem. V uri teka lahko ob zmernem naporu porabite tri- do štirikrat več kalorij kot pri običajni hoji, vendar je seveda odvisno od načina teka in izbranega terena. Če ste začetnik, se najprej pozanimajte, kako se teka pravilno lotiti. Začnite počasi in intenzivnost vadbe povečujte postopoma. Ker so dnevi daljši, lahko tečete tudi zjutraj ali zvečer, kakor komu bolj ustreza. Potrebna je primerna športna obutev.

Vmes pa tudi na kolo

Intenzivno kolesarjenje poskrbi za kondicijo in je odlična kardio vadba za srce. Pri kolesarjenju sodeluje veliko število mišic, na nogah, rokah, ramenih, trebuhu in celo na zadnjici. Zato je odlična vadba za moč, povečanje ravnotežja in gibalnosti, povečanje kondicije in vitalnosti ter za kurjenje kalorij. Najpomembnejša oprema je, poleg kolesa, čelada, ki nas ščiti pred poškodbami. Kolesarska oblačila, ki so vse bolj popularna, niso obvezna, kolesarite lahko tudi v običajnih oblačilih. Za daljše vožnje in intenzivnejše kolesarjenje pa so vseeno priporočljiva namenska oblačila, ki skrbijo za zračenje in udobno počutje. Kolesarske hlače naj bodo iz raztegljivih tkanin, da bo drgnjenje kože s sedežem manj izrazito. Zato se za daljše vožnje priporoča uporaba hlač s peno.

Obujte rolerje

Rolanje je prav tako odlična vadba za lepe noge in čvrsto zadnjico. Z njo krepimo mišice na nogah, zadnjici in trebuhu ter razvijamo koordinacijo in povečujemo telesno vzdržljivost. Če rolate prvič in niste niti drsali, boste na začetku imeli težave z ravnotežjem. Pri rolanju je pomembno, da na tla položite celotno stopalo, v nasprotnem primeru izgubite ravnotežje in padete. Najpomembnejša oprema so rolerji. Izberite take, ki so udobni in vam bodo nudili zadostno oporo, da si ne boste zvili noge ali se poškodovali. Potrebno je poskrbeti tudi na zaščito s ščitniki za roke (dlani), komolce in kolena. Po končanem intenzivnem rolanju se je priporočljivo dobro raztegniti, da ne boste naslednji dan čutili bolečin v mišicah.

Razne igre z loparji in žogo

Če vas zgornje aktivnosti dolgočasijo, si izberite kakšno igro z loparji, ki poleg gibanja poskrbi tudi za zabavo. Skoraj vsepovsod se najde prostor za igranje badmintona, igre s setom Catch’n Play, ki vsebuje dva diska, ki se pripneta na roko, tenis itd.

In nazadnje klasike: košarka, odbojka, rokomet, nogomet, za te športe obstajajo igrišča povsod. Le žogo je treba vzeti v roke.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.