Daj se na seznam

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani smo se aktivno priključili kampanji Daj se na seznam. Tekom naših aktivnosti bomo študente prepričevali, da se vpišejo v register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic, ki so za mnoge bolnike edina možnost preživetja.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani se je aktivno pridružila kampanji Daj se na seznam, v kateri sta moči združila Slovensko združenje bolnikov z limfomov in levkemijo in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Pobuda želi državljane Slovenije spodbuditi k vpisu v Slovenija Donor, register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic, ki so za bolnike z najtežjimi oblikami krvnih rakov velikokrat edina možnost za preživetje.

Študentje smo ena izmed najbolj primernih skupin potencialnih darovalcev, vendar pa ugotavljamo, da je ozaveščenost na strani študentov manjša, kot bi si sami želeli. Ravno zato smo na ŠOU v Ljubljani z veseljem pristopili k akciji, kot eni izmed glavnih podpornikov kampanje.

Skupaj s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomov in levkemijo in Zavodom RS za transfuzijsko medicino bomo študente k vpisu na seznam potencialnih darovalcev krvotvornih matičnih celic pozvali na posameznih fakultetah.

24. aprila je zbiranje že potekalo na Filozofski fakulteti, kjer smo za vpis na seznam in darovanje vzorca prepričali kar 70 študentov. V mesecu maju pa bodo tovrstna zbiranja potekala 4. maja na Fakulteti za računalništvo in informatiko, 9. maja bo stojnica na Ekonomski fakulteti, dan zatem pa na Biotehniški fakulteti. 11. maja bo potekala tradicionalna Škisova tržnica, kjer se bo prav tako študente obveščalo o tej tematiki. 15. maja bo vpis potekal na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, 17. maja pa na Fakulteti za družbene vede. 18. maja bo stojnica stala na Fakulteti za elektrotehniko, spomladanski cikel vpisa na seznam pa bomo 25. maja zaključili na Fakulteti za strojništvo. Po poletnih počitnicah pa se bo akcija tudi nadaljevala.

O poteku akcije bomo redno obveščali tudi preko naše spletne strani, Facebook strani ter spletnega informatorja.

»Mladi smo glasniki družbenega sožitja, verjamemo v prihodnost z več solidarnosti in posluha za sočloveka. Z ozirom na dejstvo, da živimo v družbi, ki je izrazito individualizirana, smo prepričani, da je odgovornost in dolžnost vseh družbenih skupin, še posebej pa mladih, da pomagamo tistim, ki so pomoči resnično potrebni.« – Klemen Peran, predsednik ŠOU v Ljubljani.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.