Se odpravljaš na Veliko Raduho? Ustavi se v koči v Grohotu!

Koča v Grohatu

Ljubitelji hribov so eni izmed najbolj prijetnih ljudi. Vedno pozdravijo, ko v hribih srečajo sotrpine, z veseljem delijo nasvete in priskočijo na pomoč, če jo potrebujemo. V Sloveniji imamo veliko hribov za različne stopnje telesne pripravljenosti. Ena višjih točk je zagotovo Velika Raduha, ki se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah in je visoka kar 2062 metrov. Kljub temu je primerna tako za otroke kot odrasle.

Izhodiščna točka

Zaradi svoje višine se je na odhod na Veliko Raduho potrebno pripraviti. Nanjo vodi več poti, ena najbolj priljubljenih je zagotovo koča v Grohotu. Ta je od junija do septembra odprta vsak dan v tednu, maja in oktobra pa je odprta zgolj čez vikend. Če bi jo želel obiskati med drugimi meseci, se moraš za to dogovoriti z oskrbnikom.

Razgled s koče

Koča v Grohatu ponuja 23 ležišč v sobah in 22 skupnih ležišč. Zimska soba ni urejena, zato v njej ne moreš prenočiti v hladnejših mesecih. V jedilnici sprejmejo 50 gostov. Čeprav od koče pogled ne seže prav daleč, lahko uživaš v čudoviti skalnati kulisi Laneža ter Male in Srednje Raduhe. Prav tako lahko uživaš v nemotenem razgledu na planinske travnike.

Dostop

Do koče lahko prideš z avtom ali peš. Z avtom lahko prideš iz smeri Črne na Koroškem ali Solčave, zadnje pol ure poti je treba opraviti peš. Seveda pa lahko peš prideš tudi iz Črne na Koroškem in Solčave. Prva pot ti bo vzela približno 4 do 5 ur, druga pot pa 3 ure. Glede na tvojo telesno pripravljenost lahko nadaljuješ vzpon na Veliko Raduho po dveh poteh.

Vzpon na Veliko Raduho

Prva pot, ki vodi do Velike Raduhe, je pot čez Druce, ki je sicer lažja, vendar je ne smeš podcenjevati. Izogneš se glavnemu skalovju, zato je ta pot primerna tudi za otroke. Druga pot pelje po zelo zahtevni in zavarovani planinski poti, kjer je potrebno tudi plezanje, zato se nanjo odpravi le, če imaš dovolj telesne pripravljenosti in izkušenj s plezanjem.

Jedilnica

Poleg Velike Raduhe pa lahko obiščeš tudi nižji Lanež. Tudi nanj vodita dve poti, prva je lažja in primerna za vse starosti. Druga pot se imenuje Hojnikova pot in ima značaj samostojne gorniške ture. Gre za zelo zahtevno pot, ki je opuščena, slabo zavarovana in zato primerna samo za planince, ki so vešči plezanja v skale.

Z glavo v gore

Ne glede na to, na katero pot boš krenil pri koči v Grohatu, bodi na poti previden in pazljiv. Vzemi si dovolj časa, da lahko uživaš v poti in razgledu, na vrhu pa ne pozabi svojega žiga. Opremi se seveda tudi z vodo in hrano ter drugimi osnovnimi potrebščinami. Če te zanima več o koči v Grohatu, lahko pokličeš na telefonsko številko 041 417 951 ali pišeš oskrbniku na mail slavko.tirsek@amis.net.

Prejšnji članekNaj obnovljena računalniška oprema ne bo tabu tema
Naslednji članekKako dobičkonosno je opazovanje ptic

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.