Sezona za zgodovino in napoved (še bolj) bleščeče prihodnosti 

Luka Dončić je v noči na ponedeljek odigral svojo zadnjo tekmo aktualne sezone v ligi NBA. Z Dallas Mavericksi je na šesti tekmi prvega kroga končnice še četrtič izgubil proti favoriziranim Los Angeles Clippersom, a je slovenski as kljub temu mehurček v Orlandu zapustil kot eden zmagovalcev. Razlogov za to je kar nekaj.

Pred začetkom končnice je vsaka od 22 ekip, ki so si zagotovile nastop v nadaljevanju prekinjene sezone, odigrala po osem tekem za dokončno razvrstitev. Dončić je že takoj na začetku pokazal, kako izjemno pripravljen je prišel na Florido, svoje predstave pa je proti Clippersom dvignil še na višji nivo, a začnimo na začetku.

Zgodovinska je bila že tekma med Dallasom in Sacramento Kingsi, ki bi Dončića z drugim izborom na naboru 2018 lahko pripeljali medse, a so se odločili za Marvina Bagleyja tretjega. Slovenski organizator igre je 4. avgusta proti nesojenim delodajalcem dosegel 34 točk, 20 skokov in 12 asistenc. S tem je postal najmlajši igralec v zgodovini lige, ki je na posamični tekmi zabeležil statistiko 30+20+10.

Luka Doncic Makes History vs. Sacramento Kings

Dončić dotlej še nikoli ni zabeležil 20 skokov, temu mejniku pa se je štiri dni kasneje skoraj pridružil tudi v asistencah. Ob zmagi nad Milwaukeejem je soigralcem kar 19-krat podal za koš, česar v tej sezoni ni presegel nihče. Edini z 19 asistencami na eni tekmi je letos poleg 21-letnika iz Ljubljane nihče drug kot legendarni Lebron James.

15. avgusta je bil Dončić izbran v idealno peterko tekem za dopolnitev rednega dela v mehurčku, na katerih je v povprečju dosegal 30 točk, 10,1 skoka in 9,7 asistence. Poleg košarkarja teličkov so se vanjo uvrstili še Damian Lillard, Devin Booker, James Harden in T. J. Warren. Istega dne je bil Dončić uvrščen med tri kandidate za nagrado igralca, ki je najbolj napredoval, ki jo je sicer nedavno dobil Brandon Ingram.

17. avgusta smo ljubitelji košarke na sončni strani Alp dočakali Dončićev debi v končnici. In tudi ta je bil – da, uganil si – zgodovinski. Dosegel je kar 42 točk, kar je absolutni rekord med debitanti v izločilnih bojih lige NBA v zgodovini. Vrhunec predstav Dallasa v Orlandu pa smo videli teden dni kasneje.

Na četrti tekmi serije je ob odsotnosti poškodovanega Kristapsa Porzingisa Dončić »eksplodiral« s 43 točkami, ob tem pa je v zadnji sekundi dosegel zmagovito trojko za zmago s 135:133, s čimer je postal najmlajši posameznik, ki je tekmo končnice odločil ob zvoku sirene.

Na koncu se teličkom iz Dallasa sicer ni izšlo. Clippersi, eni glavnih favoritov za naslov prvakov, so vlogo favoritov dokončno potrdili z zmago na šesti tekmi za končnih 4:2. Nikoli pa ne bomo vedeli, kaj bi bilo, če se ne bi pred četrto tekmo poškodoval že omenjeni Porzingis, ki kasneje ni več stopil na parket. Manjko odličnega Latvijca je bil za Dallas prevelik deficit.

A Dončić je dokazal, da je pripravljen in sposoben prevzeti odgovornost. Tudi v zadnjih minutah, ko gre najbolj zares, kar so mu številni strokovnjaki v preteklosti radi očitali. Od ponedeljka naprej mu ne morejo več. Dončić je dokazal tudi, da spada v elitno skupino najboljših NBA posameznikov. In če bo šlo tako naprej, bomo že čez kakšno sezono prejšnji povedi na koncu lahko dodali še majhno, a pomembno malenkost – besedi »v zgodovini«.

Junior novinar

Prejšnji članekHuawei bo na konferenci HDC.Together razkril pomembne novosti
Naslednji članekBi se cepil proti covidu-19?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.