Šport, ki se ga lahko spremlja tudi med koronakrizo

Ko so bile vse lige, tekmovanja in celo letošnje olimpijske igre odpovedane, so bili mnogi športni navdušenci razočarani. Nekateri so potrebo po gledanju športa potešili z idealnim športom za obdobje koronakrize – dirkanje s frnikolami oziroma v originalu marble racing.

Videoposnetki frnikol različnih barv in imen, ki tekmujejo na stezi, so postali v tem času viralni.

Tekmovanja s frnikolami so presenetljivo podobna človeškim tekmovanjem. Zgodilo se je že, da so morali frnikolo odstraniti iz prizorišča, ker je ovirala tekmovanje, in med gledalci se je že zgodil prepir. Poleg tega imajo frnikole domače steze, obstajajo sodniki, stadion s tribunami za gledalce in celo himne za vsako ekipo.

Marble Race: Marble League 2019 Qualifiers

 

Od začetkov na YouTubu do biznisa

Šport pa ni nov, le na novo odkrit. Že leta 2006 sta brata Nizozemca Jelle and Dion Bakker ustvarila kanal na YouTubu, imenovan Jelle’s Marble Runs. Začela sta s preprostimi videi, na katerih se frnikole kotalijo po stezi. Kasneje sta dodala še tekmovanja.

Leta 2016 sta brata ustvarila Marble League, kasneje pa še druge tekmovalne dogodke, kot sta Marbula One in tekmovanje na pesku Marble Rally.

Youtube kanal Jelle's Marble Run
YouTube, Jelle’s Marble Runs

Na tekmovanjih se pomerjajo ekipe, ki se med seboj ločijo po barvi. Ustvarila sta ekipe, kot so O’rangers, Team Galactic, Green Ducks in Raspberry Racers.

Od začetkov z dvema bratoma se je ekipa za kanalom Jelle’s Marble Runs razširila na 15 ljudi. Z Bakkerjema sodelujejo tudi komentator iz ZDA, skladatelj iz Grčije, grafični oblikovalec iz Belgije, menedžer iz Nemčije in ostali, ki analizirajo vsako sličico videoposnetka.

Ekipa Jelle’s Marble Runs zasluži na račun sponzorjev, partnerjev in oglasov. V zadnjih dve mesecih je njihov YouTube kanal pridobil 200.000 novih sledilcev.

Zakaj so videoposnetki posebni?

frnikol na stezi za tekmovanje
Foto: Jelle’s Marble Runs

Pomemben element, ki dela videoposnetke tekmovanj tako podobne pravim prenosom tekem, je komentatorstvo. Uradni komentator marble racing-a za Jelle’s Marble Runs je Greg Woods.

Woods, ki je oboževalec avtomobilističnega dirkanja, je leta 2016 na YouTube objavil posnetek tekme s frnikolami, ki jo je v ozadju komentiral. Po tem ga je kontaktiral Jelle Bakker in od takrat je Woods uradni komentator vseh tekem.

Brez komentarjev videoposnetki ne bi bili tako profesionalni in niti tako atraktivni.

Tekmovanja, ki privlačijo milijone gledalcev

Postavljena proga za Marble League
Foto: Jelle’s Marble Runs

Glavni dogodek marble racing-a je Marble League, včasih znana pod imenom MarbleLympics. Je letno tekmovanje, na katerem sodeluje 15 ekip petih frnikol iste barve in vsebuje tako ekipne kot individualne dirke.

Najboljše tri ekipe iz prejšnje sezone in ekipa gostiteljica se samodejno uvrstijo na tekmovanje. Za ostala mesta se ekipe borijo na kvalifikacijah.

Marble League 2020 se bo odvila junija in mnogi oboževalci že komaj čakajo.

Poleg glavne lige se frnikole udeležujejo tudi tekmovanja Marble Rally, downhill tekme, kjer je zmagovalec tisti, ki je prvi na cilju. Marbula One je dirka z več krogi, na kanalu pa je tudi nova Marbula E.frnikole

Prejšnji članekHuawei gradi brezhibno z umetno inteligenco podprto življenje
Naslednji članekPotovanja po pandemiji covida-19: na Japonsko po polovični ceni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.