Šport, za katerega je potrebno imeti »jajca«

Ena izmed mnogih kolesarskih disciplin, pri kateri adrenalin ne popusti še dolgo po cilju, je downhill ali po slovensko spust. Jani Bajda, študent fakultete za arhitekturo, se že nekaj let profesionalno ukvarja s tem športom in mu posveča prav vsak prosti trenutek.

Kdo te je navdušil za tovrsten šport?
Že kot otrok sem rad kolesaril. Ko pa sem pričel spoznavati ekstremne športe, je bil downhill prava kombinacija. Takoj sem vedel, da je to pravi šport zame.

Kaj potrebuje pravi downhiller za svoj užitek, adrenalin …?
Za druge ne vem, sam pa imam najraje velike skoke ali pa hitre proge. Piko na i pa naredi narava sama, ki poskrbi, da presenečenj na progi nikoli ne zmanjka.

Udeležil si se že kar nekaj tekem v Sloveniji. Katera ti je ostala najbolj v spominu?
V spominu mi vedno najbolj ostane zadnja tekma, ker premlevam napake in si jih skušam zapomniti za naslednje tekme, da jih ne bi ponovno ponovil in da bi tudi na treningih skušal izpiliti šibke točke.

Ponosno se pohvali, katero mesto si na kakšni od tekem zasedel?
Do sedaj je bilo najboljše 10. mesto, upam pa, da se povzpnem tudi višje. Vendar je konkurenca zelo huda.

Kje v svetu še potekajo tekme? Si se kakšne od teh udeležil tudi sam?
Večinoma  tekme potekajo v Evropi (Avstrija, Francija, Slovenija …) in Ameriki, in sicer organizatorji najpogosteje uredijo proge za spust na površinah smučišč. Tako se bo tudi letos finalna tekma za svetovni pokal odvijala na mariborskem Pohorju.Udeležitev bo pa še malo počakala (smeh).
 
Nam poveš malce o tem, kdo pripravi progo za dirkanje, iz česa je  ta sestavljena in kakšne pasti vsebujejo tekmovalne proge?
Pripravo in organizacijo prevzame lokalni kolesarski klub, saj najbolje pozna teren. Nekih standardnih določil ni, pomembno pa je, da je proga prevozna in da je brez vzponov. Torej samo navzdol, kar je razvidno tudi iz besede downhill. Dolžinsko in časovno proga ne sme biti prezahtevna. En spust naj bi trajal približno 5 minut, proga pa naj bi bila dolga približno 3 kilometre. Za pasti in trike pa vedno poskrbi narava s skalami, koreninami …
  
Na tekmah sodelujejo tudi dekleta. Ali je tudi v downhillu ločena težavnostna stopnja tekme med moškim in ženskim spolom?
Seveda so tudi dekleta prisotna in vozijo isto progo kot moški, vendar v svoji skupini. Torej razlik med progami ni. Zelo pogumna so ta naša dekleta!

Koliko časa je potrebno trenirati za državno prvenstvo v downhillu?
Odvisno od kvalitete treninga in zastavljenih ciljev. Najbolj pametno se je na svetovno prvenstvo pripravljati kar celo leto in povečati trening dva tedna pred tekmo.

Kje potekajo tvoji treningi?
Treniram predvsem v mojem bike-parku in okolici Ljubljane ter po znanih progah širom po Sloveniji.

Nam opišeš primer treninga? Ogrevanje, raztezanje …?
Ker so naša kolesa, specializirana za downhill, še enkrat težja od navadnih, nam za ogrevanje ni potrebno posebno skrbeti. Ko “prilezeš” na hrib, si že zelo dobro ogret in se samo še “razmigaš”, kar je zelo pomembno, saj s tem zmanjšaš poškodbe pri padcih. Tako si pripravljen za spust. Bolj kvalitetni treningi pa so tisti, ko te na hrib pripelje kombi ali sedežnica. To pa zato, ker tak spust lahko ponoviš večkrat v dnevu. Pri treningih za downhill vzdržujemo kondicijo, povečujemo moč, izpopolnjujemo tehniko vožnje, koleščke v glavi pa zavrtimo v napačno smer (smeh).

Nam zaupaš, kdo je sponzor tvojih potrebščin za downhill in koliko stane tovrsten šport mesečno?
Trenutno še nimam sponzorjev. V večji meri sta moja sponzorja starša, ki se jima iskreno zahvaljujem za vso podporo, zaupanje vame in v moje cilje, ter moja denarnica, ki ostane vsak mesec prazna. S pomočjo sponzorjev bi se stvari bistveno izboljšale, predvsem na področju kvalitete treningov, s tem bi dosegal tudi višje uvrstitve na tekmovalni lestvici.

Kakšne stroške si imel v letošnjem letu?
Do sedaj sem porabil že kar nekaj denarja, večino za kolesarske dele, ki se zlomijo pri padcih in skokih. Kljub temu, da ti prodajalci zagotavljajo neuničljivo kolo in dele, prav kmalu ugotoviš, da to ni res. Letos sem za novo kolo odštel približno 3000 evrov, oprema za kolo je bila še dodatnih 500 evrov, zaščitna oprema, obleka in ostalo pa je še dodaten strošek. 
 
Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu downhill kolesa? Katero kolo voziš ti?
Kolo naj se prilega kolesarju in njegovemu načinu vožnje. Mora biti ustrezne velikosti in imeti kvalitetno opremo. Dobro je imeti možnost nakupa rezervnih delov v Sloveniji. Sam vozim Azonic Gravity.
 
Koliko koles si že zamenjal do sedaj in zakaj?
Zamenjal sem že kar nekaj koles (smeh). Večino prejšnjih sem zlomil, tako da je trenutno to moje peto kolo.

Kakšne so tvoje želje v downhillu?
Izboljšati svoj rezultat.

Kdo je tvoj zgled v tem športu?
Nimam enega idola, zgledujem se po vseh v svetovnem vrhu. To so Cedric Gracija, Steve Peat, Nathan Rennie in drugi.

Tvoj življenjski moto?
Positive vibrations.

Maja Kranjc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.