Bournov ultimat [ The Bourne Ultimatum ]

Žanr: kriminalka / triler
Režija: Paul Greengrass
Scenarij: Tony GilRoy po romanu Roberta Ludluma
Igrajo: Matt Damon, Paddy Considine, Edgar Ramirez, Julia Stiles, Chris Cooper, Brian Cox, Daniel Brühl, David Strathairn idr.
Dolžina: 111 min

Poznate še kakega bolj žilavega človeka od terminatorja Arnolda? Ne. Kaj pa kakega bolj spretnega od Jamesa, pardon, Piercea? Spet ne. Premislite. Matt Damon vas bo namreč še v tretje poskušal prepričati v nasprotno in tokrat je, naj dodam, zares prepričljiv. Zato ne čudi, da so kriminalko v ljubljanskem Koloseju izbrali za film meseca.
Potem ko smo v prvih dveh delih (2002 in 2004) lahko videli, kako je najbolj izurjenenemu agentu skrivna agencija vzela identiteto, spomin in ljubljene osebe, se trmasti Bourne vrača še v tretje. Tokrat bo dokončno obračunal z ljudmi, ki so mu uničili življenje in ki ga še vedno skušajo za vedno utišati. Zgodba je sledeča. V iskanju odgovorov o medlih spominih iz preteklosti ga sled pripelje do novinarja Rossa, ki pa mu veliko ne more pomagati, saj kaj hitro postane tarča neusmiljenega vladnega predstavnika Noaha. Ta v lov za ubežnikoma pošlje odločno agentko Pamelo, po življenju pa jima streže tudi okrutni morilec Paz. Kot da se vpleteni se ne zavedajo, da je Bourne pravzaprav najbolj nevaren takrat, ko ga pričnejo stiskati v kot. V preteklih letih je po vladni zaslugi postal vrhunsko orožje in hkrati najtežja tarča, kar se je je CIA kdaj lotila.
Stopnica, tajni program za neuradne akcije, ne deluje več. Nadomestil ga je nov program Črni šipek z novo generacijo izurjenih morilcev, ki jih ne nadzira nihče. Za vse, odgovorne za program, je Bourne grožnja, ki jo je treba enkrat za vselej odstraniti. Zanj pa je program edina vez z življenjem, ki ga je zaman skušal pozabiti. Nima več kaj izgubiti, zato bo vse, kar so ga nekdanji gospodarji naučili, izkoristil za to, da bo našel tiste, ki so ga ustvarili, in zaključil to zgodbo. In pot ga pripelje nazaj domov, na začetek. Bo tokrat zaključil zgodbo? Odgovori vas čakajo v kinu.

28 tednov pozneje [28 Weeks Later]

Žanr: znanstveno-fantastična grozljivka
Režija: Juan Carlos Fresnadillo
Scenarij: Rowan Joffe, Juan Carlos Fresnadillo, Jesus Olmo in E.L. Lavigne
Igrajo: Robert Carlyle, Rose Byrne, Jeremy Renner, Amanda Walker, Shahid Ahmed, Harold Perrineau idr.
Dolžina: 101 min

28 tednov pozneje je nadaljevanje strahovito uspešnih 28 dni pozneje. Začne se šest mesecev po tem, ko je smrtonosni virus besa kosil po osrednji Veliki Britaniji. Ameriška vojska razglasi, da je dobila vojno proti okužbi in da se obnova države lahko začne. Ob vrnitvi prvega vala beguncev si ogledujemo snidenje ene izmed družin – ampak eden od članov nevede nosi s seboj grozljivo skrivnost. Virus še ni mrtev, je nevarnejši kot kdajkoli. In London se znova spremeni v najhujši pekel.

Očitno so grozljivke z različnimi virusi in mutanti hit letošnjega leta. To, da znajo gledalca krepko prestrašiti, jim vsekakor moramo priznati. Če pa so še kolikor toliko realistično posnete, potem pa ni več razloga, zakaj se ne bi šli stiskat v kinodvorane.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.