Šport + zdrava prehrana

Women's legs on the scales, close-up of a measuring tape, the concept of losing weight, healthy lifestyle.
Foto: puhimec iz iStock

Tiste, ki šele vstopajo v svet aktivnega načina življenja in zdravega prehranjevanja, čakajo na poti do uspeha številne zanke. Da bo pot lažja, si poglejmo nekaj nasvetov.

Gibanje je za lepo postavo in zdravje nujno. Tega se zavedajo tudi tisti, za katere je šport skorajda sinonim za mučenje. Gibanje usklajeno s prehrano in obratno pomeni način življenja in je edini način kontrole telesne teže.

Prekomerna telesna teža?

V sodobnem času je vse več ljudi prepričanih, da so predebeli in žal za mnoge to tudi velja. Odločitev o zmanjšanju telesne teže je danes eden najpogostejših razlogov, da se lotimo športne dejavnosti. Zmanjševanje telesne teže mora biti vedno postopno. S hitrim hujšanjem zmanjšamo vadbene učinke in telesne sposobnosti ali celo ogrozimo svoje zdravje. Zdravilen učinek teka v teh dokaj mrzlih jutrih bo kaj kmalu zbledel, če bomo po zajtrku prižgali cigareto. Prav tako noben telesni napor nima posebnega smisla, če se po športni aktivnosti odpravimo na „rehidracijo“ in zvrnemo nekaj vrčkov piva ali celo kakšno močnejšo pijačo (beri: tekilco).

Redno in zdravo

Pravilna strategija doseganja zastavljenih ciljev obsega tako redno fizično dejavnost kot tudi zdravo prehranjevanje. Zdravo prehranjevanje pa ne pomeni strogo nizkokalorične diete oz. z drugimi besedami stradanje. Raziskave kažejo, da bistveno zmanjšanje vnosa kalorij običajno pomeni, da telo prejme premalo hranil za normalno delovanje in začne varčevati pri glavnem porabniku kalorij – mišicah. Takšen scenarij nam je namenila evolucijska prilagoditev, ki omogoča preživetje v hudih časih. V kolikor razumemo to laično razlago delovanja telesa, lahko razumemo tudi „prijateljico“, ki pripoveduje, da skoraj nič ne je, pa vseeno ne hujša oz. se celo redi. Posledica takšnega neustreznega hujšanja pomeni, da se zmanjšuje relativni delež mišic, povečuje pa se delež maščobnega tkiva. Rešitev sta zdravo in polnovredno prehranjevanje v ravnotežju z zdravo telesno aktivnostjo, ki nas bosta pripeljala do zastavljenih ciljev brez obupa in slabe volje.

Če ste se odločili, da se lotite izgube telesne teže, kljub temu da vas čaka še cel študijski semester, občasno študentsko delo in nujno kofetkanje s prijatelji, je pomembno, da se gibljete po pameti in da vam zdrav življenjski slog pomeni način življenja.

„Impossible is nothing,“ John Maxwell.

Anja Vrabec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.