Šport zjutraj, popoldne ali zvečer?

Najti čas za telovadbo marsikomu predstavlja izziv, zaradi česar je najbolje, da na ta članek gledaš zgolj kot na nekaj zanimivih podatkov, ne pa kot na obvezo ali priporočilo. Za nekatere je pač edina opcija, da gredo na jogo zgodaj zjutraj, drugi si med malico privoščijo izlet v fitnes, tretji pa gredo radi na popoldanski ali večerni tek. Vseeno si poglejmo, kdaj naj bi bil optimalen čas za rekreacijo. Strokovnjaki si pri tem niso povsem enotni …

Jutranja telovadba kuri maščobe

Ko telovadiš zjutraj na prazen želodec, s tem ustvariš idealne pogoje za kurjenje maščobnih zalog. Hormonski profil naj bi bil v zgodnjih jutranjih urah še posebej naklonjen temu cilju. Zjutraj imamo visok nivo kortizola in rastnega hormona, ki pripomoreta k hitrejšemu metabolizmu. Poleg tega naj bi imeli ljudje, ki telovadijo zjutraj, čez dan manj apetita. Redni šport ob sedmih zjutraj lahko hitro privede do večje budnosti in pozornosti zjutraj in do zgodnejše zaspanosti zvečer. Tako se že v nekaj tednih oblikuje navada jutranje športne aktivnosti. Jutranje potenje zmanjšuje stres in tako vodi v večjo zbranost in produktivnost tekom dneva.

Forrest Gump

Telesna temperatura

Višja kot je tvoja telesna temperatura, boljša bo tvoja telesna zmogljivost (seveda v primeru, da ni povišana zaradi bolezni). Telesna temepratura naj bi bila najnižja ob treh zjutraj in najvišja okoli petih popoldne. Posledično ti bo telovadba najbolj šla od rok pozno popoldne.

Raje ne športaj, če …

Po sedmi uri zvečer ni priporočljivo silovito telovaditi, saj to lahko vznemiri krivuljo telesne temperature. Poleg tega ti bo telovadba delala težave, če se je boš lotil s preveč hrane v želodcu. Priporočljivo je, da so od zadnjega večjega obroka minile dve ali tri ure. Če že več ur nisi ničesar jedel, pa se lahko zgodi, da ne boš imel energije za telesno aktivnost. V takem primeru si lahko privoščiš malico iz ogljikovih hidratov. Tu si strokovnjaki sicer nasprotujejo. Priporočajo jutranji šport na tešče za izgubo telelesne teže, hkrati pa svarijo, da ni pametno telovaditi na prazen želodec.

Parks And Recreation Running GIF - Find & Share on GIPHY

Cikli in naravni ritem posameznika

Človeško telo ima tekom dneva cikle, ki temeljijo na našem življenjskem stilu. Kdaj telovadiš, je odvisno od tvojega dnevnega cikla, ki ga je potrebno spoštovati. Pomembno je, da rekreacijo načrtuješ tako, da boš spoštoval svoj naravni ritem in povečal svojo zmogljivost. Nauk zgodbe je torej, da ne obstaja idealen čas za šport, ki bi odgovarjal vsem. Poskusi eksperimentirati, da bi ugotovil, kdaj se ti je najlažje in najlepše rekreirati.

Če na primer nisi jutranji človek, se ne sekiraj. Če boš zjutraj zaradi utrujenosti telovadil z zelo nizko intenzivnostjo, to verjetno ne bo imelo želenega učinka. V takem primeru je bolje, da se rekreiranja lotiš ob uri, ki ti bolj odgovarja, pa tudi, če je to v večernih urah. Pazi le, da ne bo prepozno, saj lahko v tem primeru slabo vpliva na tvoj spanec.

Prejšnji članekOhranite stik in organizirajte zabavo s Huaweievim telefonom!
Naslednji članekZgodovina Rock’n’rolla

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.