Zgodovina Rock’n’rolla

Silhouette of guitar player on stage on orange background with smoke and spotlights
Foto: Yuliia Zatula iz iStock

Rock’n’roll je stil popularne glasbe, ki se je konec štiridesetih let prejšnjega stoletja začel v ZDA, v šestdesetih pa se je razvil v svetovno znano rock glasbo.

Rock je težko definirati, saj se je skozi leta velikokrat na novo opredelil in izumil. In čeprav se lahko prepiramo o podrobnostih, rock glasbo lahko na splošno definiramo kot glasbo, izvajano z električnimi kitarami, basom in bobni, po navadi pa le te spremlja besedilo, ki ga poje vokalist. To se sliši dokaj preprosto, a če si po bližje pogledamo zgodovino, lahko vidimo, kako so različni stili in vplivi oblikovali rock glasbo skozi leta.

Začetki

Začetki segajo v pozna štirideseta, ko sta se popularna stila country ter ritem in blues, s pomočjo kitare in stalnim ritmom bobna, zlili v eno. Pionirji, kot je bil Chuck Berry, so se močno naslonili na klasične blues strukture, medtem pa so prikazovali svoj dar za nastopanje. V kontrastu z bolj varno pop glasbo tega obdobja je rockov agresivni napad predlagal spolno svobodo, ki je bila v teh konservativnih letih šokantna.

V zgodnjih šestdesetih so Berryjevi sledilci, kot so Rolling Stones, razširili rock. Ni šlo več le za umetnike s singli, temveč za glasbenike, ki so lahko ustvarili kohezivne albume. Rolling Stones so v svoji glasbi sprejemali seks in upor. Tako so peli slavo kontroverznosti, a hkrati so rock popeljali v nove kulturne višave.

Evolucija rocka

V sedemdesetih so umetniki, ne le gradili na uspehih prednikov, pač pa so rock še bolj razvili. Skupina Led Zeppelin je rocku dala temnejši, težji ton. Postala je ena najbolj popularnih skupin sedemdesetih in utrla je pot novim žanrom, kot sta hard rock in heavy metal.

Led Zeppelin - Immigrant Song (Live 1972) (Official Video)

V tem času je skupina Pink Floyd začela dodajati psihedelične elemente in kompleksne aranžmaje. Ustvarili so konceptne albume, pesmi so bile med seboj povezane s temo.

Sex Pistols in The Clash so kot upor hipi skupinam, kot je na primer Pink Floyd, ustvarili poenostavljen rock s ključnimi elementi: glasne kitare, nesramen odnos in jezno petje. Tako je bil rojen punk.

Ko se vsa ta gibanja uživala v različnih stopnjah uspeha, se je rodil četrti, manj znani stil. Z uporabo nekonvencionalnih inštrumentov so skupine, kot je Pere Ubu, postale pionirji industrijskega rocka. Ta pod žanr ni doživel velikega uspeha, a je navdihoval prihodnje rock skupine.

Drobljenje rocka

V začetku osemdesetih je rock izgubljal komercialni uspeh, njegov zvok je postal postan. V tem zastoju ustvarjalnosti so začeli prevladovati pod žanri.

Angleške, s klaviaturo vodene skupine, kot je Depeche Mode, je navdihnil status punk rocka in električna instrumentalnost industrijskega rocka. Te skupine so predstavile bolj introvertirana besedila, s tem ustvarili post-punk, ali novi val.

Medtem so se ameriške skupine, kot so R.E.M. igrale s post-punk elementi. Uravnotežili so introspektivne besedila s tradicionalnimi rock aranžmaji. Te skupine so bile poimenovane kot college rock, ker so bile zelo popularne na univerzitetnih radijskih postajah.

Na koncu osemdesetih je college rock postal taka alternativa mainstream rocku, da je dobil novo ime: alternativni rock. Poznan je bil tudi kot indie rock, saj so bile skupine podpisane pod majhnimi glasbenimi založbami.

Alternativni rok je bil utrjen, ko je revija Billboard leta 1988 ustvarila novo lestvico za alternativni rock, ki ga je publikacija klasificirala kot moderni rock. Za večino oboževalcev so imena, kot so moderni, alternativni in indie rock sinonimi za opisovanje tega pod žanra.

Ponovno rojstvo rocka

Z albumom Nevermind od Nirvane v letu 1991 je alternativni rock postal dominantna popularna glasba. S samomorom Kurta Cobaina pa je tudi alternativna glasba sredi desetletja začela izgubljati svoj pomen in dala priložnost mainstream rocku, da se je ponovno rodil.

Ko je rock glasba vstopila v enaindvajseto stoletje, so najuspešnejši umetniki poosebljali duh svojih predhodnikov iz šestdesetih let, četudi se zveneli drugače. Linkin Park na primer meša hip-hop in metal, bend 3 Doors Down pa posnema tradicije hard rocka, zraven pa mu da sodoben prizvok.

Rock glasba se bo zagotovo še naprej razvijala. Z elementi preteklosti in z odprtostjo do novih elementov in idej jo čaka svetla prihodnost.

VIRliveabout.com
Prejšnji članekŠport zjutraj, popoldne ali zvečer?
Naslednji članek11 skrivnosti, ki jih znanstveniki ne znajo razložiti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.