Ste »utrgani«? Potem pa na morje!

Za prave ljubitelje voda in vodnih aktivnosti se predpriprave na pravo “vodno” sezono začnejo že v tem trenutku. Če se še niste prepustili kakšni vodni aktivnosti, vas izzivamo, da to čim prej naredite. Jadranje in potapljanje ponujata adrenalinske in nepozabne užitke.

Jadranje
Jadranje je vodni šport s čolni, ki jih poganja veter. Razlikujemo rekreacijsko jadranje, potovanja na večje razdalje in regatno jadranje. Jadrnice se delijo na čolne z balastno kobilico (večje, s kabino ali vsaj popolnoma pokrito palubo in posadko najmanj treh ljudi) in take s pomično kobilico (eno ali dvočlanska posadka, odprta paluba ali brez nje).
Prve jadrnice je bilo zaslediti na Nilu že 6000 let pred našim štetjem, bistven napredek pri gradnji in plovbi gre pripisati Feničanom. Vse do zadnjih stoletij je bilo jadranje domena trgovcev, vojakov in piratov. Športne jadrnice so se razvile iz hitrih holandskih carinskih jadrnic. Leta 1907 je bila ustanovljena mednarodna jadralska zveza, ki je sestavila pravila jadralskih regat in določila razrede jadrnic. Evropska prvenstva v jadranju se prirejajo od 1933, svetovna od leta 1923, olimpijska panoga pa je jadranje od leta 1900.
V zadnjih nekaj desetletjih se je jadranje približalo tudi netekmovalcem. Ljubiteljsko ali charter jadranje je postalo dostopno vsakomur, ki je opravil ustrezen izpit in si pridobil osnovna znanja iz navtike, motoroznanstva, prve pomoči … Predstavljaj si aktiven vikend na morju: najameš si jadrnico, s katero spolziš po morju, od pristanišča do pristanišča. Ali pa poleti z družbo najameš jadrnico in se podaš na uživaške in aktivne počitnice. 
Danes se je možno udeležiti vikend, celotedenskih ali dvotedenskih tečajev jadranja, tečajev za pridobitev skipperskih veščin … ŠOU šport ti ponuja vikend tečaje jadranja. Tečaj traja 3 dni in je namenjen spoznavanju osnov jadranja. Poteka v Piranskem ter Tržaškem zalivu. Na tečaju boste spoznali osnove upravljanja jadrnice ter uporabo navigacijskih pripomočkov ter pomorskih kart. Tečaj poteka na regatno-potovalni jadrnici s 5 ležišči, wc-jem ter majhno kuhinjo. Udeleženci prav tako koristite sanitarije s tuši v Marini Portorož.

Cena tečaja je študentska: 14.900,00 SIT (62,189 EUR*). V ceno je všteto: prevoz Ljubljana – Marina Portorož – Ljubljana, 2 nočitvi na jadrnici, 2 zajtrka, literatura in izvedba tečaja. Termini: 12.-14.5., 19.-21.5. in 26.-28.5. 2006.


Potapljanje
Podvodni svet nas privlači že iz davnih časov. Na stotine let so se ljudje potapljali le na vdih, saj drugih pripomočkov ni bilo. Uporabljali so doma izdelane maske, oblekli kar kakšen topel volnen pulover (kot da je kaj pomagal …) in bili tako pripravljeni na opazovanje podvodnega sveta. Zadnjih 100 let pa se potapljamo tudi s pomočjo stisnjenega zraka. Najprej se je zrak na površini stiskalo s pomočjo ročne tlačilke in po ceveh dovajalo v globino do potapljača, sedaj pa ga potapljači nosimo kar s seboj v jeklenki, katero imamo nameščeno na hrbtu. Tako pod vodno gladino lahko ostanemo več časa, se prosto gibljemo v vseh treh dimenzijah ter uživamo v občutku breztežnosti.
Potapljanje je pred 30 in več leti veljalo za šport za izbrance, za tiste najbolj “utrgane” in predrzne. Izobraževanja praktično ni bilo, izkušnje so se prenašale od ust do ust, potapljači so uporabljali doma izdelano opremo dvomljive kakovosti, zato je bilo kar veliko nesreč. V novejšem času je oprema vse boljša, proizvajalcev potapljaške opreme je vse več, zato je oprema cenejša, pa tudi izobraževanje potapljačev je vse bolj kakovostno in organizirano.
Potapljač na vdih za svojo aktivnost potrebuje le masko, dihalko in plavuti. Najbolj “zmrznjeni” potrebujejo še kratko neoprensko obleko in svet podvodnih doživetij je njihov. A čas užitka je kratek, saj se morajo po kakšni minuti vrniti na gladino. Zato se nas vse več potaplja z avtonomno potapljaško opremo, kar pomeni, da poleg prej naštete opreme uporabljamo še jeklenko s stisnjenim zrakom, kompenzator plovnosti in regulator, preko katerega lahko dihamo stisnjen zrak. Ker nam oprema omogoča, da se pod vodo lahko zadržujemo več časa, nujno potrebujemo še celotno potapljaško obleko in za opazovanje morskega dna še vodotesno svetilko.
V svetu obstaja veliko potapljaških šol, najbolj znana in razširjena pa je šola PADI (Professional Association of Diving Instructors). Njene potapljaške diplome oziroma kartice pozna in priznava večina potapljaških centrov po svetu, kar je za popotovanj željne ljudi zelo pomembno. Poleg šole PADI so po svetu bolj znane še šole CMAS, NAUI in SSI.
Potapljači se izobražujejo v več stopnjah od začetnega nivoja (Open Water Diver), preko nadaljevalnega (Advanced Open Water Diver), pa vse do potapljača reševalca in potapljača različnih specialnosti – tako se lahko naučite nočnega potapljanja, potapljanja na potopljene objekte, podvodne fotografije in se vozite s podvodnim skuterjem.

Zvijezdan Mikić, Marija Jozak, Igor Vrhovec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.