Tek je ena najbolj priljubljenih športnih aktivnosti na prostem

Tek je ena izmed najbolj priljubljenih in najcenejših športnih vadb na prostem. Zanj potrebujete le ustrezno obutev ter obilo vztrajnosti in potrpežljivosti.

Če ste si tudi vi letos zadali, da boste začeli teči ali morda celo pretekli kakšen maraton, se morate zavedati, da uspehi ne bodo prišli čez noč.

 

Za začetek vztrajnost in reden tek

Strokovnjaki pravijo, da razvoj vrhunskih športnikov traja leta oziroma celo desetletje. Svojih tekaških potencialov ne morete razviti čez noč, ampak v letih. Vendar je potreben prvi korak: sploh začeti teči. Tekaški domet je torej v veliki meri odvisen od vztrajnosti in potrpežljivosti. Če želite postati hiter tekač, pa ostanite tekač vse življenje, še pravijo strokovnjaki.

 

S stalnim, nepretrganim delom si boste pridobili aerobno sposobnost

Prav tako je pomembno, da vadite resno in po možnosti vse leto. Pridobivanje kondicije je dolgotrajen proces, za izgubljanje pa velja obratno – zelo hitro jo namreč izgubimo. Napredek boste dosegli, če boste organizem preobremenjevali občasno in ga izpostavljali obremenitvam, ki jih ni vajen.

Zahtevnost vadbe lahko spreminjate na dva načina, in sicer s povečanjem časa vadbe ali preprosteje povedano s kilometrino na eni strani ali s povečanjem hitrosti teka na drugi strani. Strokovnjaki priporočajo, da povečate le enega in nikoli obeh načinov naenkrat. Začetniki in manj izkušeni v začetnih obdobjih vadbe postopno povečujejo le čas ali dolžino teka vadbe, z bližajočimi se tekmovanji pa velja povečati tudi intenzivnost.

 

Da bi izboljšali svoje dosežke, je potrebno vztrajno slediti primernemu programu vadbe

Na internetu najdemo številne predloge priprav, ki so v glavnem odvisne od tega, koliko kilometrov želite na maratonu preteči. Priprava za tek na pet kilometrov je drugačna kot priprava za mali ali veliki maraton. Odvisno je tudi od terena, kjer tečete, po ravnini ali valovitem terenu s številnimi vzponi, asfaltu ali poljskih poteh, v vročini ali mrazu.

Tekaško vadbo je priporočljivo kombinirati tudi z drugimi oblikami aktivnostmi, z vadbo za gibljivost in moč ter regeneracijskimi sredstvi.

 

Poleg telesne sta potrebni tudi psihična in taktična priprava

Psihološka priprava na tek je vsaj tako pomembna kot fizična ali taktična priprava. Motivacija je poleg čustvovanja in zaznavanja eden od najpomembnejših duševnih procesov. Vendar ne pozabite, da vam mora tek še vedno ostati užitek, in ne obveznost.

Po napornem treningu moramo organizmu dati priložnost, da se obnovi.

 

Deset tekaških zapovedi:

  1. Z vztrajnostjo in potrpežljivostjo se daleč pride.
  2. Ne bodite večni začetnik, pomemben je reden trening.
  3. Pomemben sestavni del treninga je počitek.
  4. Pri treningu se držite postopnosti.
  5. Poslušajte in spoštujte signale svojega telesa.
  6. Pameten tekač spoštuje princip osnovne in specialne vadbe.
  7. Trening naj bo prilagojen tekmovalnim zahtevam.
  8. Trening naj bo raznovrsten in pester, predvsem pa naj vam bo v veselje.
  9. Vadbeni program naj temelji na objektivnih izhodiščih.
  10. Na tekmo pridite spočiti in željni tekmovanja.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.