Tek na smučeh – rekreacija za vsakogar!

Zasnežena gozdna pot in par vitkih smuči, ki s palicama v klanec hiti – kdo je to?

Tek na smučeh ni očaral le nordijskih dežel, vztrajno nam leze pod kožo tudi na sončni strani Alp. Še nedolgo nazaj je pri nas namreč veljalo prepričanje, da je edino pravo smučanje tisto alpsko. Saj veste; slalom, veleslalom, smuk in te reči. Mar nismo Slovenci pravi smučarski narod?! Samo spomnite se vseh naših legend alpskega smučanja. Tek na smučeh pa; nekako čudne, ozke smuči, ki sploh nimajo kovinskih robnikov in še več, niti vlečnic in sedežnic pri teku ne poznajo. Kaj je torej tisto, kar napravi tek na smučeh tako zanimiv in privlačen? Pa poglejmo.

 

Enostavnost. Ne potrebujete veliko. Ko sneg pobeli okoliške travnike, si lahko nataknete klasične tekaške smuči in se odpravite na izlet. Kaj je lažjega (če predpostavimo, da želite nekaj časa preživeti aktivno)? Dostopnost. Tek na smučeh je zagotovo najcenejša smučarska disciplina. Na večini smučišč lahko na tekaških progah tečete popolnoma zastonj. Da, prav ste slišali, vozovnice ne potrebujete! Poleg tega oprema za tek ne zastari že po sezoni ali dveh in od kvalitetnega para smuči, čevljev in palic lahko pričakujete vsaj 5 let rekreativne uporabe. Učinkovitost. Tek na smučeh je športna aktivnost z največjo porabo kalorij! V najkrajšem času torej naredite največ za svoje telo. Toda verjemite nam, ko boste enkrat začeli, ne boste želeli takoj nehati! Varnost. Poškodbe pri teku na smučeh so v primerjavi z drugimi zimskimi športi prava redkost. Hitrosti so nizke, gneče na tekaških progah pa navadno ni. Trajnost. Tek na smučeh je šport za celo življenje. Ker ne obremenjuje kosti in sklepov, je primeren tudi za starejše ali za tiste, ki imajo pri običajnem teku težave zaradi preobremenitev. Raznolikost. Tečemo lahko v klasični ali drsalni (skate) tehniki. Proge za tek na smučeh najdemo ob ugodni zimi (kakršna je letos) skoraj v vsakem večjem kraju.

 

Kako začeti? Najbolje v dobri družbi in ob pomoči učitelja. Že v nekaj urah se boste naučili teči do te mere, da bo samostojna rekreacija na smučeh užitek. In kar je najpomembnejše, ni potrebno, da ste Petra Majdič ali Jakov Fak. Tek na smučeh je aktivnost primerna za vsakogar!

 

Aleksej Dolinšek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.