Kače

common european crossed viper basking on mountain meadow ( Vipera berus, female )
Foto: taviphoto iz iStock

Verjetno veš, da je letošnje leto po kitajskem horoskopu leto kače.Kakšna je ta žival in kaj so njene prednosti in slabosti, si lahko prebereš v naslednjem članku.

Kače  so mesojedi plazilci brez okončin , ki jih uvrščamo v podred luskarjev (Squamata), torej so sorodne kuščarjem, krokodilom in želvam . Trenutno je znanih okrog 3.150 vrst kač, ki jih združujemo v 456 rodov. Živijo na vseh celinah, razen  Antarktike in večine manjših otokov.

ZANIMIVOSTI O KAČAH

  • Kače znajo tako plezati po drevesih kot plavati v vodah
  • so hladnokrvne živali( ne morejo proizvajati svoje lastne toplote)
  • Vonj zaznavajo z svojim jezikom
  • so večinoma zelo kratkovidne
  • kače ne slišijo, temveč okolje zaznavajo z vibracijami in tresljaji
  • kače ne morejo jokati, vendar čutijo bolečino
  • V Sloveniji živi 11 vrst kač, od tega so strupene 3 vrste(gad, modras in laški gad)

KAČA KOT HIŠNI LJUBLJENČEK

Kače so zanimivi hišni ljubljenci, ki pa niso primerni za vsakogar. Imajo   namreč vrsto specifičnih potreb, ki jih je potrebno zagotoviti, če želite, da   bo vaša ljubljenka zdrava in zadovoljna. Potrebujejo primeren prostor,   predvsem pa dovolj prostora, po katerem se lahko gilbjejo. Njihov življenjski   prostor mora biti primerno opremljen, ogrevan in vlažen, odvisno od vrste   kače in od njenega življenjskega prostora v naravi.

Kače je potrebno tudi hraniti, največkrat z miškami ali drugimi glodalci   in za to nima vsakdo dovolj trdnega želodca. Prav zaradi napačne prehrane pa   imajo lahko kače hude zdravstvene težave.

Preden si omisliš tega eksotičnega hišnega ljubljenca, temeljito premisli,   ali lahko živali resnično nudiš  vse,   kar potrebuje za normalno življenje. Za začetnike so običajno najbolj   primerni ameriški gož, kraljevi piton ali mlečna kača.

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.