Težava vadbenih naprav, ki so jo razkrili znanstveniki, lahko spremeni marsikaj

tekač na fitnes stezi

Najboljši srčni utrip za kurjenje maščob se razlikuje od vsakega posameznika in se pogosto ne ujema z območjem kurjenja maščob na komercialnih vadbenih napravah, poročajo raziskovalci Icahn School of Medicine na Mount Sinai.

Namesto tega so raziskovalci dejali, da je lahko klinično testiranje vadbe – diagnostični postopek za merjenje fiziološkega odziva osebe na vadbo – bolj uporabno orodje za pomoč posameznikom pri doseganju načrtovanih ciljev izgube maščobe.

»Ljudje, ki želijo izgubiti težo ali maščobo, bodo morda zainteresirani za vadbo z intenzivnostjo, ki omogoča največjo stopnjo izgorevanja maščob. Večina komercialnih vadbenih naprav ponuja možnost območja za izgorevanje maščobe, odvisno od starosti, spola in srca stopnja,« pravi glavna avtorica Hannah Kittrell, doktorska kandidatka na Icahn Mount Sinai v laboratoriju za razširjeno inteligenco v medicini in znanosti. »Vendar običajno priporočeno območje izgorevanja maščob ni bilo potrjeno, zato posamezniki morda vadijo z intenzivnostjo, ki ni usklajena z njihovimi osebnimi cilji glede izgube teže.«

Kaj je FATmax?

Izraz FATmax se včasih uporablja za predstavitev intenzivnosti vadbe in povezanega srčnega utripa, pri katerem telo med aerobno vadbo doseže najvišjo stopnjo izgorevanja maščob. Na tej točki je maščoba pomemben vir goriva, zato je lahko ta intenzivnost zanimiva za tiste, ki želijo optimizirati izgubo maščobe med vadbo.

Overweight or fat adult man in very tight jeans on a gray background. Healthcare, medicine concept.
Foto: spukkato iz iStock

Kot del študije so raziskovalci primerjali srčni utrip pri FATmax, kot je bil izmerjen med kliničnim vadbenim testom, s predvidenim srčnim utripom pri odstotkih največjega napora znotraj tipično priporočenega območja izgorevanja maščobe.

Na vzorcu 26 posameznikov so raziskovalci ugotovili, da se med izmerjenim in predvidenim srčnim utripom slabo ujemata, s povprečno razliko 23 utripov na minuto med obema meritvama. To nakazuje, da splošna priporočila za območje izgorevanja maščob morda ne zagotavljajo natančnih smernic.

Klinično testiranje vadbe za predpisovanje vadbenih rutin

Nato nameravajo raziskovalci preučiti, ali posamezniki, ki prejmejo bolj prilagojen recept za vadbo, izkazujejo večjo izgubo teže in maščobe ter izboljšanje presnovnih zdravstvenih označevalcev, ki identificirajo zdravstvena tveganja, kot so diabetes tipa 2, debelost in bolezni srca.

»Upamo, da bo to delo navdihnilo več posameznikov in trenerjev, da uporabijo klinično testiranje vadbe za predpisovanje osebnih vadbenih rutin, prilagojenih izgubi maščobe. Poudarja tudi vlogo, ki jo lahko imajo podatkovno usmerjeni pristopi pri natančni vadbi,« pravi višji avtor Girish Nadkarni, Irene and Dr. Arthur M. Fishberg profesor medicine na Icahn Mount Sinai, direktor Inštituta personalizirane medicine Charlesa Bronfmana in vodja sistema, Oddelek za podatkovno usmerjeno in digitalno medicino, Oddelek za medicino.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekUL razpisala nova mesta za mlade raziskovalce!
Naslednji članekMesečni horoskop: September 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.