Tradicionalni 17. Študentski tek na grad

Bliža se mesec maj, mesec, ki predvsem v študentih zbuja mešane občutke in opozarja na bližajoče se izpitno obdobje. Poleg tega pa mesec maj prinaša tudi že tradicionalni Študentski tek na grad. Z namenom spodbuditi mlade h gibanju in približati tek čim večjemu številu študentov in tudi prebivalcem Ljubljane bo letos Študentski tek na grad že 17. po vrsti v organizaciji ŠOU-športa. Projekt Študentski tek na grad je bil zasnovan že leta 1993 in glede na to, da je od leta 1994, ko so na grad tekli prvi tekači, enako pot preteklo že več kot 13.000 tekmovalcev, lahko z gotovostjo trdimo, da je projekt uspešen.

Torej, 10. maja si rezerviraj popoldne in spoznaj Ljubljano na malo drugačen način. Pričetek teka bo ob 19:00 uri na Prešernovem trgu. Prijave bodo potekale na dan tekmovanja med 17:30 in 18:45 uro na Prešernovem trgu. Prijavnine ne bo, za garderobo pa morajo poskrbeti udeleženci sami.

Proga bo kot vsako leto dolga 2.5 km, s pričetkom na Prešernovem trgu, nato pa bodo tekmovalci tekli po Stritarjevi ulici, čez Ciril Metodov trg, po Poljanski cesti, ulici Janeza Pavla II., po cesti Slovenskih kmečkih uporov in skozi Grajski drevored do cilja, ki bo pred ljubljanskim gradom.

Predvidene so štiri kategorije: študenti, študentke, občani in občanke. V kategoriji študenti/ke bodo lahko sodelovali samo tisti študentje, ki imajo status študenta za tekoče leto 2009/2010, v kategoriji občani/ke pa lahko sodelujejo vsi.

Vsak udeleženec teka prejme v cilju majico Študentskega teka na grad ter vodo. Najboljši trije v vsaki kategoriji pa bodo tudi nagrajeni. Podelitev medalj in priložnostnih daril bo potekala na grajskem dvorišču ob 19.30 uri, kjer nas bosta zabavala znana improvizatorja Luka Korenčič in Vid Sodnik.

Poimenski vrstni red in rezultati tekmovalcev bodo v 48 urah objavljeni na spletni strani www.sousport.si.

Lani, ko nam je bilo vreme zelo naklonjeno, se je na štartu trlo tekačev, bilo jih je nekaj več kot 1.500, od tega 1.122 študentov in študentk. Najhitrejši študent 16. Študentskega teka na grad je bil že tretje leto zapored Peter Kastelic, študent ekonomske fakultete, ki je progo pretekel v 8 minutah in 24 sekundah.

Veliko udeležbo na teku gre, poleg lepemu vremenu, pripisati predvsem dejstvu, da je prireditev med prebivalci mesta, predvsem pa med študenti, zelo dobro sprejeta in da jo tekači dojemajo kot vsakoletno stalnico v začetku maja. Poleg tega je Študentski tek na grad v množici tovrstnih športnih prireditev edina tekaška množična prireditev, namenjena študentom, in edina tekaška prireditev, za katero se ni treba predhodno prijaviti in je brezplačna.

Gibanje v prostem času je pomembna sestavina zdravega življenja, ki nam pomaga premagovati vsakodnevni stres in študijske obveznosti, ki so v mesecu maju še bolj intenzivne zaradi bližajočega se izpitnega obdobja. Pridruži se Teku na grad in dan preživi s prijatelji, v dobri družbi in v gibanju! Se vidimo 10. 5. 2010 ob 19:00 na Prešercu.

Aljoša Tišma

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.