V hribe pozimi

Zima je čas, ko sneg pobeli hribe in doline ter s svojimi čari marsikoga prepriča, da se poda v gore. A kljub vsej svoji lepoti je zima tudi čas, ko je pri izletih v hribe previdnost potrebna še bolj kot ponavadi saj nesreča nikoli ne počiva.

Vreme
Prvo pravilo pri izletih v hribe naj gre za enodnevne ali večdnevne izlete je, vedno poglej vremensko napoved! Glede na pregovorno muhavost vremena v gorah, se na napoved sicer ne moremo povsem zanašati, lahko pa dobimo precej dobro predstavo o tem, kaj nas čaka. Predvsem v gore ne hodimo med močnim sneženjem ali kadar je izrazito vetrovno. Prav tako se raje izognimo ekstremno nizkim temperaturam, saj le-te v kombinaciji s povečano telesno aktivnostjo in suhim zrakom kaj hitro lahko pripeljejo do dehidracije. V vsakem primeru pa se pred odhodom pozanimamo tudi o snežnih razmerah in nevarnosti plazov ter se temu primerno opremimo.

Oblačila
Že nekaj časa smo tudi pri nas deležni poplave raznovrstnih oblačil iz materialov kot so windstopper, shelltec idr. Pravilo “koliko denarja, toliko muzike” velja tudi tu. Kljub temu si tudi s plitvejšim žepom dandanes lahko privoščimo solidna oblačila. Še vedno velja, da se oblačimo večslojno. Čisto spodnji sloj naj bo športno perilo, ki dobro odvaja znoj in se hitro suši. Nato po potrebi oblečemo ostale sloje, kot na primer majica, termoflis, gore-tex vetrovka itd.

Oprema
Kadar vemo, da nas čaka sneg in težje razmere je naša dolžnost, da se temu ustrezno opremimo saj bomo s tem naredili veliko za svojo varnost. Najosnovnejša oprema naj bodo palice, gamaše ter vsaj navadne dereze. Med prečenjem izpostavljenih delov nam bo, bolj kot palice, prišel prav cepin. Če pripomočkov ne znamo pravilno uporabljati, se tega naučimo prej! Ne glede na to ali je nevarnost snežnih plazov visoka ali ne, vzamemo s sabo tudi plazovno žolno. Seveda morajo zaradi varnosti imeti žolno vsi člani skupine. Pripomočka, ki bistveno olajšata iskanje ter reševanje zasutega sta tudi plazovna lopata ter zložljiva plazovna sonda. Pri nakupu opreme vam bodo z veseljem svetovali trgovci.

Hrana in pijača
Pri hrani je potrebno nekaj več pozornosti kot običajno mislimo. Sendvičev s salamo in sirom se raje izognimo. Če že delamo sendviče, jih naredimo s kakšnim lahkim namazom. Raje vzemimo s sabo gosto ovseno ali ajdovo kašo z medom, suho sadje, oreščke ter kakšno energijsko tablico in morda čokolado. Obilne obroke in težko hrano pred daljšim pohodom preskočimo. Kot sem že prej omenil, nam v hribih preti dehidracija. Vendar pozor! Samo voda pogosto ne zadostuje. Vsekakor potrebujemo vsaj 1.5 litra tekočine. Lahko je to samo rahlo sladkan čaj, še bolje pa je, če si sami pripravimo svoj izotonični napitek. Obstaja mnogo receptov npr. limonada z medom in soljo ali pa sol, sadni sirup ter voda.


Bojan Kotur

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.