V hribe z vlakom: Črna prst

Izleti v hribe so poleti najlepši in mnogi se raje odpravijo v gore kot na morje. A celotno izkušnjo planinstva lahko pokvari zgodnje vstajanje, večurna vožnja do izhodišča, vožnja po ozkih lokalnih cestah in iskanje parkirnega prostora. In prav to me je oviralo, da do sedaj nisem večkrat obula pohodniških čevljev in se odpravila v gore. Zato sem bila presrečna, ko sem ugotovila, da se lahko v hribe odpravim tudi z vlakom, ki pripelje prav do izhodišča planinske poti! In tako sem se odpravila na Črno prst.

Črna prst je 1844 m visoka gora v Julijskih Alpah in leži na obrobju Triglavskega narodnega parka. Ime je dobila po črnih lisah prsti bogate z manganovo rudo, ki se nahaja tik pod vrhom gore. Na vrhu pa je tudi planinski dom Zorka Jelinčiča, ki je v poletnih mesecih odprt, pozimi pa se lahko zasilno prenoči v skromnem bivaku.

Črna prst z vlakom.
Pogled na Triglav in Bohinjsko jezero.

Na Črno prst vodi veliko poti – jaz sem se na pot odpravila iz Podbrda. Do Podbrda lahko prideš z vlakom, ki pelje na relaciji Jesenice – Nova Gorica. Iz Podbrda se je najprej potrebno povzpeti po asfaltni cesti do vasi Trtnik, kjer zaviješ na markirano pot. Pot na Črno prst je dolga približno 3 ure in pol in je tudi dokaj strma, a večino časa pot vodi po prijetni gozdni senci. Ko po približno dveh urah hoje prideš na travnik, ki se vzpenja na vrh Črne prsti, lahko v poletnih mesecih občuduješ prelepe cvetlice, v tem času pa ob poti raste tudi veliko grmičkov malin! Na vrhu se lahko odpočiješ v planinskem domu in uživaš v prelepem razgledu na Triglav.

Za pot nazaj sem izbrala pot, ki vodi do Bohinjske Bistrice, kjer sem tudi šla na vlak za Novo Gorico. Pot je lepo označena in prijetna, a na trenutke tudi spolzka, tako da priporočam uporabo pohodniških palic. Z vrha Črne prsti do železniške postaje v Bohinjski Bistrici sem potrebovala približno 3 ure in pol in s čakanjem na prihod vlaka zaključila to lepo turo.

Na Črno prst sem se vzpela iz Baške grape, nazaj pa sem se spustila do Bohinjskega jezera. To je nekaj, česar ne moreš storiti, če si z avtom. Vlaki so zakon!

Pogled s Črne prsti.
Razgled na dolino.
Prejšnji članekRazpis za dodelitev denarne pomoči študentskim družinam
Naslednji članekNamesto ličil obrazna joga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.