Vadba pilatesa vpliva na telo, um in duh

Le kdo si ne želi popolne postave, »fit« izgleda? Žal pa vse prevečkrat ostane le pri želji, ko bi bilo potrebno kaj narediti za to, se vsi izgovarjamo na pomanjkanje časa.

Več o pilatesu sta nam povedali Janja Lipužič, inštruktorica pilatesa in jogalatesa, vodja programov pilatesa pri Gibis-em, ter Maja Ivanc Milič, vodja podjetja Gibis-em.

Pilates je v 30. letih prejšnjega stoletja razvil Joseph H. Pilates. Vadba je bila prvotno namenjena rehabilitaciji in se je šele kasneje razvila v rekreativno zvrst, kakršno poznamo danes. »Pilates temelji na aktivaciji globokih mišic trupa, ki delujejo kot stabilizatorji telesne drže, ter zavestnem in tekočem gibanju v ritmu tehnike dihanja pilates. Koncentracija uma, nadzor telesa in sproščenost duha se pri vadbi zlijejo v harmonično celoto, njeni pozitivni učinki pa se odražajo v vseh vidikih našega vsakdanjega življenja.« Janja Lipužič

Pilates ni le modna muha
Po besedah Janje Lipužič pilates ni le modna muha, temveč je koncept z dolgo tradicijo, ki je prepleten s sodobnimi dognanji športne znanosti in priporočili o aktivnem in zdravem načinu življenja. Naj dodamo, da številni vrhunski športniki in plesalci kot dopolnilni trening uporabljajo ravno pilates. Nad pilatesom se navdušujejo množice rekreativcev po vsem svetu.

Komu je namenjen?
»Pilates je namenjen vsem posameznikom, ki si želijo obdržati ali ponovno pridobiti lepo oblikovano in čvrsto telo in ki se želijo sprostiti po naporni službi ali študiju.« Janja Lipužič

Vadba pilatesa vpliva na telo, um in duh

1. KREPI mišice trupa.
Te mišice, s tujko imenovane tudi »powerhouse«, podpirajo telo in notranje organe v pravilni drži, so center moči in kontrole gibanja. Njihova krepitev je vitalnega pomena pri upočasnitvi starostnih procesov.
2. IZBOLJŠA telesno držo.
Z aktiviranjem mišic trupa (centra) stabiliziramo hrbtenico v njeni nevtralni anatomski legi v obliki dvojnega »S« in tako odpravljamo neželene posledice slabe drže ter izboljšamo videz.
3. BLAŽI bolečine v križu, vratu in sklepih.
Večina bolečin oz. napetosti v posameznih delih hrbtenice nima vzrokov v organskih okvarah, temveč je posledica slabih navad oz. prisilne drže, ki jo s sistematično vadbo lahko odpravimo.
4. POVEČA gibljivost.
Vaje raztezanja so ena bistvenih sestavin pilatesa in učinkujejo na podaljšanje mišic in povečujejo gibljivost v predelu medenice, hrbtenice in ramenskega obroča.
5. RAZVIJA ravnotežje.
Občutek za ravnotežje ima nezanemarljiv pomen, saj pripomore k kvalitetnejšemu udejstvovanju v mnogih drugih športnih zvrsteh, še posebej v zrelih letih.
6. PREPREČUJE nastanek poškodb.
Sposobnost lahkotnejšega, bolj ekonomičnega in koordiniranega gibanja, povečan mišični tonus in pravilna telesna drža nas varujejo pred poškodbami v vsakdanjem življenju.
7. SPROŠČA stres.
Enakomerno poglobljeno dihanje, ki prepoji organizem s kisikom, deluje sproščujoče na telo in duh. Um se umiri in osredotoči, vzpostavljeni pretok energije pa nas notranje uravnovesi.

Po kolikšnem času so vidni učinki vadbe?
Janja Lipužič, inštruktorica pilatesa in jogalatesa, vodja programov pilatesa pri Gibis-em: »Učinki redne in pravilne vadbe se pričnejo kazati že po približno 20 treningih, po 40 vadbenih enotah pa lahko rečemo, da smo na pravi poti k revitalizaciji svojega telesa, uma in duha.«

Pri vadbi moramo upoštevati osnovna načela
Janja Lipužič opozarja, da je pri vadbi potrebno upoštevati osnovna načela tehnike pilatesa, pri kateri so ključnega pomena pravilno dihanje, sposobnost osrediščenja skozi aktivacijo globokih mišic trupa in popoln nadzor gibanja. Vaje izvajamo tekoče in brez sunkovitih premikov, skladno z ritmom dihanja. Vedno sledimo načelu od lažjega k težjemu ne glede na stopnjo treniranosti oziroma ukvarjanje z drugimi športnimi zvrstmi.

Kaj potrebujemo za vadbo?

»Za vadbo potrebujemo zgolj ležalno podlogo, oblačila, ki nam omogočajo neovirano gibanje, in par nogavic z nedrsečim podplatom.« Maja Ivanc Milič

Potek vadbe
»Vadbena enota je razdeljena na tri osnovne sklope: ogrevanje (prepilates), glavni del in sproščanje, ki jih spremlja umirjena glasba. V glavnem delu vadimo v različnih položajih na tleh (na hrbtu, trebuhu, boku itd.) ali stoje. Struktura vaj je odvisna od namena vadbene enote in tudi zvrsti; danes namreč poznamo več vej pilatesa – pilates na napravah, tradicionalni pilates, pilates – jogo, pilates z drobnimi rekviziti, dinamični pilates itd.,« nam je povedala Janja Lipužič, inštruktorica pilatesa.

Naredimo nekaj za svoje telo in počutje!

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.