Velika Nagrada Kanade: Vettel suvereno do 50. zmage v karieri

Sebastian Vettel je z zmago v Montrealu na dirkališču Gillesa Villeneuva Ferrariju priboril prvo zmago po letu 2004 in se spet povzpel na mesto vodilnega v skupnem seštevku. Po težavah Ferrarija na prostih treningih, kjer niso uspeli najti pravih nastavitev dirkalnika, so jih le zgladili do kvalifikacij, ki jih je pred Bottasom in Verstappnom dobil Vettel.

Prve štartne vste so bile tokrat po napetih kvalifikacijah mešanica treh ekip in so obetale zanimiv štart in dirko. Poleg Vettla je štartal Bottas, takoj za njima pa nepredvidljivi Verstappen v Red Bullu in Hamilton v Mercedesu, ki mu tokrat na kvalifikacijah ni šlo najbolje. Za njima sta bila še Raikkonen, ki si je v zadnjem poizkusu v kvalifikacijah z napako pokvaril višji štartni položaj in pa Ricciardo.

Vettel je dobro potegnil s štarta in ni bil ogrožen od nikogar iz ozadja, Bottas pa se je z dobro defenzivno vožnjo otresel napada Verstappna v prvih ovinkih. Ricciardo je na oprijemljivejši pnevmatiki presenetil Raikkonena in se povzpel na peto mesto.

V ozadju sta boj bila Hartley v Toru Rossu in Stroll v Williamsu. Slednji je za kratko izgubil nadzor nad dirkalnikom in stisnil Hartleya ob zid. Oba sta dirko končala ob progi in na stezo je bil poslan varnostni avto. Po ponovnem štartu je prednost Vettel z lahkoto obdržal. Po tem se praktično ni veliko spremenilo. Med postanki je Ricciardo prišel pred Hamiltona in ga porinil na šesto mesto. Isto je poizkusil tudi Raikkonen, vendar je iz boksov prišel tik za njim.

Zaradi okvare na svojem McLarnu je moral svojo 300. dirko v karieri predčasno in nič kaj slovesno končati Fernando Alonso.

Po dirki, ki ni ponudila veliko vznemirljivih trenutkov, je za zmedo na koncu poskrbela manekenka Winnie Harlow, ki je bila kot gostja povabljena, da z znano karirasto zastavico označi konec dirke. Seveda kanadčanka ni nič kriva, da so ji odgovorni dali znak dva kroga prezgodaj. Dirkači so ohranili mirno kri, odpeljali še dva kroga, FIA pa je kasneje po pravilih dirko označila za končano po 68 krogih, namesto 70. Edini manjši oškodovanec je bil Ricciardo, ki je postavil najhitrejši čas v 69. krogu in bo tako ob nekaj deset tisočakov bonusa, ki bo šel k njegovemu moštvenemu kolegu.

Zanimivosti:

  • Michael Schumacher je daleč najbolj uspešen dirkač na dirkališču Gilles Villeneuve. Nemec je tukaj zmagal sedemkrat, bil dvanajstkrat na stopničkah in si šestkrat zagotovil prvo štartno mesto.
  • Zadnji ovinek se imenuje Zid Prvakov, Wall of Champions. Dirkači pripeljejo mimo v centimetrih in včasih terja davek tudi pri najboljših. Tako so tam dirko končali Michael Schumacher, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Sebastian Vettel in mnogi drugi.

Naslednja dirka bo čez 14 dni v Franciji, na dirkališču Paul Ricard. Na to stezo se cirkus formule 1 seli prvič po letu 1990, ko je dirko zmagal še Alain Prost.

Voznik dneva: Sebastian Vettel (Ferrari)

Najhitrejši krog: Max Verstappen (1:13.864)

Najhitrejši pitstop: Alfa Romeo Sauber (M. Ericsson; 2.37 sekunde)

Prejšnji članekNov Logitech prezenter za boljše predstavitve
Naslednji članekFilozofija o nefilozofih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.