Velika sodna zmaga slovenskega trenerja v Franciji

V Franciji so ob izbruhu koronavirusa kar nekoliko presenetljivo dokončno zaustavili vsa nogometna prvenstva. Tako so obveljali aktualni rezultati, kar je močno razburilo Amiens, ki bi ob takšnem razpletu izpadel v drugo ligo. A pri moštvu, ki ga vodi naš Luka Elsner, so se pritožili, vrhovno sodišče pa je pritožbi naposled le ugodilo. Slovenija bo tako tudi prihodnjo sezono imela svojega trenerja v eni od TOP 5 evropskih lig.

Samorogi, kot je vzdevek kluba s severa Francije, so se ob prvotni odločitvi najprej pritožili na francosko nogometno zvezo, ki jih je sprva zavrnila. Nato so pri Amiensu poizkusili z zanimivo »PR potezo«, saj so v športnem dnevniku L’Equipe zakupili celotno stran oglaševalskega prostora, na kateri so izrazili svoje nestrinjanje s krivično odločitvijo zveze.

Zadnja možnost in presenetljiv razplet

A tudi to mnenja francoskih nogometnih veljakov seveda ni spremenilo. Pri aktualnem 19. klubu prvega francoskega prvenstva, kjer sicer nastopa 20 ekip, so se bili prisiljeni oprijeti zadnje rešilne bilke – po pravico so odšli na sodišče.

Malokdo je pričakoval, da bo pritožba, ki so jo podali skupaj z zadnjeuvrščenim moštvom iz Toulousa, uspešna, a zgodilo se je prav to. Francosko vrhovno sodišče je v torek odločilo, da bi Amiens in Toulousa po prvotni odločitvi nepravično izpadla iz prve lige, saj bi morala dobiti možnost, da si obstanek zagotovita na igrišču.

Tako bosta zadnji ekipi letošnje – sicer že končane – sezone tudi v prihodnje članici elitne francoske druščine, ki pa bo za razliko od prejšnjih let štela 22 klubov. Iz druge lige sta namreč kljub predčasnemu koncu napredovala Lorient in Lens.

Epidemija rešila samoroge

Luka Elsner je tako z veliko mero sreče preživel svojo krstno sezono na klopi Amiensa, saj bi, če bi se sezona zaključila na regularen način, po vsej verjetnosti izpadel. Njegov klub je imel namreč za »varnim« 17. mestom, ki na koncu prinaša obstanek, velikih sedem točk zaostanka.

37-letni nekdanji trener Domžal bo prihodnjo sezono edini slovenski trener v eni od petih najmočnejših evropskih nogometnih lig (poleg francoske sem sodijo še italijanska, španska, angleška in nemška, op. a.). Ljubljančan je lani, ko je sedel na klop samorogov, postal šele drugi slovenski trener, ki je vodil ekipo iz TOP 5 prvenstev stare celine. Med letoma 2007 in 2009 je nemškemu prvoligašu Energie Cottbusu poveljeval Bojan Prašnikar.

Junior novinar

Prejšnji članekV Sloveniji nova rekordno velika postavitev
Naslednji članek5 najbolj skrivnostnih Youtube kanalov

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.