VN Avstralije: Bottas vladal na Albert Parku, Ferrari daleč zadaj

2019 Australian Grand Prix: Race Highlights


Vstop v novo sezono Formule 1 se je začel tragično.

Dolgoletni starosta in direktor dirk, Charlie Whiting je namreč nenadoma umrl zaradi pljučnice v svoji hotelski sobi, le dan pred začetkom dirk.

Po zimskih testiranjih, smo nestrpno pričakovali kvalifikacije v Avstraliji, da izvemo, kdo je čez zimo opravil najboljše delo. Kljub temu, da so vsi pripisovali začetno prednost Ferrariju, so pri Scuderiji iz Maranella nekaj te prednosti izgubili in so za Mercedesovimi Srebrnimi puščicami zaostali kar za 0.7 sekunde. V boj so se vmešali tudi pri Red Bullu, ki ga z letošnjim letom poganja Honda. Max Verstappen se je vrnil na četrto mesto med oba Ferrarija.

Dirka

Na štartu je iz drugega mesta silovito začel Valtteri Bottas, ki je do prvega ovinka prehitel Hamiltona. Do konca dirke je prednost le še povečeval in ni dovolil nobene možnosti za odvzem zmage. Kljub nestrinjanju iz svojega moštva, je pred koncem odpeljal še najhitrejši krog, ki v letošnjem letu prinese še dodatno točko k skupnem seštevku.

Ferrari tudi na dirki ni našel odgovora, težave z dirkalnikom so bile očitne. Po strateški napaki, ko so Vettla prehitro poklicali na menjavo pnevmatik, je izpadel iz vsakršnega boja za stopničke. Ferrarija sta tako za prvim mestom zaostala za skoraj minuto! Tretje mesto si je prislužil Verstappen, ki bi brez napake ob koncu dirke, lahko ogrozil tudi Hamiltona.

Večna polemika moštvenih ukazov

Takoj po dirki se je usul plaz kritik, zakaj je Ferrari zahteval, da Charles Leclerc ostane za Vettlom, čeprav je bil hitrejši. Isto se je zgodilo že v lanski sezoni, ko je prišel ukaz Bottasu, da mora predse spustiti Hamiltona in to za zmago.
V tokratnem primeru, so se za to odločili iz več razlogov. Dirkalnik ni deloval optimalno in oba dirkača sta vozila dirko v ti. varnem načinu (posledično z Leclercom niso tvegali postanka za najhitrejši krog ob koncu dirke). Tudi, če bi Leclerc šel mimo Vettla, do konca dirke Verstappna ne bi ujel. Tretjič, Vettel je bil cel vikend hitrejši dirkač in je bil ob koncu dirke počasnejši le zaradi napačnih odločitev ekipe in izbire pnevmatik. Nenazadnje pa je Vettel tudi uradno prvi voznik v moštvu.
Treba je vedeti, da je Formula 1 ekipni šport, kjer ukazi iz boksov niso prepovedani. Nekatere ekipe imajo določene prve in druge voznike, pri nekaterih pa si to čast med seboj izbojujejo vozniki. Kar pa velikokrat privede do izgube točk obeh dirkačev.

“Best of the rest”

V ozadju tudi ni manjkalo drame, kar nakazuje, da so ekipe precej izenačene in si lahko obetamo dobre boje. Odlično se je odrezal Magnussen s Haasom na 6. mestu, ki je še edini, ki ni zaostajal za krog. Deseterico so zaključili na 7. Hulkenberg (Renault), 8. Raikkonen (Alfa Romeo), 9. Stroll (Racing Point) in na 10. Kvyat (Toro Rosso).

Daniel Ricciardo, ki je prestopil k Renaultu je svojo prvo dirko na domačem dirkališču zaključil že kar kmalu, saj si je že na štartu zlomil prednje krilce in je moral v bokse. Nič kaj lepo se ne godi ekipi Williamsa, ki je končala daleč zadaj. Novinec George Russell in povratnik Robert Kubica sta dirko končala 2 in 3 kroge za vodilnima. Vprašanje je, ali bo Williams kot ekipa, sploh zdržal do konca sezone.

Zanimivosti

  • V zadnjih 48. letih so le trije novinci na svoji prvi dirki prišli na stopničke. In vsi trije so dosegli 2. mesto na Albert Parku v Avstraliji.
    Villeneuve (1996), Hamilton (2007), Magnussen (2014)
  • Noben Avstralski dirkač še ni končal na stopničkah na svoji domači dirki. Ricciardo je leta 2014 končal kot 2., vendar je bil kasneje diskvalificiran. Ta podatek velja samo za tekmovanja, ki spadajo pod svetovno prvenstvo Formule 1.
  • Valtteri Bottas ima prvi v zogodovini F1 največ točk po prvi dirki sezone (26).

Voznik dneva: Valtteri Bottas (Mercedes)
Najhitrejši krog: Valtteri Bottas (1:25.580)
Najhitrejši pitstop: Red Bull (M. Verstappen; 2.19 sekunde)

 

Rezultati VN Avstralije

# DIRKAČ MOŠTVO ČAS
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:25:27,325
2 Lewis Hamilton Mercedes +20,886
3 Max Verstappen Red Bull +22,520
4 Sebastian Vettel Ferrari +57,109
5 Charles Leclerc Ferrari +58,230
6 Kevin Magnussen Haas +1:27,156
7 Nico Hülkenberg Renault +1 krog
8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 krog
9 Lance Stroll Racing Point +1 krog
10 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 krog
11 Pierre Gasly Red Bull +1 krog
12 Lando Norris McLaren +1 krog
13 Sergio Perez Racing Point +1 krog
14 Alexander Albon Toro Rosso +1 krog
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +1 krog
16 George Russell Williams +2 kroga
17 Robert Kubica Williams +3 kroge
18 Carlos Sainz (dnf)
19 Daniel Ricciardo (dnf)
20 Romain Grosjean (dnf)

 

Točkovanje dirkači: (1/21)

# DIRKAČ MOŠTVO TOČKE
1 Valtteri Bottas Mercedes 26
2 Lewis Hamilton Mercedes 18
3 Max Verstappen Red Bull 15
4 Sebastian Vettel Ferrari 12
5 Charles Leclerc Ferrari 10
6 Kevin Magnussen Haas 8
7 Nico Hülkenberg Renault 6
8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 4
9 Lance Stroll Racing Point 2
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 1
11 Pierre Gasly Red Bull 0
12 Lando Norris McLaren 0
13 Sergio Perez Racing Point 0
14 Alexander Albon Toro Rosso 0
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
16 George Russell Williams 0
17 Robert Kubica Williams 0
18 Carlos Sainz 0
19 Daniel Ricciardo 0
20 Romain Grosjean 0

 

Točkovanje konstruktorji: (1/21)

# MOŠTVO TOČKE
1 Mercedes 44
2 Ferrari 22
3 Red Bull 15
4 Haas 8
5 Renault 6
6 Alfa Romeo 4
7 Racing Point 2
8 Toro Rosso 1
9 Mclaren 0
10 Williams 0

 

 

 

 

 

VIRF1
Prejšnji članekPomladna kolekcija za ženske
Naslednji članekPostenje – da ali ne?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.