Postenje – da ali ne?

Zdravo prehranjevanje naj bi bilo po večini zdravstvenih smernic tako, da uživamo raznovrstno hrano v nam najprimernejši energijski vrednosti v 3-5 obrokih na dan. Kljub temu se ljudje iz različnih razlogov odločajo za postenje (npr. verskih, kulturnih …). Pri tem razlikujemo med več vrstami postenja. Najosnovnejša tipa sta strogi post oziroma stradanje (le pitje vode) in delni post (npr. s sokovi).

Kako postenje vpliva na tvoje telo?

Običajno se lahko že prvi dan postenja pojavijo občasni napadi lakote, glavobol in razdražljivost, kasneje pa tudi mišična in splošna slabost ter hitra utrujenost, kar pa je odvisno od vsakega posameznika posebej. Pri postenju v telesu spodbudimo mehanizme, ki spremenijo metabolizem v telesu in ga prilagodijo na pomanjkanje hrane tako, da začne telo energijo črpati iz energijskih zalog v telesu (telo prične porabljati lastne beljakovine iz mišic). Po prekinitvi posta pa se lahko začne v telesu zaradi ponovnega vnosa hrane ustvarjati maščobna zaloga. V času postenja se pričnejo za delovanje možganov in drugih organov v telesu najprej koristiti jetrne zaloge energije (glikogen), v nadaljevanju iz beljakovin v mišicah in (žal) šele nazadnje iz maščobnih oblog.

Ali se lahko postim tudi jaz?

Sprva premisli, za kaj si tega sploh želiš, kaj je tvoj razlog. Strogo postenje brez predhodne seznanitve z literaturo in vlastni režiji ti odsvetujemo. O postu se lahko pozanimaš tudi pri osebnem zdravniku ali drugemu strokovnjaku in pred postenjem opraviš še osnovne telesne meritve ter pregled krvi. Na sam proces in učinek postenja močno vpliva tudi v kako dobri fizični pripravljenosti si. Na splošno velja, da mlada, zdrava populacija post pod določenimi pogoji lahko lažje prenese kot pa starejši ali pa oboleli ljudje, katerim se post seveda odsvetuje.

Osnovna pravila postenja

a) Najprej se o tem poduči. Preštudiraj literaturo in če brskaš po spletu, skušaj najti čimveč relevantnih virov podatkov (izogibaj se oglasnih sporočil!).
b) Prva faza postenja je predhodno razstrupljanje, ki ga pričneš vsaj 1 teden pred pričetkom dejanskega posta.
c) Sledi post, ki naj poteka v skladu z navodili za postenje in organizacijo dnevnih aktivnosti ter drugih postopkov, ki pripomoreju k boljšim učinkom posta.
d) Post pravilno zaključi in upoštevaj tudi čas potreben za ponovno prilagoditev na trdo hrano.
e) Nadaljuj z razumnim prehranjevanjem do… konca življenja 😀

Nekateri trdijo, da post ni le fizično čiščenje telesa, temveč tudi čiščenje našega duha. Kakorkoli že, pamet v glavo preden pustiš želodec nekaj časa prazen!

Pamet v glavo!
Pamet v glavo!
VIRŠportno društvo preporod, NIJZ
Prejšnji članekVN Avstralije: Bottas vladal na Albert Parku, Ferrari daleč zadaj
Naslednji članekVprašaj Študenta za pomoč

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.