VN Belgije: Prva zmaga Leclerca v senci sobotne tragedije

2019 Belgian Grand Prix: Race Highlights

Dirkaški vikend v Spa-ju zaznamovala smrt dirkača F2 Antoina Huberta

Po kvalifikacijah najboljših v Formuli 1, se je začela dirka Formule 2. Že takoj na štartu, na izhodu iz “Eau Rouga”, pa se je zgodila tragična nesreča, ko je Juan Manuel Correa s polnim plinom priletel v stoječega Huberta, ki je na mestu nesreče podlegel poškodbam. Correa je pri zavesti in se zdravi v bolnišnici.
Nesreča je pretresla celotno dirkaško družino, še posebno njegove bližnje prijatelje v Formuli 1, Leclerca, Gaslya in Ocona.

View this post on Instagram

I still can’t believe what just happened. You deserved way better Tonio. 22 is just too young… 14 years of friendship, started racing together, then became friends, roommates, and classmates, we did all our childhood together. You pushed me on & off track, to become a better driver, you pushed me at the gym, to be a better athlete, you pushed me at school to be a better person today. You were such a humble guy, bloody fast & hard worker, it was great to grow up together. I’m lucky & grateful for all the times & moments we shared during all these years. It’s just so hard to believe what happened… We will all try to make you proud from up there. I’ll keep chasing the dream we both had since very little. I will miss you a lot my friend. Rest in peace Tonio.

A post shared by PIERRE GASLY ?? (@pierregasly) on

Ferrari izkoristil moč motorja in koncept nizkega upora dirkalnika

Ta jim sicer dela preglavice na zaprtih ovinkastih progah, kot sta naprimer Monako in Madžarska, a dolge ravnine v belgijskem Spa-ju so jim pripeljale štart iz prve vrste in odlično priložnost za prvo zmago Ferrarija letos.
Ponujeno priložnost je izkoristil Leclerc, ki se je brez večjih napak odpeljal do prve zmage v karieri. Do zmage mu je sicer pošteno pomagal Vettel, ki tokrat ni našel pravega ritma za napad na vrh. Z drugega mesta je dovolj krogov zadrževal napadalnega Hamiltona, da si je mladi Monačan v ospredju zagotovil dovolj prednosti, da ga Hamilton ni mogel prehiteti.
Vettel je dirko končal na 4. mestu, za Bottasom.

Norris v zadnjem krogu izgubil rezultat kariere, odličen začetek Albona v Red Bullu.

Odlično dirko je imel Lando Norris v McLarnu, ki se je po kaosu na štartu znašel na 5. mestu in je celotno dirko odpeljal v samoti. Pred njim in za njim, nikogar. V zadnjem krogu, pa mu je na ciljni črti odpovedal motor in je dirko končal izven točk.

Alex Albon je dočakal svojo prvo dirko v Red Bullu, ko so v poletnem premoru degradirali Gaslya zaradi slabih rezultatov. Albon se je v novem dirkalniku odlično znašel in izvedel nekaj izjemnih prehitevanj in upravičil prestop. Do neposrednega dvoboja z Verstappnom še ni prišlo, saj je ta zaključil dirko že takoj po štartu, s trkom v Raikkonena.

Zanimivosti:

  • Lewis Hamilton je 8 dirk pred koncem že praktično svetovni prvak. Če pa bi Valtteri Bottas zmagal vseh 8 dirk, prejel še vse točke za hitre kroge, Hamilton pa bi se vedno uvrstil na drugo mesto, bi Bottas osvojil prvenstvo za eno točko!
  • Charles Leclerc je postal šele šesti novi dirkač z zmago v Formuli 1 v zadnjih desetih letih.


Voznik dneva: Lando Norris – McLaren
(21%)
Najhitrejši krog: Sebastian Vettel – Ferrari (1:46.409)
Najhitrejši pitstop:
Williams (G. Russell; 2.02 sekunde)

Prejšnji članekSuha Potepuha
Naslednji članekTesnoba ni grda beseda

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.