Vodni športi malo drugače

Podvodni hokej in vodna košarka

Gotovo ste vsi slišali za vaterpolo, saj je en najbolj znanih ekipnih vodnih športov. Tokrat bo govora o dveh malo manj razširjenih, a kljub temu zanimivih vodnih športih: podvodnem hokeju in vodni košarki.

Podvodni hokej

Nekoč in danes
Prva igra podvodnega hokeja je bila odigrana leta 1954 v britanskem klubu British SubAqua. Potapljači so si igro izmislili, da bi tudi čez zimo ostali v dobri formi. Novembra istega leta je bila igra predstavljena v reviji Neptun pod imenom “The pushers”. Kasneje so igro preimenovali v “Octopush”, ker je igralo osem igralcev (v ekipi) in se pak poriva. Ker v klubu niso imeli šestnajstih igralcev, se je uveljavila igra s šestimi igralci in dvema menjavama. Današnje ime “underwater hockey” oz. podvodni hokej se je prijelo šele mnogo kasneje. Z leti je podvodni hokej v svetu postal precej priljubljen, zlasti v Avstraliji, Novi Zelandiji, Južnoafriški republiki, Veliki Britaniji, Nizozemski, Franciji in drugod. Leta 2005 je potekalo evropsko prvenstvo v Franciji, slovenska reprezentanca je osvojila četrto mesto. Igrajo ga tako moški kot ženske.

Pri nas je podvodni hokej še dokaj neznan šport, vendar se zanimanje zanj povečuje. Trenutno imamo v Sloveniji tri klube: PH Ljubljana, PH Velenje in PH Kranj.Vsako leto poteka državno prvenstvo, pa tudi nekaj mednarodnih turnirjev z dobro udeležbo. Podvodni hokej podpira Slovenska potapljaška zveza.

Oprema in pravila
Igralci so opremljeni z osnovno opremo za prosto potapljanje – masko, dihalko in plavutkami. Poleg tega imajo še zaščitno rokavico ter kapo za vaterpolo za lažje ločevanje ekip. Palice za podvodni hokej so majhne, dolge največ 35 cm z ročajem vred in široke največ 10 cm. Tudi te so obarvane belo ali črno, glede na ekipo. Narejene morajo biti iz materiala, ki na vodi plava (les ali umetne mase). Igra se v bazenu, površina igrišča pa meri 12 do 15 m v širino ter 21 do 25 m v dolžino, tako da je igralno območje veliko najmanj 300 kvadratnih metrov. Na vsaki strani je tri metre dolg kovinski gol, izdelan iz nerjavečega jekla. Cilj igre je spraviti pak v gol. Pak je izdelan iz svinca in obdan s plastiko, velik približno enako kot hokejski in tehta od 1,3 do 1,5 kg.

V ekipi je lahko največ 10 igralcev – 6 v vodi, 4 so pa menjave. Igra se začne tako, da se pak postavi na dno bazena na sredini igrišča, vsaka ekipa pa na svoji strani čaka na signal za začetek igre. Ob signalu se obe ekipi poženeta proti paku in poskušata priti do njega prvi. Nato morajo z vodenjem in podajanjem paka doseči gol. Sliši se enostavno, kajne?

Več informacij na spletni strani PH Ljubljana: http://www.phljubljana.si

Vodna košarka

Nekoč in danes
Vodna košarka je pri nas dokaj mlada igra, igra se od leta 1997. Takrat sta Tomaž Slavec in Matjaž Kodek iz Kranja razvila posebno vrsto koša brez table. V svetu sta se do takrat igrali dve verziji vodne košarke – ena s plavajočim košem, druga s fiksiranim, vendar oba s tablo. Nova vrsta koša je pravzaprav potopljen drog s košem, pritrjenim 1 m nad gladino vode.
Leta 1999 je bil v Kranju ustanovljen Vodnokošarkarski klub Kranj, kasneje pa še Vodnokošarkarski klub Toma. Leta 2002 se je ustanovilo Univerzitetno društvo vodnih aktivnosti v Ljubljani, leto dni kasneje pa so začeli vodno košarko igrati tudi v Mariboru in Kopru. Danes se vodna košarka igra že v večjem številu krajev, ustanovitelji pa upajo, da bo nekega dne postala tudi olimpijski šport.

Oprema in pravila
Igralci nimajo nobene posebne opreme razen kap za vaterpolo. Žoga je podobna tisti za vaterpolo, izdelana iz nedrsečega materiala in ima košarkaški vzorec. Igra se v bazenu ali na morju, površina igrišča pa meri 10 do 12 m v širino ter 25 do 26 m v dolžino. Globina je najmanj 1,8 m. Vsaka ekipa ima po pet igralcev in do tri menjave. Tekma se odigra na dva dobljena niza od treh, vsak niz pa do enaindvajset košev. Pravila igre so zelo podobna klasični košarki. Glavno in temeljno pravilo je: kadar naredi ekipa napako v napadu, izgubi žogo, če pa naredi napako v obrambi, je izključen igralec, ki jo je naredil. Sledi igranje z igralcem manj do prvega meta na koš oz. do zadetka. Igra je hitra in atraktivna, dobrih akcij, zabijanj, “trojk” pa tudi ne manjka.

Več informacij Plavalna zveza Slovenije: http://www.plavalna-zveza.si/

Bojan Kotur

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.