Z bobom do olimpijskih sanj

Na novinarski konferenci 26. septembra letos sta dve vrhunski športnici napovedali, da bosta združili moči in se posvetili disciplini, ki si v Sloveniji šele utira svojo pot. Motociklistka Urška Turnšek in veslačica skifistka Majda Jerman sta presenetili slovensko javnost z načrti, da postaneta prva slovenska ženska bob ekipa!

Šport za zrele, hitre in neustrašne
Bob je zimski šport, ki se je prvič pojavil v 19. stoletju, vstopnico za olimpijske igre (OI) pa je dobil leta 1924. Sprva se je tekmovalo le v bobu štirisedu, osem let kasneje se mu je nato pridružil še dvosed. Gre za šport, kjer tekmovalci pri začetnem teku med poganjanjem boba dosegajo hitrost tudi 40 km/h in več, pri vožnji pa tudi do 140 km/h v spodnjem delu proge, kajpak odvisno od steze. Prostora za strah ni, zahteva se izjemna psihofizična kondicija, saj gre za panogo, kjer so v ospredju moč, hitrost, sposobnost pomnjenja in koncentracije, pa tudi določena zrelost – mlajših od 18 let na ledu menda ni.

Od 2006 tudi slovenska Bob in skeleton zveza
V svetovnem merilu so na vrhu bob ekipe Nemčije, Švice, ZDA, Kanade in Rusije, takoj za njimi se uvrščajo Italijani, Nizozemci, Čehi, Poljaki, Latvijci, s tem športom pa se uspešno ukvarjajo tudi Hrvati, ki so se že udeležili OI. Svojo ekipo ima tudi Liechtenstein, ki ima slovenskega trenerja, s katerim je slovenska Bob in skeleton zveza, ustanovljena v letu 2006, že sodelovala. Pod vodstvom selektorja in trenerja Mateja Juharta sta se dve naši moški posadki boba dvoseda že lani uspešno pomerili na tekmah evropskega pokala. Uvrstitev znotraj prvih dveh tretjin je zelo spodbuden rezultat za začetek in odličen obet za prihodnost.

Od ideje do realizacije – ženski bob dvosed
Ženske so na olimpijadi prvič tekmovale šele leta 2002 v Salt Lake Cityju. Urška Turnšek, študentka ladijskega strojništva na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, se je nad bobom navdušila med spremljanjem lanskih OI v Torinu. Šla je na testiranja in pričela z iskanjem sovoznice. Izbrala je Majdo Jerman, študentko gradbeništva na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL. Svoja znanja in veščine iz motociklizma in veslanja bosta od letošnje jeseni naprej spretno izkoriščali tudi za skupne treninge in tekmovanja v bobu. Poleti sta se že udeležili svetovnega prvenstva v porivanju boba v Splitu, kjer sta bili ob pomanjkanju ustrezne licence sicer izven konkurence, vendar nista veliko zaostajali za dekleti, ki trenirajo že več let. “Prenos z motorja na led bo tu idealen, saj gre za velike sile, velike hitrosti,” je prepričan trener Juhart.

Urška in Majda – recept za uspeh?
Urška v vlogi pilota in Majda v vlogi zavirača predstavljata velik potencial za razvoj slovenskega boba. Obe sta namreč disciplinirani, motivirani in resni športnici, ki že vrsto let nizata odmevne uspehe doma in v tujini.

Urška Turnšek se že deset let aktivno ukvarja s cestno-hitrostnimi dirkami. V tem času je prešla iz tekmovanj s skuterji do cestnih motorjev, tudi 1000 kubičnih. Osvojila je tri naslove državne prvakinje v konkurenci s fanti, bila pa je tudi četrta na ženskem evropskem prvenstvu. Letošnjo sezono jo je pod okrilje vzela belgijska ekipa Veka Continetal, za katero sta skupaj s sovoznico osvojili Mednarodni pokal osrednje Evrope. V letu 2007 je tudi vozila eno pomembnejših vztrajnostnih tekem, 24-urno dirko Catalunyje s špansko ekipo Yamahe, v kateri si je zagotovila mesto tudi v naslednji sezoni.

Majda Jerman pa je že pri desetih letih trenirala kajak na mirnih vodah, s katerim je nastopila na treh mladinskih svetovnih prvenstvih. Leta 2001 je nato prestopila k veslanju, kjer je dosegla veliko dobrih rezultatov. Nastopila je na več mednarodnih regatah in svetovnih prvenstvih, ima pa tudi tri naslove državne prvakinje. V letošnjem letu je bila brezkompromisno pripravljena na normo za OI Peking 2008, vendar so jo ravno pred nastopom na SP v Münchnu začele pestiti težave s hrbtom. V naslednji sezoni jo torej čakajo dodatne kvalifikacije za OI, za katere pa je verjeti, da jih bo uspešno prestala.

Cilj – OI Vancouver 2010
11. oktobra 2007 je na urniku deklet obvezno enotedensko bob usposabljanje za pridobitev licence, in sicer v avstrijskem Iglsu, kjer bo sredi novembra tudi prvo tekmovanje, ki se ga bosta Urška in Majda udeležili. Steze, na svetu jih je le šestnajst, namreč zaledenijo šele v sredini oktobra – na Norveškem – oziroma sredi novembra v Avstriji in Nemčiji. Nam najbližje so v Torinu in Innsbrucku, zato je še toliko pomembneje, da se v osrednjem delu Slovenije za namene treningov čim prej postavi stometrsko štartno bob stezo, ki bo omogočala prenos atletskih sposobnosti na vožnjo boba. Selektor Juhart zatrjuje, da so načrti zanjo že v pripravi. Z izboljšanjem pogojev za trening pa bo tudi veliki cilj, uvrstitev na zimske OI v Vancouvru 2010, lažje dosegljiv. “Najbolj dolgoročen cilj pa je seveda priti v ospredje na OI; ne samo priti na olimpijske igre, ampak tam tudi narediti rezultat,” je odločen Juhart. Z bolj tehnično-organizacijske plati pa je gotovo v prvem planu iskanje pokroviteljev za nakup boba in pokrivanje stroškov treningov, potovanj in vzdrževanja boba. Prav tako se bodo že letos pričela prva iskanja za dodatne ženske ekipe. Interes je menda ogromen, navsezadnje smo Slovenci “alpski narod”, še dodaja Juhart.


Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.