Tajska-dežela nasmehov

Tajska danes velja za cenovno zelo dostopno destinacijo. Dve letalski družbi ponujata on-line letalske vozovnice po zelo ugodnih cenah. Odhod je resda iz Münchna, vendar se prevoz do tja pri 200 evrov cenejši letalski karti ne pozna tako zelo. Trenutno najugodnejši je Qatar airlines, ki ponuja on-line letalske vozovnice že za 450 evrov.

Midva z bratrancem sva letela z družbo Emirates s postankom v Dubaju. Po dvanajsturnem letu sva presrečna, čeprav malce utrujena, prispela v Bangkok. Takoj ko sva zapustila letališče, je v naju udarila vlažna tropska vročina. Sedla sva na taxi, in kam drugam kot na zelo glasni Kao san road. Kao san – to je prva postaja večine popotnikov, ki pristanejo v tem ogromnem glavnem mestu. Pred očmi se ti odpre dvesto metrov bleščečih in utripajočih oglasnih tabel, stojnic z najrazličnejšo kramo, vseh vrst restavracij, prenočišč in popotnikov z vseh koncev sveta. Zdi se kot svet v malem. Prvič sem ga obiskal pred 5 leti in moram reči, da se je od takrat veliko spremenilo. Sam Kao san je ostal enak, medtem ko so se stranske ulice zelo razvile. Zdi se, da je ulica za templjem “Ramboo street” prevzela glavno vlogo prenočišč. Po vsej verjetnosti zato, ker je veliko mirnejša od Kao sana, vsaj zaenkrat še. Sam Kao san je dokaj kaotičen; zvečer se ulica zapre za promet, nanjo pridejo prodajalci raznovrstnih stvari, odprejo se bari in nočni klubi in takrat se začne nora žurka v mestu. Obiskovalci, pomešani z domačini, se zabavajo, pijejo, plešejo in uživajo. Tamkajšnjim domačinom so turisti vir preživetja. Med sprehajanjem po ulici z vseh strani slišiš naslednje stavke: “Do you want massage, Thai massage?” … “look, look, very chip for you!” … Fantje so ob večerih od tuk-tuk voznikov nagovorjeni nekoliko drugače: “pink ponk šov!” … “Do you want body massage?”
Bangkok. Enostavno se mu ne gre izogniti. Ogromen, prenatrpan, prometni kaos vlada skoraj po vseh ulicah. Center Bangkoka krasi Kraljeva palača, ki jo sestavlja več kot 100 zgradb, templjev, svetišč ter 200 letna zgodovina, vse od nastanka 1782 leta. Okrašene hiše z nenavadnimi strehami in mnogimi stolpi krasijo kraljeve rezidence in templje bude. Najznamenitejši Wat Phra Kaew oz. Temple of Emerald Buda, najstarejši in največji tempelj Wat Pho …
Patpong (rdeča četrt) je postal s svojimi zatemnjenimi kotički le še ena od neštetih turističnih atrakcij, poln prijaznih deklic, ki vse lepe in s telesi angelov vabijo v naročja in pozabo. Prepolne ulice ljudi, trgovcev, zvodnikov, punc za denar, skratka vsega kar presega domišljijo.

Na Kao san-u dobi popotnik res vse kar potrebuje. Tam je več sto turističnih agencij, ki ti organizirajo prevoze na želene destinacije. Ravno tako je ta ulica zelo dobro izhodišče za oglede turističnih atrakcij Bangkoka (Kraljeva palača, Wat Pho oz. ležeči Buda, Wat Phra Kaeo, Wat Arun)
Pri ogledih se nikar ne poslužujte tuk-tuk-ov, ki vam obljubljajo poceni vožnjo po bangkoških znamenitostih, saj vas popeljejo le do kakšne od njih, vendar je njihov glavni namen ta, da vas peljejo po raznih trgovinah in lažnih turističnih informacijskih centrih (T.A.T.), pri katerih dobijo visoke provizije. Cena prevoza je sicer nizka, toda če ni interesa za obisk trgovin, ki jih možakar predlaga, tudi s prevozom ne bo nič. Vsekakor je taksi dobra alternativa.
V eni od številnih agencij v ulici sva rezervirala enodnevni izlet za naslednji dan, ki je vseboval plavajočo tržnico, Kanchanaburi z mostom na reki Kwai in rezervat Tigrov.
Plavajoča tržnica ali Damnoen Saduak je največja in najbolj obiskana plavajoča tržnica na Tajskem in se nahaja v provinci Ratchaburi, 100 km jugozahodno od Bangkoka. Prebivalstvo, ki živi v vasici s prepredenimi kanali, živi pretežno od trgovine na tržnici. Njihovi sorodniki, znanci, rokodelci, prodajajo izdelke, oddajajo čolne in vozijo turiste. Sledilo je mestece Kanchanaburi, ki je mirni kraj na reki Khwae Yai. Glavni razlog za obisk tega kraja je nedvomno most na reki Kwai in z njim povezana železnica smrti. Med II. svetovno vojno so Japonci okupirali JV Azijo in začeli graditi železnico, s katero bi povezali Singapur z Burmo. Danes je tam ogromno pokopališče vojnih ujetnikov, za ljubitelje zgodovine pravi kraj za raziskovanje.
Večina vas je verjetno že videla oddajo na Animal planetu o tigrih, ki živijo v ravnovesju z ljudmi. Pred nekaj leti je glavni menih sprejel prvega tigra, danes njegova družinica šteje 18 tigrov. Obisk tega kraja je osupljiv. Malo nelagoden občutek je stati ob tako mogočni živali, še posebej, ker ni privezana ali za ograjo.
Chang Mai. Glavni razlog za obisk tega mesta sta predvsem nočna tržnica in pa trekingi, ki jih ponujajo neštete agencije. V mestu je tudi več kot 300 watov oz. templjev, med katerimi so najbolj znani najstarejši Wat Chiang Man, Wat Chedi Luang, Wat Phra Singh … Tajska kuhinja, tečaji masaže, trekingi, najbolj pa nočni bazar, pritegnejo popotnika, da okusi vsaj nekaj od naštetega. Trekingi v oddaljene hribe k starodavnim plemenom se razlikujejo po trajanju, od tri do pet dni, in krajih. Sama sva se podala na tridnevni treking. Začel se je z dvourno vožnjo z nekoliko večjim tuk-tukom, v katerem se nas je deset popotnikov, opremljenih z manjšimi nahrbtniki, pripravljajo na pohod. Najprej smo se ustavili na tržnici, nakupili nekaj hrane in nadaljevali do odročnega kraja blizu džungle, kjer smo imeli kosilo. Nakar se je začel pohod po hribovitem terenu in gozdu v pripekajočem soncu do plemena Hmong, ki je trajal dobre štiri ure. Prenočili smo v kolibi iz bambusa, ki je bila opremljena z mrežami proti komarjem. Naslednji dan je bila na vrsti celodnevna hoja z manjšimi postanki za kosilo in prho pod slapom. Zadnji dan je sledila ježa slonov, rafting in rafting na bambusovem splavu. Popoldne smo se vrnili v naše rezidence v mesto. Zvečer sva se prepustila nakupovalnemu vzdušju night marketa. Ko osvojiš barantalsko politiko in se prepustiš nakupovalni mrzlici, postane kar zabavno. Najbolje se je prepustiti toku ulice, se izgubiti med stojnicami in pretkanimi prodajalci. Prvo ceno, ki jo ponudi prodajalec, moraš vedno deliti s 3, zatem postaviti novo, vendar ne prenizko, ker je trgovec lahko užaljen. Tako cenkanje za pravšnjo, kjer bosta zadovoljna oba, postane pravi mali obred, ob katerem se neizmerno zabavaš, saj se utegne prevesiti v pravo malo igro. V mestu tudi mrgoli lepih tajskih deklet, ki z žametnimi glasovi vabijo: “Thai massage!”. Vse se odvija kar v izložbi, na žimnicah položenih na tla, le obuvala sezuješ in se prepustiš “nežnim” prstom tajske masaže, kar se včasih izkaže, da pa ta masaža le ni tako nežna. Značilnost tajske masaže je namreč sproščanje telesa s pomočjo gnetenja, pri katerem maser(ka) uporablja prste rok in nog, komolce, kolena ter stopala.
Po Chang Mai-u je sledil dvodnevni premik z avtobusom do otokov. Najprej sva obiskala manjši otoček Koh Tao. Haad Sai Ree je predel otoka, kjer je glavno dogajanje. Obiskovalci tega otočka so predvsem potapljači, saj otok velja za enega najpopularnejših potapljaških krajev na Tajskem. Midva sva šla na celodnevni snorkling izlet, kjer sva ob bližnjem manjšem otočku Shark Island, plavala med morskimi psi. Podvodni svet je res nepozaben. Otok sva si podrobneje ogledala z najetim skuterjem za 200 bahtov, vendar je cesta tam v tako slabem stanju, razbrazdana in strma, da je lahko vožnja zelo nevarna. Velikokrat se konča tudi s hujšimi poškodbami, saj vozišč na otoku primanjkuje. Je pa na otoku veliko osamljenih zalivčkov, kjer skoraj ni nikogar. Zvečer v vrvežu ljudi, dobre morske hrane, hladne pijače, uživaš v sproščenem vzdušju.
Po treh dneh počitka sva se preselila na sosednji otok Koh Phangan in s tem se je počivanje za naju končalo. Otok namreč slavi po neskončnih zabavah. Predel na jugu otoka Haad Rin slovi po zabavah ob polni luni (Full Moon Party); skratka, tam se vse dogaja v znamenju lune. Luna v kakršnem koli stanju je le izgovor, da lahko na dan privlečejo goreče palice, ki jih profesionalni fantje neustavljivo vrtijo vse tja do jutra. Nedvomno je to otok neskončne in neprestane zabave in po nekaj zvrnjenih bucketih vsak postane eno z dogajanjem.
Po naporni noči naju je zjutraj zbudil telefon. Bila je Tomaževa mama. Zgodila se je letalska nesreča, zato je vsa v skrbeh preverila, če sva še živa. Kako oddahnila si je, ko sva ji povedala, da sva daleč od Puketa, kjer se zgodila je nesreča. Tam se je pilot letala, kljub opozorilom o močnih sunkih vetra in močnem deževju, odločil pristati, kar je bil vzrok za 89 smrtnih žrtev, večinoma turistov.
Vedno se je na pot najbolje odpraviti povsem brez pričakovanj. Tajska je res neverjetna. Priporočam jo vsakomur, predvsem neizkušenim popotnikom in ljudem, ki se podajajo prvič na pot, in to zato, ker je po njej res enostavno potovati.
So stvari v življenju, ki se jih ne da opisati z besedami, in ena izmed njih je smehljaj tajskih ljudi. Tajska resnično je dežela nasmehov. Toliko kot jih boste deležni tam, jih ne boste nikjer drugje na svetu. In to ti nekako zleze pod kožo. In ravno zato jo začneš pogrešati že takoj ob odhodu, ko stopiš na letalo.


INFO
Uradno ime: KRALJEVINA TAJSKA
državna ureditev: PARLAMENTARNA MONARHIJA
površina: 517.000 KM?
št. prebivalstva: 65.032.000
glavno mesto: BANGKOK
uradni jezik: TAJSKI
denarna enota: BAT

Prenočišča: Prenočišč je na pretek. Najcenejše sobe lahko najdete že za 100 batov, kar je dobra 2 evra. Za takšno ceno pričakujte veliko domačih prijateljev, kot so bed bagsi in ščurki. Normalni poceni rang sobe se giblje med 200 in 400 bati, kar je med 4 in 8 evri na sobo. Te sobe imajo po večini že tudi lastno kopalnico in ventilator; na otokih je potrebno za bivanje ob morju odšteti nekoliko več. Cene se gibljejo med 400 in pa vse tja do 2000 batov, kar je 8 evrov do 40 evrov, odvisno od luksuza, ki si ga boste zaželeli. Izbira je res neomejena.

Hrana: Kdor nima rad riža bo tenko piskal, saj v tovrstnih deželah prevladuje. Na ulicah se da zelo dobro prehranjevati: patai, fried rice with everything … za 40 centov se boste dodobra najedli. Hrana na ulici se zelo hitro obrača, zato je vedno sveža, včasih veliko bolj kot v restavracijah. V restavracijah se cene gibljejo od 50 batov pa tja do 300 batov za polno kosilo. V obmorskih krajih in otokih, seveda prevladujejo morske jedi: ribe, lignji, raki, jastogi … cene niso pretirane: od 200 batov, torej od 4 evrov, naprej boste jedli vrhunsko pripravljeno kosilo ali večerjo; izbrano morsko jed s prilogo: riž, krompir, koruza ali solata.

Prevozi: popotniki se poslužujejo vseh prevoznih sredstev. Avtobus je še vedno najbolj uporaben, vendar jih na daljše razdalje že izpodrivajo letalske povezave, ki prodirajo na trg z nizkimi cenami. Iz Bangkoka do Chaing Mai-a boste za avtobus odšteli 450 batov oz. 8 evrov, če boste hoteli 12 ur vožnje po cesti zamenjati za letalo, pa boste odšteli za letalsko vozovnico 1500 batov, kar je 24 evrov. Nekateri se poslužujejo spalnih vlakov, na katerih se lahko udobno spi med vožnjo, cena 800 batov, ali 16 evrov za enako relacijo. Ladje so glavna povezava med otoki in do njih. Cene varirajo glede na dolžino vožnje, med 120 bati do 1000 batov.
Varnost: Kriminala tam v pravem pomenu besede praktično ni. Dogajajo se kraje vrednejših stvari iz hostlov oz. hotelov. Promet je dokaj kaotičen, treba je biti pazljiv tudi med prečkanjem ceste. Voda je problematična, zato je potrebno piti samo ustekleničeno vodo, še pri teh je treba preveriti, če so stekleničke original zaprte. Tudi zobe si je potrebno umivati samo z ustekleničeno vodo. Led je povečini varen, zato se mu ni treba izogibati, ker je povsod narejen iz prečiščene vode. Pa ne pozabiti na močno sonce in nevarnost malarije, dengue fever, AIDS-a, kolere, stekline in hepatitisa, zato je priporočljivo cepljenje proti Hepatitisu A in B ter jemanje antimalarikov (npr. Lariam).
Viza: je potrebna. Pridobite jo na tajskem veleposlaništvu v Ljubljani, na Pražakovi 12. Čas izdaje je 2 dni, za kar potrebujete sliko, potni list in 30 evrov. Čas trajanja vize je 30 dni.

Vredno ogleda: Bangkok z vsemi bližnjimi izleti, Chang may z okolico in trekingi in nenazadnje čudoviti otoki, ki jih obdaja neverjetni podvodni svet.

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.