Začetek minimoto sezone 2022

Vozniki minimota med dirko

Kot navadno v tem delu leta, je za motošportnike zdaj začetek sezone, s prvimi dirkami v koledarju. Tako kot lani, jaz tudi letos dirkam na slovenskem in na italijanskem državnem prvenstvu v minimotu. Prvi dve dirki v sezoni 2022 sta že za menoj.

Sezona 2022 se je začela v Italiji

10. 4. 2022 smo imeli prvo dirko italijanskega državnega prvenstva v minimotu. Dirkali smo na kartodromu Happy Valley v Cerviji. Na dirkališču, ki ga bomo letos poleti še enkrat srečali, smo se pomerili tako stari kot novi obrazi. V kategoriji Open A nas je letos kar precej, 15 dirkačev, saj je veliko dirkačev iz kategorije Junior C prestopilo v višjo kategorijo.

Cervia 2022 začetek minimoto sezone

Prva dirka

Na začetku sem kot po navadi slabo startal, vendar tokrat ne po svoji krivdi. Na startu mi zadnja zavora ni pravilno delovala. Na srečo se težava kasneje ni več ponovila. Sem pa moral nadoknaditi kar nekaj mest, saj sem iz 7. mesta, ki sem si ga pridobil na kvalifikacijah, pristal na 15. mestu. V glavo sem si vbil, da želim spet dohiteti svojo skupino. Začel sem prehitevati in dirko končal na 8. mestu.

Druga dirka

Tokrat je šel start v redu, prva dva kroga sem obdržal svojo pozicijo. V tretjem krogu sem celo pridobil eno mesto in želel sem si še boljše uvrstitve. Moje želje se žal niso uresničile in sem namesto na boljšem mestu končal na slabšem. Dirko sem končal kot 9.

Minimoto sezona Cervia

In kako je šlo drugim Slovencem?

V kategoriji Open B, v kateri letos vozi le 11 dirkačev, vozita tudi Jan Poropat in Andraž Osenk Drčar.
V prvi dirki je Jan Poropat vozil dobro in dirko končal kot četrti. Andraž pa je imel jump start in zaradi okvare dirke ni končal.
V drugi dirki je Jan grdo padel v predzadnjem krogu pri prehitevanju sovoznika. Kljub temu je dirko končal na 8. mestu. Andraž je bil še mesto za njim.
Čase, spremembo pozicije in rezultate si lahko ogledate na uradni strani italijanskega državnega prvenstva za minimoto.

Dirkač Kategorija Najboljši čas Končna uvrstitev
Tadej Maver Guštin

Open A

52.820 s

9

Jan Poropat

Open B

52.728 s

6

Andraž Osenk Drčar

Open B

53.667 s

10

Slovensko prvenstvo se začenja v Vrtojbi

Kot že tradicionalno je bila prva dirka sezone na velikonočni ponedeljek v Vrtojbi. Ker letos dirkam pod okriljem društva AMD Divača in sem večino časa na italijanskih dirkališčih, Vrtojba ni več moja domača proga. Kljub temu pa je lepo spet priti na dirkališče, kjer sem lani z zmago zaključil prvo leto v kategoriji Open.

Kvalifikacije in dirki

Pravijo, da se dan pozna po jutru in zame je to v Vrtojbi tudi držalo. Že na kvalifikacijah sem si priboril pole position. Vendar kvalifikacije niso dirka. V prvi dirki sem bil takoj po startu drugi, za Janom, vendar ne za dolgo. Že v prvem zavoju sem prevzel vodstvo in vodil vse do ciljne zastave.
Drugo dirko pa sem tudi startal dobro in bil do konca prvi. A dirka ni bila enostavna. Jan je športnik, ki nikomur ne olajša življenja (in srečen sem, da je tako) in ne popušča. Stalno mi je bil blizu. Žal mi je le, da je v zadnjem krogu padel. Vseeno sem vesel, da je imel toliko prednosti, da je dirko končal na drugem mestu.

Tadej in Jan

Dragi Jan …

pa je prišel dan, ko sem bil obe dirki pred teboj. Vendar se dobro zavedam, da sta moji današnji zmagi tukaj tudi po tvoji zaslugi. V letih, ko te poznam in spoštujem, ko vozim s teboj, sem se od tebe naučil veliko lepih svari, športnega obnašanja in fair playa. Zame si še vedno oseba, ki jo cenim in po kateri se zgledujem. Hvala ti, da si me to naučil.

 

Tadej Maver Guštin je perspektiven minimoto dirkač, kateremu je ponosni sponzor revija Študent.

Prejšnji članekPostanite zvezda družbenih medijev
Naslednji članekKaj je PMS in kako olajšaš simptome

Tadej Maver Guštin je perspektiven minimoto dirkač, kateremu je ponosni sponzor revija Študent.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.