Zanimivosti o Super Bowlu

Super Bowl

Odločilna tekma ameriške nogometne lige NFL bo kmalu na sporedu. Da vam do takrat ne bo dolgčas smo pripravili seznam zanimivosti o Super Bowlu. Od količin hrane, piva do števila zmag in porazov, ki jih imajo ekipe na tem najbolj gledanem športnem dnevu v severni ameriki.

Ogromno hrane

3,5 tisoč kg kokic. 12 tisoč ton čipsa. Milijarda perutničk. Glede piva so številka še malo bolj neverjetne. 325 milijona galona (1 galona=3,7 litra). Recimo, da jim verjamemo kaj ne?

Hrana

Cene vstopnic

Najdražja vstopnica za prvi Super Bowl leta 1967 je bila 12 $. Letos se karte prodajajo in preprodajajo za več tisoč dolarjev.

Število gledalcev

Samo v ZDA si je zadnjo epizodo serije MASH ogledalo 105 milijonov ljudi. Miniti je moralo 27 let, da je Super Bowl leta 2010 to številko presegel s 106.5 milijoni gledalcev. Rekord trenutno drži SB leta 2015 s številko 114.4 milijona gledalcev.

NFL in Super Bowl

Stave

Las Vegaške stavnice vsako leto potrdijo, da je za Super Bowl vplačanih več kot 115 milijonov dolarjev. Kaj bi bilo, če temu prištejemo še ilegalne stave?

Največ porazov

Dve ekipi si delita ta ne ravno lep naslov. Denver Broncos in New England Patriots, ki sta obe kar 5x izgubili v Super Bowl tekmah.

Največ zmag

Tudi tu si ta naslov delita dve ekipi. New England Patriots in Pittsburgh Steelers s 6 naslovi prvaka. Tesno jim s 5 naslovi sledijo Dallas Cawboys in San Francisco 49ers.

Tom Brady
Tom Brady je z ekipo NE Patriots osvojil 6 naslovov

Plačila igralcem

Vsak igralec v zmagovalni ekipi bo letos dobil nekaj več kot 100 tisoč dolarjev nagrade. Poraženci bodo dobili »le« okoli 60 tisoč dolarjev. Kot zanimivost povem, da je bil igralec Phill Simms plačan 75 tisoč dolarjev, da je po zmagi na SuperBowlu zavpil »Im going to DisneyWorld«.

Največ prstanov

Bill Belichick ima največ prstanov in je trenutno pri številki 8. Dva z NY Giants in 6 kot trener NE Patriots. Igralec z največ prstani je Tom Brady, ki je z ekipo NE Patriots osvojil že 6 naslovov.

Bill Belichick

Polčas

Od leta 1993, ko je Michael Jackson nastopil in zapel hite Billie Jean, Heal the World in Black or White polčas nikoli več ni bil isti. Madonna, Prince, U2, Beyonce, Rolling Stones, Paul McCartney in drugi.

Michael Jackson 1993 Super Bowl

Reklame

Pol minutna reklama med polčasom bo na letošnjem Super Bowlu stala kar 5.6 milijona dolarjev. Reklama med SB leta 1967 je stala 37 tisoč dolarjev. Vsako leto pa filmske navdušence pred ekrane prilepijo novi napovedniki za filme, ki bodo izšli to leto.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek15 izjemno nenavadnih dejstev
Naslednji članekInside info za bodoče študente: intervjuji s študenti na Student.si

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.