5 najbolj inovativnih izdelkov preteklega leta

V preteklem letu smo bili priča številnim inovacijam, ki so močno zaznamovale računalniški svet. Tako smo imeli priložnost spoznati računalnik, ki je kombinacija namiznega strojčka in prenosnega računalnika, operacijski sistem, ki teče na spletu, ter temeljito prenovljen pisarniški paket. Seveda smo pri izbiri peterice zmagovalcev upoštevali tudi njihovo takojšnjo dosegljivost.

1 MICROSOFT OFFICE 2007
Vas že slišim, kako porečete: “Inovacije, Microsoft?” A tokrat je vso svetovno računalniško javnost pozitivno presenetil prav velikan iz Redmonda, ki je s prenovo svoje pisarniške zbirke zadel žebelj točno na glavo. Sprememb glede na predhodnika je veliko, nekatere so prav revolucionarne. Upravljanje s funkcijami je namreč sedaj predstavljeno na uporabniku vizualno dostopen način, saj imamo za uporabniški vmesnik namesto klasične vrstice z ukazi in padajočimi meniji na voljo poseben trak s predstavljenimi možnostmi – podobami, kaj posamezni ukaz naredi. Spremembe dokumentov lahko vidimo, še preden jih naredimo. Avtorji so izboljšali tudi podporo za XML-format zapisa dokumentov. Vse spremembe so malenkostno dvignile tudi ceno paketa, ki je študentom in profesorjem na voljo za malce manj kot preračunanih starih 30 tolarskih tisočakov oziroma 120 evrov.

2 INTEL CORE 2 DUO
Intelovi dvojedrni procesorji nove generacije so zaslužni za bržkone največji zmogljivostni premik naprej v preteklem letu. S svojimi zmogljivostmi so namreč na široko odprli možnosti piscem zahtevnih računalniških programov in iger, ki jim bo dodatna računska moč prišla še kako prav. Pohvalo si zaslužijo tudi zato, ker dodatne zmogljivosti niso šle na račun povečane porabe energije – ta se je glede na predhodnike celo zmanjšala.

3 DVOJE NAMIZIJ ZA MAC RAČUNALNIKE
Možnost poganjanja Oken na računalnikih MAC je v zadnjih 12 mesecih zapolnila številne naslovnice računalniških medijev. Ideja, ki so jo leta in leta opisovali kot “zamrznitev pekla”, se je torej uresničila. Še več, lastniki MAC računalnikov lahko sedaj uporabljajo Okensko tehnologijo s pomočjo virtualizacijskega programja ali pa s pomočjo Applove rešitve Boot Camp.

4 NINTENDO WII
Trg igralnih konzol je dobesedno eksplodiral. Medtem ko se glavna akterja Microsoft (s konzolo Xbox 360) in Sony (s svojim nesrečnim PlayStationom 3) merita v napenjanju mišic z vgrajevanjem zmogljive in drage strojne opreme, je Nintendo izbral povsem drugačen pristop. Svojo konzolo Wii je opremil z inovativnim krmilnim mehanizmom, tako da pri upravljanju z njo dodobra razgibamo svoje ude. Igre so z novim načinom upravljanja dobile novo dimenzijo in beseda zabavno je dobila nov pomen. Odslej se boste pri igranju lahko tudi dejansko spotili – le igrajte tenis ali drugo športno igro na Wii-ju. Najlepše smo prihranili na konec. Nintendova igrača stane vsega 250 evrov, kar je le polovico toliko, kolikor za svoje novotarije zahtevata tekmeca.

5 SAMSUNG 32 GB SSD

Samsung bo ravno te dni, ko to berete, pričel tržiti svoj trdi disk, zgrajen iz flash pomnilnika. Gre za prvi tovrstni disk, ki premore za delo uporabno veliko kapaciteto (32 gigabajtov). Novinec bo počasi, a zagotovo našel pot v vse več prenosnih računalnikov, ki bodo po njegovi zaslugi postali bistveno hitrejši. Glede na dosedanje mehanične trde diske z vrtečimi se magnetnimi glavami bo dostop do podatkov postal skorajda hipen. Kratkoročno si lahko obetamo veliko hibridnih rešitev, ki bodo sestavljene iz diskov nizke kapacitete s flash pomnilnikom za hiter dostop in klasičnih trdih diskov s preko 100 GB prostora za shranjevanje podatkov.

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.