5G za telebane

Kaj točno sploh je 5G? Ali res prinaša take probleme, kot se jih mnogi bojijo? Kdaj lahko pričakujemo novo tehnologijo? Obstajajo prednosti in slabosti, ki jih pravzaprav še ne poznamo. Novo desetletje se je začelo z uvedbo novosti v omrežja, telefone in komunikacijo.

Kaj točno je 5G?

Prva generacija omrežja je bil GSM (UMTS), potem je prišla verzija 3G in njena nadgradnja 3G+. V prejšnjem desetletju je prišlo vse splošno navdušenje nad 4G (LTE). Če še niste ugotovili, je 5G naslednik teh generacij. S 3G+ smo začeli z mobilnim internetom. S 4G, oziroma LTE, smo dostop do spletnih vsebin in storitev skoraj v celoti preselili na telefone. 5G se bo povezal še z infrastrukturo, mestnimi sistemi in verjetno tudi avtomobili, ki se bodo vozili brez voznika. Poleg tega bo verjetno še več možnosti povezave.

Prednosti

  • Večji obseg frekvenc in posledično večja hitrost in kapaciteta.
  • Odzivnejše omrežje.
  • Sporočanje med napravami brez povezovanja z bazno postajo. Pomembno za promet in primere, ko se je treba uskladiti hitro.
  • Ločene komunikacijske poti za povezavo med napravami.
  • Hitrejše »pretakanje« iz interneta in nanj.

Na frekvencah, ki so nižje od 6 GHz bo nadgradnja le malenkostna. Ko (in seveda če) se bodo operaterji odločili za ta korak, bodo začeli postavljati bazne postaje v območju 24 GHz. To bi pomenilo izjemno hiter internet za veliko več uporabnikov. Koristno bi bilo za prireditve kot so koncerti, tekme in podobni dogodki.

Pomanjkljivosti

  • Same antene bodo veliko manjše.
  • Manjše bazne postaje, ki jih bo lažje umestiti v prostor.
  • Majhen doseg valov (med sprejemno in oddajno napravo ne sme biti ovire).
  • Verjetno ne bo drugje kot v mestnih središčih ali prireditvah.
  • Vpliv na zdravje?
Za Slovenijo brez 5g
Gibanje Za Slovenijo brez 5G

Strahovi za nič?

To, da bomo počasi začeli vpeljevati tehnologijo 5G, je potegnilo zraven tudi veliko glasov. Ti nasprotujejo tehnologiji in se je »bojijo«. Govori se, da naj bi bilo sevanje zaradi višje frekvence prav tako višje. Temu pač ni tako. Valovanje na višjih frekvencah ne prodira tako daleč, zato se pri človeškem telesu ustavi in ne gre naprej. Obstajajo študije, ki so bežno dokazale, da je 5G škodljiv za telo. Obstajajo tudi študije, ki so močno dokazale, da temu ni res. Vsekakor bomo, kot za vsako drugo stvar tudi tu rekli, da pretiravanje ni zdravo. Če te zanima več o 5G in temu nasprotuješ, potem si lahko več o negativnih učinkih prebereš na spletni strani Za Slovenijo brez 5G.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajvečje znanstvene obletnice v letu 2020
Naslednji članekMilenijci uničujejo proizvodnje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.