Aida Kamišalić Latifić je inženirka leta 2019

Aida Kamišalić Latifić dobi nagrado za inženirko leta 2019
Foto: BoBo

Raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru Aida Kamišalić Latifić je bila 8. januarja izbrana za inženirko leta 2019. V zadnjem času se ukvarja s tehnologijo veriženja blokov. Je tudi soizumiteljica registriranega patenta v Sloveniji in ima soavtorsko prijavo mednarodnega patenta.

Žirija je v njej videla navdih za mlade, ki sledijo inženirskim sanjam, čeprav so njihove razmere zahtevne. Kamišalić Latifićeva je namreč v Slovenijo pribežala v 90. letih iz Bosne in Hercegovine. Iz begunskega centra se je vpisala na Prvo gimnazijo v Mariboru in nato pot nadaljevala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru, kjer se je kasneje začela njena raziskovalna in predavateljska pot.

Prejela je priznanje fakultete za uspešno raziskovalno delo in leta 2003 še diplomo univerzitetne diplomirane inženirke. 11 let pozneje pa je postala še doktorica znanosti s področja računalništva in informatike.

Glasove za inženirko leta 2019 so podelili letošnje in lanske nominiranke za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! in še predstavniki organizatorja in partnerjev izbora inženirka leta.

Prejšnji članek10 zanimivosti o filmih Harry Potter
Naslednji članekFŠT denarna pomoč študentom v socialni stiski

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.