10 zanimivosti o filmih Harry Potter

Foto: mikeuk iz iStock

Zakaj ima Harry napačno barvo oči?

Daniel Radcliffe je bil izbran za vlogo Harryja, ker je na avdicijah pokazal odlične igralske sposobnosti. Vse na njemu se je ujemalo s Harryjem – vse, razen njegovih čudovitih modrih oči, ki jih je Rowlingova v knjigi opisala kot zelene. Prvotni načrt je bil, da bo Radcliffe nosil leče. A mladi igralec je imel nanje hudo alergijo, zaradi česar so se sprijaznili s tem, da bo barva pač drugačna.

Daniel Radcliffe

Emma Watson je bila prelepa za vlogo Hermione.

Ko so mlado Emmo izbrali za vlogo Hermione, je po telefonu govorila z J. K. Rowling. Ta je bila navdušena nad dekličinimi skrbmi nad svojim pomanjkanjem igralskih izkušenj; zdela se ji je kot prava Hermiona. Ko pa jo je videla v živo, je bila razočarana nad Emmino lepoto; Hermiona je bila v njeni domišljiji drugačna – izstopala je predvsem zaradi inteligence, ne pa zaradi videza.

Hermione Granger

Emma Watson je nekaj časa nosila umetne zobe.

Da bi bila bolj podobna Hermioni iz knjige, ki je imela prevelike sprednje zobe, je igralka na začetku nosila umetne zobe. Žal pa z njimi v ustih ni mogla normalno izgovarjati, zaradi česar so idejo kmalu opustili.

Hermione Granger

Izginotje Crabba.

Jamie Waylett je igral Vincenta Crabba v šestih filmih, nato pa so ga aretirali zaradi gojenja marihuane in kasneje še zaradi nasilnih protestov proti policiji. Posledično ni igral v zadnjih dveh delih sage.

Draco, Crabbe in Goyle

J. K. Rowling kot Lily Potter.

Rowlingovi so ponudili vlogo Harryjeve mame, a jo je zavrnila, vlogo pa je dobila Geraldine Somerville.

Lily Potter

Vsi igralci so bili britanskega rodu.

J. K. je zahtevala, da so vsi igralci Britanci, kar je bilo z izjemo Američana Verneja Troyerja tudi uresničeno. Troyer (Mini-Me iz Austina Powersa) se je v filmu pojavil v vlogi goblina, ki je delal v banki Gringott. Dele, kjer se je pojavil, so sinhronizirali v britansko angleščino.

Verne Troyer

Hrana v Veliko dvorani je bila prava.

Ker se je pod močnimi lučmi hrana hitro kvarila, kar je povzročalo neprijetne vonjave, so jo kmalu zamenjali z zamrznjeno.

Velika dvorana Harry Potter

Rupert Grint ima arahnofobijo.

Grint se prav zares boji pajkov, zaradi česar se mu ni bilo treba pretvarjati, da ga je strah.

Ron Weasely

Dudleyja so skoraj morali zamenjati.

Harry Melling je med snemanjem Dvorane skrivnosti in Jetnika iz Azkabana tako shujšal, da je skoraj izgubil vlogo Dudleyja. Na koncu so se producenti odločili, da bo nosil prirejen kostum, s pomočjo katerega bo izgledal debelejši.

Dudley Dursley

Alan Rickman je bil edini igralec, ki je poznal svojo usodo.

Ko so začeli snemati filme, je Rowlingova izdala šele štiri knjige. Rickmanu je izdala, da Snape oz. Raws ni le podlež, ampak je veliko bolj zakompliciran junak, ki niti približno ni samo slab. Rickmanu je to pomagalo ustrezno odigrati Rawsa, nikomur pa ni povedal točno, kaj mu je Rowlingova izdala.

Severus Snape

Prejšnji članekKnjiga meseca: Dekle, ki si ga zapustil
Naslednji članekAida Kamišalić Latifić je inženirka leta 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.