Ali je aplikacija Zoom varna za uporabo?

Zaradi izrednih razmer, ki vladajo v času koronavirusa, so izobraževalne ustanove po vsem svetu prisiljene opravljati šolanje na daljavo. Zoom je ena izmed videokonferenčnih aplikacij, ki je dosegla bliskovito rast. Pa je varna?

Uporaba

Zoom je zelo enostaven za namestitev in uporabo. Osnovna različica aplikacije je brezplačna, virtualnega srečanja v aplikaciji pa se lahko zastonj udeleži do 100 ljudi. Podjetje Zoom Video Communications, ki je bilo ustanovljeno leta 2011, je v zadnjih nekaj mesecih doseglo skoraj 535 odstotno rast dnevnega prometa.

dva kužka se pogovarjata v aplikaciji zoom

Težave

Zaradi varnostnih težav in številnih vprašanj glede zasebnosti se je aplikacija znašla pod plazom kritik. Odkrite so bile nekatere varnostne ranljivosti odjemalcev za operacijska sistema Windows in macOS, ki omogočajo krajo gesel, nepooblaščen dostop do kamere in mikrofona ali pridobitev skrbniških pravic na računalniku.

logo od googlaOdzivi

Uporabo aplikacije so doslej prepovedali v podjetjih in organizacijah, kot so SpaceX, NASA in Google. Prav tako so platformo prenehali uporabljati v singapurskih šolah in šolah nekaterih zveznih ameriških držav (New York, Nevada).

Nova različica

Zoom trenutno izvaja 90-dnevni program za popoln pregled svojih varnostnih in zasebnih politik. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je objavil, da so bile na začetku aprila z novo različico aplikacije ranjlivosti odpravljene. Različica se je uporabnikom namestila samodejno. Hkrati so na Twitterju povedali, da je na uporabnikih samih, da z uporabo aplikacije pristanejo na sledenje uporabnikov.

Kaj pa v Sloveniji?

Pri tem pa ostaja vprašanje, zakaj v Sloveniji večina izobraževalnih ustanov še vedno uporablja ZOOM? Izobraževalne ustanove v Sloveniji imajo brezplačne licence za orodje Office365, preko katerega so na voljo bolj varne in zasebne video konference Microsoft Teams, zato je neumno, da ne uporabljajo preverjenih rešitev. Tudi z Arnesa, v okviru katerega deluje SI-CERT, sporočajo, da imajo bolj varno lastno orodje za spletne konference Vox.

Junior novinar

VIRSI-CERT
Prejšnji članekHoroskop v karanteni: Kaj bo vsak znak počel?
Naslednji članekSabina Štrubelj: »Če želite pisati, pišite.«
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.